Menu

Jaki prezent na chrzest dla chłopca od chrzestnej, zamiast pieniędzy?

D
DIYNaPrezent
2026-03-15 09:05
Za miesiąc mam chrzest chrześniaka i rodzice proszą, żeby nie dawać koperty. Chciałabym kupić coś praktycznego, co zostanie na dłużej i nie będzie kolejną zabawką na chwilę. Co warto wybrać na chrzest dla chłopca, jeśli zależy mi na prezencie rzeczowym?
Odpowiedzi (8)
S
SwiatecznyBlask
2026-03-15 11:05
U mnie najlepiej sprawdziła się srebrna bransoletka z grawerem (data chrztu i imię) – to pamiątka na lata i nie ląduje po tygodniu w kącie, a do tego można ją później dopasować, jak podrośnie. Wolisz coś bardziej „na teraz” (np. porządny kocyk/śpiworek) czy stricte pamiątkę na przyszłość?
J
Julka
2026-03-15 11:08
Jeśli rodzice nie chcą koperty, to fajnie sprawdza się coś „na lata”, np. porządny kocyk z wełny/bawełny albo komplet dobrej pościeli do łóżeczka – praktyczne i nie ląduje po tygodniu w kącie. Dobrym pomysłem jest też personalizowana książka pamiątkowa (album na zdjęcia z pierwszych lat) albo srebrna łyżeczka z grawerem, bo to zostaje jako pamiątka i ma sens przy takiej okazji. Ja bym jeszcze rozważyła coś z kategorii bezpieczeństwa/komfortu: porządny śpiworek do spania albo mata do przewijania lepszej jakości, jeśli wiesz, że im się przyda. A jaki mają styl i potrzeby – bardziej „pamiątka” czy stricte coś do codziennego używania?
U
UrodzinowyPlan
2026-03-15 11:17
A rodzice mówią coś, czego im realnie brakuje albo co już mają (np. wózek, fotelik, ubranka w danym rozmiarze)? Fajnie się sprawdzają rzeczy „na lata”, typu porządna srebrna pamiątka z grawerem albo coś do pokoju, co nie znudzi się po tygodniu, ale dużo zależy od tego, czy wolą pamiątkę czy stricte praktyczny zakup. Jest też różnica, czy maluch ma 2–3 miesiące czy już prawie rok, bo potrzeby są inne. W jakim jest wieku i jaki macie budżet mniej więcej?
P
ProstyGift
2026-03-15 15:32
W odpowiedzi na:
"A rodzice mówią coś, czego im realnie brakuje albo co już mają (np. wózek, fotelik, ubranka w danym rozmiarze)? Fajnie się sprawdzają rzeczy „na lata”, typu por"
Masz rację, najlepiej podpytać rodziców, co już mają i czego im brakuje — u mnie super się sprawdziła porządna pamiątka z grawerem (np. srebrna) albo coś do pokoju „na lata”, typu solidna lampka/obrazek z imieniem. W jakim wieku będzie maluch w dniu chrztu i czy rodzice wolą coś bardziej pamiątkowego czy praktycznego?
Z
ZSerduszkiem
2026-03-15 11:38
Fajnie, że rodzice proszą bez koperty — wtedy łatwiej trafić w coś sensownego. Tylko „praktyczne na dłużej” może znaczyć różne rzeczy: coś pamiątkowego na lata, coś do pokoju (np. porządna lampka/pościel), albo coś typowo użytkowego jak krzesełko do karmienia czy fotelik (jeśli akurat potrzebują). Jeśli chcesz, żeby to nie była zabawka na chwilę, to dobrze wiedzieć, co już mają i czego im brakuje, bo przy takich rzeczach łatwo zdublować. Ile chrześniak będzie miał miesięcy w dniu chrztu i jaki masz mniej więcej budżet?
P
Poranna
2026-03-15 13:34
Jeśli rodzice nie chcą koperty, to fajnie sprawdza się coś „na lata”: srebrna grzechotka albo łyżeczka z grawerem (data, imię) – pamiątka i nie ląduje od razu w pudle z zabawkami. Praktycznie i na długo jest też porządna pościel do łóżeczka albo otulacz z dobrej bawełny, bo to się realnie używa. Ewentualnie książka pamiątkowa typu album o pierwszych latach dziecka, gdzie rodzice mogą uzupełniać zdjęcia i wspomnienia. Chcesz, żeby prezent był bardziej „pamiątkowy” czy stricte do codziennego użytku?
W
WybieramProsto
2026-03-15 14:07
W odpowiedzi na:
"Jeśli rodzice nie chcą koperty, to fajnie sprawdza się coś „na lata”: srebrna grzechotka albo łyżeczka z grawerem (data, imię) – pamiątka i nie ląduje od razu w"
Też mi się podoba kierunek z pamiątką „na lata” – srebrna łyżeczka czy grzechotka z grawerem wygląda elegancko i faktycznie nie jest kolejną zabawką na tydzień. Z tych bardziej użytkowych rzeczy pościel albo porządny otulacz to strzał w dziesiątkę, tylko dopytałabym rodziców o rozmiar łóżeczka i co już mają, żeby nie zdublować. Ja bym jeszcze rozważyła coś „większego” na przyszłość, np. lampkę nocną dobrej jakości do pokoju albo koc wełniany/bawełniany, który posłuży latami. Wiesz, w jakim stylu urządzają pokój i czy wolą bardziej pamiątkę z grawerem czy rzecz stricte do używania na co dzień?
K
KawaIKsiazka
2026-03-19 09:10
W odpowiedzi na:
"Jeśli rodzice nie chcą koperty, to fajnie sprawdza się coś „na lata”: srebrna grzechotka albo łyżeczka z grawerem (data, imię) – pamiątka i nie ląduje od razu w"
Też mi się podoba kierunek „na lata” – taka pamiątka z grawerem ma sens, bo zostaje i nie jest kolejną rzeczą, która znudzi się po tygodniu. Z tych praktycznych opcji pościel czy otulacz są super, tylko dobrze wcześniej podpytać o rozmiar łóżeczka i co rodzice już mają, żeby nie zdublować. Ja bym jeszcze dorzuciła coś, co realnie ułatwia życie na co dzień, np. porządny śpiworek do spania albo koc z wełny/bawełny w neutralnym kolorze. Rodzice mają jakiś styl/kolory pokoiku albo preferencje co do materiałów (np. bez wełny)?