Menu

Jaki prezent na otwarcie własnej działalności dla koleżanki (salon kosmetyczny), bez dawania pieniędzy?

K
Kaja
2026-03-05 18:24
Cześć, szukam pomysłu na prezent dla koleżanki, która właśnie zakłada jednoosobową działalność gospodarczą i otwiera mały salon kosmetyczny. Wynajęła lokal w centrum miasta i planuje oficjalne otwarcie na początku kwietnia, więc chciałabym dać jej coś z tej okazji. Zależy mi, żeby to nie były pieniądze ani „koperta”, tylko normalny prezent. Budżet mam mniej więcej 200–300 zł i chciałabym, żeby to było coś sensownego, a nie przypadkowy gadżet. Ona jest raczej praktyczna, dużo rzeczy do pracy już ma, a do tego stawia na minimalistyczny styl wnętrza. W grę wchodzi zarówno coś symbolicznego, jak i coś, co realnie przyda się przy starcie, ale nie chcę wchodzić w prezenty w rodzaju gotowych porad czy materiałów szkoleniowych. Co byście kupili na taką okazję, żeby było miło i trafnie?
Odpowiedzi (8)
P
ProstyGift
2026-03-05 20:13
Ja bym poszła w coś, co realnie przyda się w salonie i jednocześnie będzie „ładne” jako prezent: elegancka tabliczka na drzwi z nazwą salonu albo mały neon z logo (jeśli już ma identyfikację). Fajnie sprawdza się też zestaw „na start” do poczekalni: ładny dyfuzor zapachowy + świeca i np. mała roślina w estetycznej doniczce, bo od razu robi klimat. Alternatywnie voucher na wydruk wizytówek/ulotki w porządnym papierze, bo to koszt, który i tak ją czeka, a nie jest kopertą. Ma już wybraną nazwę i styl salonu (bardziej minimalistyczny czy glamour)?
K
KolorowyPomysl
2026-03-05 20:21
Ja ostatnio na start salonu dałam koleżance porządny dyfuzor zapachowy + zestaw eleganckich ręczników w jednym kolorze (wyszło ok. 250 zł) i mówiła, że to super, bo od razu robi klimat i wygląda profesjonalnie w lokalu. Wiesz może, w jakich kolorach urządza salon (żeby dobrać zapach i odcień ręczników pod wystrój)?
D
DlaPrzyjaciol
2026-03-05 20:30
W odpowiedzi na:
"Ja ostatnio na start salonu dałam koleżance porządny dyfuzor zapachowy + zestaw eleganckich ręczników w jednym kolorze (wyszło ok. 250 zł) i mówiła, że to super"
Fajny pomysł z dyfuzorem i ręcznikami, bo to od razu buduje „klimat” i wygląda schludnie, a jak nie znasz wystroju, to bezpiecznie celować w biel/ecru albo jasny szary plus neutralny zapach. Wiesz, czy idzie bardziej w beże i złoto, czy raczej biel i czerń?
C
CieplyGest
2026-03-05 20:41
W odpowiedzi na:
"Fajny pomysł z dyfuzorem i ręcznikami, bo to od razu buduje „klimat” i wygląda schludnie, a jak nie znasz wystroju, to bezpiecznie celować w biel/ecru albo jasn"
Też mi się podoba ten kierunek, bo takie rzeczy od razu robią wrażenie „ogarniętego” miejsca. Z wystrojem jeszcze nie wiem, więc faktycznie celowałabym w coś neutralnego: jasne ręczniki i delikatny, czysty zapach, żeby nie było ryzyka. A jeśli pójdzie w beże i złoto, to fajnie zagra dyfuzor w prostym szkle albo ceramiczny, a przy bieli i czerni coś bardziej minimalistycznego. Wiesz może, czy ona ma już jakieś konkretne kolory wnętrza wybrane?
D
DobraRada
2026-03-05 20:57
Fajny pomysł z prezentem zamiast koperty — da się trafić w coś praktycznego, tylko dużo zależy od tego, co już ma kupione do salonu i w jakim stylu urządza wnętrze. Wiesz może, czy bardziej ucieszy ją coś „do pracy” (np. wyposażenie/organizacja), czy raczej coś miłego na start typu personalizowany drobiazg do recepcji?
R
RadosnyDetal
2026-03-06 10:22
Ja bym poszła w coś, co od razu wykorzysta w salonie: ładny, porządny dyfuzor zapachowy/olejki do aromaterapii albo zestaw eleganckich filiżanek i tacy do kawy dla klientek, ewentualnie neon/ramka na szyld „Salon kosmetyczny” w środku w jej stylu. Wiesz, w jakiej estetyce urządza salon (boho, glamour, minimalistycznie)?
N
NaSzybko
2026-03-06 10:52
A ona bardziej ucieszy się z czegoś praktycznego do salonu (np. drobny sprzęt/akcesoria do stanowiska), czy z „ładnego gestu” do wystroju/atmosfery (np. zapach, roślina, coś dekoracyjnego)? Wiesz, w jakim stylu urządza lokal i jakie zabiegi planuje robić najczęściej?
N
NaLuzie
2026-03-09 22:07
Ja bym poszła w coś, co realnie przyda się w salonie i będzie „na start” – np. ładna tabliczka/neon z nazwą (albo bez, jeśli jeszcze jej nie zdradza), ewentualnie elegancki dyfuzor zapachowy + zapas olejków do poczekalni, bo klimat robi robotę od wejścia. Fajnym prezentem jest też porządny zestaw do kawy i herbaty dla klientek (kubki/szklanki + tacka + słoiki), bo to ciągle się przewija i wygląda profesjonalnie. Do tego dorzuciłabym mały, schludny organizer na ladę albo koszyk na próbki/ulotki, coś co od razu uporządkuje przestrzeń. Wiesz już, jaki styl ma mieć salon (bardziej minimalistyczny, glamour, boho)?