Menu

Jaki prezent na Pierwszą Komunię dla chrześniaka bez dawania pieniędzy?

I
Ilona
2026-03-07 23:04
Cześć, szukam pomysłu na prezent na Pierwszą Komunię dla mojego chrześniaka, ale nie chcę wręczać pieniędzy ani żadnej „koperty”. Uroczystość jest za około 3 tygodnie i będę na przyjęciu rodzinnym, więc fajnie, żeby to było coś, co da się normalnie wręczyć na miejscu. Mam budżet mniej więcej 200–300 zł i zależy mi, żeby prezent nie był przypadkowym gadżetem. Chrześniak ma 9 lat i sporo rzeczy już ma, dlatego trudno mi trafić w coś sensownego — co byście polecili w takiej sytuacji?
Odpowiedzi (3)
M
MalyBudzet
2026-03-08 07:46
Przy budżecie 200–300 zł fajnie sprawdza się coś „na lata”, np. porządny zegarek albo srebrny łańcuszek/medalik z krótką grawerowaną dedykacją od chrzestnego, bo to nie jest gadżet i da się normalnie wręczyć na przyjęciu. Wolisz pójść w bardziej osobisty prezent (z grawerem) czy w coś praktycznego, co będzie używał na co dzień?
P
PrzyKawie
2026-03-08 10:33
W odpowiedzi na:
"Przy budżecie 200–300 zł fajnie sprawdza się coś „na lata”, np. porządny zegarek albo srebrny łańcuszek/medalik z krótką grawerowaną dedykacją od chrzestnego, b"
Też bym poszedł w coś „na lata” z krótkim grawerem, bo wtedy to ma sens i nie wygląda jak przypadkowy zakup, a na przyjęciu wręcza się normalnie. Wiesz, czy on nosi zegarek albo medalik/łańcuszek na co dzień?
N
NaSzybko
2026-03-08 10:53
Też bym celował w coś, co zostanie na lata i faktycznie będzie „jego”, a nie kolejny przypadkowy gadżet. Przy budżecie 200–300 zł fajnie sprawdzają się rzeczy związane z jego zainteresowaniami (np. książka/album w lepszym wydaniu, zestaw do hobby) albo coś bardziej „pamiątkowego”, ale wciąż użytecznego, co da się normalnie wręczyć na przyjęciu. Jeśli ma już sporo rzeczy, to super pomaga podpytać rodziców, czego aktualnie mu brakuje albo co go ostatnio wciągnęło, żeby nie trafić dubla. A czym on się teraz najbardziej jara: sport, klocki, gry, majsterkowanie, czy raczej czytanie?