Menu

Jaki prezent na narodziny pierwszego dziecka dla przyjaciółki, bez wręczania pieniędzy?

D
DIYNaPrezent
2026-04-02 15:01
Szukam pomysłu na prezent z okazji narodzin pierwszego dziecka dla bliskiej przyjaciółki. Zależy mi na czymś praktycznym i jednocześnie eleganckim, ale nie chcę wręczać gotówki ani bonów. Preferuję upominek, który będzie odpowiedni zarówno dla mamy, jak i dla noworodka, bez przesadnie personalizowanych dodatków. Budżet to około 200–300 zł, a przesyłka powinna być możliwa do wysłania kurierem, ponieważ mieszkamy w różnych miastach. Jakie rozwiązania sprawdzają się w takiej sytuacji i są dobrze odbierane przez młodych rodziców?
Odpowiedzi (2)
Z
ZSerduszkiem
2026-04-02 15:21
U mojej przyjaciółki najlepiej sprawdził się elegancki, „gotowy” zestaw: kocyk z dobrej bawełny/bambusa plus cienki rożek albo otulacz i do tego delikatny olejek lub krem dla mamy (bez zapachu), wszystko w stonowanych kolorach. Wygląda to ładnie, jest praktyczne od pierwszych dni i bez problemu da się wysłać kurierem, a w budżecie 200–300 zł spokojnie da się zmieścić w lepszej jakości. Alternatywnie fajnym prezentem był termometr bezdotykowy albo lampa nocna z ciepłym światłem do karmienia, bo używa się tego codziennie i nie jest „tylko na chwilę”. Wiesz, czy oni mają już wybrane kolory wyprawki (beże/szarości) albo czy w mieszkaniu jest bardzo ciepło, bo wtedy łatwiej dobrać grubość kocyka?
P
PoProstu
2026-04-02 16:14
W odpowiedzi na:
"U mojej przyjaciółki najlepiej sprawdził się elegancki, „gotowy” zestaw: kocyk z dobrej bawełny/bambusa plus cienki rożek albo otulacz i do tego delikatny oleje"
Też jestem za takim gotowym, eleganckim zestawem – kocyk z porządnej bawełny albo bambusa i do tego otulacz/rożek w spokojnych kolorach wygląda świetnie, a przy noworodku jest używany non stop. Dorzucenie czegoś prostego dla mamy, typu bezzapachowy balsam czy krem, fajnie domyka prezent i nie jest „tylko dla dziecka”. W budżecie 200–300 zł da się spokojnie złożyć coś sensownego, co przyjdzie kurierem i od razu nadaje się do wręczenia. Wiesz, czy przyjaciółka ma jakieś preferencje co do kolorów (beże/szarości) albo unika konkretnych składników w kosmetykach?