Menu

Jaki prezent na ślub cywilny koleżanki z pracy, jeśli nie chcę dawać koperty?

B
Basia
2026-04-07 18:18
Cześć, szukam pomysłu na prezent na ślub cywilny koleżanki z pracy, ale nie chcę wręczać pieniędzy w kopercie. Znamy się około 3 lata, lubimy się, ale nie jesteśmy bliskimi przyjaciółkami. Po ceremonii jest tylko krótki obiad dla gości, więc prezent raczej powinien być „na miejscu”, bez wielkich gabarytów. Budżet mam mniej więcej 200–250 zł i chciałabym, żeby to było coś, co nie wyląduje od razu w szafie. Co w takiej sytuacji najczęściej się sprawdza i jest odbierane normalnie?
Odpowiedzi (5)
D
Drobiazg
2026-04-07 20:25
U mnie w podobnej sytuacji najlepiej sprawdził się ładnie zapakowany bon do popularnego sklepu z wyposażeniem domu (albo do księgarni), bo para sama sobie wybiera coś sensownego i nie ma „kopertowego” klimatu. Do tego dorzuciłam mały, elegancki drobiazg na pamiątkę, np. porządne kieliszki do wina albo świecę zapachową z fajnej marki, żeby nie było wrażenia, że to tylko kartka. W budżecie 200–250 zł da się to zrobić tak, żeby wyglądało schludnie i nie było kłopotliwe do zabrania po obiedzie. Wiesz może, czy urządzają mieszkanie i czy lubią bardziej praktyczne rzeczy czy „klimat” do domu?
D
DobrySmak
2026-04-08 10:27
W odpowiedzi na:
"U mnie w podobnej sytuacji najlepiej sprawdził się ładnie zapakowany bon do popularnego sklepu z wyposażeniem domu (albo do księgarni), bo para sama sobie wybie"
Też mam wrażenie, że w takiej „pracowej” relacji bon wypada najlepiej, bo jest praktyczny, a jednocześnie nie ma tego typowego klimatu koperty. Do sklepu z wyposażeniem domu to strzał w dziesiątkę przy cywilnym, bo często właśnie po ślubie dokupują różne drobiazgi do mieszkania, a do księgarni też fajnie, jeśli wiesz, że lubią czytać. Żeby nie było „samej kartki”, dorzuciłabym coś małego, co zostanie jako pamiątka: np. ładny komplet dwóch kieliszków do wina/prosecco albo elegancką świecę zapachową w szkle. W budżecie 200–250 zł spokojnie da się zrobić bon + drobiazg i jeszcze estetycznie to zapakować. Jeśli chcesz iść bardziej w stronę przeżyć, czasem dobrze wygląda też voucher na kolację albo degustację, tylko tu łatwo nie trafić w termin. A ten „mały elegancki dodatek”, o którym piszesz, kojarzy mi się z czymś w stylu porządnego otwieracza do wina albo korkociągu – to akurat jest i ładne, i użyteczne. Wiesz, czy oni mają już wspólne mieszkanie i raczej urządzają dom, czy bardziej „żyją w biegu” i przydałoby się coś na wyjście/wejście w nowe życie?
R
RadosnyDetal
2026-04-21 08:34
W odpowiedzi na:
"Też mam wrażenie, że w takiej „pracowej” relacji bon wypada najlepiej, bo jest praktyczny, a jednocześnie nie ma tego typowego klimatu koperty. Do sklepu z wypo"
Zgadzam się z Tobą, że przy takiej „z pracy” relacji bon potrafi uratować sytuację: jest konkretny, praktyczny i nie wygląda jak koperta w przebraniu. Sklep z wyposażeniem domu ma sens, bo po cywilnym często właśnie wychodzą drobne braki typu pościel, ręczniki, kieliszki czy jakieś kuchenne rzeczy, a oni sami najlepiej wiedzą, co im pasuje. W budżecie 200–250 zł spokojnie da się kupić bon w ładnej oprawie i dołożyć mały, symboliczny dodatek, żeby nie było „samej kartki”. Ja w takich sytuacjach dorzucam np. fajną świecę, małą roślinę w osłonce albo elegancką herbatę/kawę – coś, co zmieści się w torebce i da się wręczyć na obiedzie bez logistyki. Plus jest taki, że nawet jeśli dostaną kilka bonów, to w takim sklepie zawsze coś się przyda i łatwo to wykorzystać. A jak chcesz, żeby było bardziej osobiste, to krótka dedykacja w kartce robi robotę bardziej niż „wymyślny” prezent. Wiesz, czy oni urządzają nowe mieszkanie, czy raczej wszystko już mają ogarnięte?
D
Daria
2026-04-09 17:32
Hej, a wiesz może, czy ona ma już urządzony dom/mieszkanie, czy dopiero się wprowadzają? Przy takim budżecie i krótkim obiedzie fajnie sprawdzają się rzeczy „do zużycia” (np. ładny zestaw kaw/herbat z dodatkami albo coś delikatnie premium do domu), bo nie są kłopotliwe do zabrania i rzadziej trafiają od razu do szuflady. Można też dorzucić małą kartkę z życzeniami, żeby to nie wyglądało zbyt „sklepowo”. Wolisz iść w coś bardziej praktycznego czy raczej w coś eleganckiego na chwilę dla nich?
P
Pomyslowa
2026-04-17 11:05
Przy takim układzie (koleżanka z pracy, krótki obiad, bez gabarytów) łatwo wpaść w „ładny, ale nieużyteczny” prezent, więc rozumiem opór przed kopertą, ale i przed przypadkową rzeczą. Ja bym celowała w coś małego, a sensownego: elegancki zestaw kaw/herbat z dobrą czekoladą albo voucher do restauracji/na wspólne wyjście we dwoje – to jest „na miejscu” i raczej się nie kurzy. Ewentualnie jedna porządna rzecz do domu, ale tylko jeśli masz pewność, że lubią gotować (np. dobre noże) albo piją wino (korkociąg/akcesoria). Wiesz może, czy oni są bardziej „domowi”, czy wolą doświadczenia i wyjścia?