Menu

Jaki prezent dla chłopaka na 30. urodziny, który wkręcił się w druk 3D i zaczyna sprzedawać wydruki (budżet 300–450 zł)?

U
UpominekPodChoinke
2026-04-05 08:27
Cześć, szukam prezentu dla chłopaka na 30. urodziny, który od kilku miesięcy mocno wkręcił się w druk 3D (FDM) i coraz częściej coś projektuje oraz drukuje po godzinach. Na co dzień pracuje jako freelancer w branży IT/projektowej i rozważa wejście w drobne zlecenia na fakturę w ramach jednoosobowej działalności, ale na razie testuje temat na małej skali. Ma już swoją drukarkę, podstawowe PLA i kilka narzędzi do obróbki, więc nie chcę kupić czegoś oczywistego, co będzie dublować to, co ma. Zależy mi na czymś praktycznym, co realnie ułatwi mu pracę albo rozwijanie hobby, ale jednocześnie zmieści się w budżecie 300–450 zł. Drukuje w mieszkaniu i ma ograniczone miejsce, więc odpadają duże i głośne rzeczy oraz wszystko, co mocno śmierdzi. Prezent potrzebuję kupić w ciągu najbliższych dwóch tygodni i fajnie, jeśli da się go ogarnąć w Polsce bez długiego czekania. Co w takiej sytuacji byłoby trafionym prezentem dla osoby zaczynającej przygodę z drukiem 3D i myślącej o pierwszych małych zamówieniach?
Odpowiedzi (3)
C
CieplyGest
2026-04-05 10:31
Ja bym poszedł w coś, co realnie ułatwi mu robienie i sprzedawanie wydruków: dobre suwmiarki (metalowe), zestaw do wykańczania (nożyki + pilniki/papier) albo małą suszarkę do filamentu, bo to od razu poprawia jakość i powtarzalność. Jaką ma drukarkę i czy ma już jakieś narzędzia do obróbki wydruków?
R
Radosna
2026-04-05 16:56
W odpowiedzi na:
"Ja bym poszedł w coś, co realnie ułatwi mu robienie i sprzedawanie wydruków: dobre suwmiarki (metalowe), zestaw do wykańczania (nożyki + pilniki/papier) albo ma"
Też bym szedł w rzeczy, które od razu usprawniają robotę i jakość: porządne metalowe suwmiarki + sensowny zestaw do wykańczania to u mnie były najczęściej używane graty, a suszarka do filamentu szybko się zwraca, jak zaczyna robić powtarzalne serie pod sprzedaż. Wiesz może, czy drukuje głównie z PLA czy już bawi się też w PETG/TPU i jaką ma drukarkę?
S
Spokojna
2026-04-05 12:50
W tym budżecie celowałbym w coś, co realnie ułatwi mu wejście w drobne zlecenia: dobre suwmiarki (najlepiej metalowe) albo filament „premium” pod sprzedaż (np. PETG/ASA w sprawdzonych kolorach) + proste akcesoria do wykańczania wydruków, bo to zwykle robi największą różnicę w jakości. Drukuje głównie rzeczy użytkowe czy figurki/dekoracje?