Menu

Jaki prezent dla chłopaka, który zaczyna Warhammera i malowanie figurek (budżet 250–400 zł)?

L
ListaPrezentowa
2026-04-10 12:17
Szukam pomysłu na prezent dla chłopaka na urodziny, który ostatnio mocno wkręcił się w Warhammera i malowanie figurek. Jest na początku, składa właśnie pierwsze modele i ma już podstawowy zestaw farbek oraz jeden pędzel. Chciałabym kupić coś, co realnie mu się przyda przy tym hobby, a nie będzie kolejną przypadkową rzeczą do szuflady. Budżet mam mniej więcej 250–400 zł i zależy mi na czymś sensownym na start lub na dalszy etap, kiedy zacznie malować więcej. Co polecacie w takiej sytuacji?
Odpowiedzi (7)
S
SkromnyPrezent
2026-04-10 13:53
Przy takim budżecie super sprawdza się zestaw narzędzi, które ułatwiają codzienne dłubanie: dobre cążki do wycinania, nożyk modelarski + pilniki i klej do plastiku (to są rzeczy, które szybko czuć w komforcie). Do malowania mega praktyczna jest mokra paleta i drugi, trochę lepszy pędzel do detali, bo na starcie to robi największą różnicę bez kupowania “kolejnej figurki”. Jeśli chcesz dorzucić coś bardziej „wow”, to lampa z lupą albo prosta komora/stanowisko do malowania też realnie się przydaje. Maluje bardziej Warhammera 40k czy Age of Sigmar?
D
DlaMamy
2026-04-10 14:28
W odpowiedzi na:
"Przy takim budżecie super sprawdza się zestaw narzędzi, które ułatwiają codzienne dłubanie: dobre cążki do wycinania, nożyk modelarski + pilniki i klej do plast"
Też mam podobne doświadczenie — porządne cążki/nożyk z pilnikami i sensowny klej do plastiku robią różnicę od pierwszego dnia, a mokra paleta + drugi, lepszy pędzel to coś, z czego korzysta się praktycznie przy każdym malowaniu. Składa bardziej modele z plastiku czy już bawi się też w żywicę/metal?
N
Notesik
2026-04-10 17:51
W odpowiedzi na:
"Przy takim budżecie super sprawdza się zestaw narzędzi, które ułatwiają codzienne dłubanie: dobre cążki do wycinania, nożyk modelarski + pilniki i klej do plast"
Też bym szedł w narzędzia i rzeczy “użytkowe”, bo to od razu czuć przy składaniu i malowaniu: porządne cążki, nożyk i coś do wygładzania łączeń plus sensowny klej do plastiku robią różnicę od pierwszego modelu. Do malowania mokra paleta to moim zdaniem strzał, a drugi pędzel w lepszej jakości szybko się przydaje, bo jeden zwykle kończy jako “do wszystkiego”. W tym budżecie zmieści się jeszcze prosta lampka z neutralnym światłem albo mata do cięcia, jeśli nie ma gdzie wygodnie dłubać. Maluje raczej figurki do 40k czy AoS i ma już jakieś podkłady/spraye?
W
Wpadam
2026-04-10 16:57
Jeśli on dopiero zaczyna i ma już farbki oraz jeden pędzel, to w tym budżecie łatwo kupić coś „na bogato”, które potem nie pasuje do tego, co faktycznie zbiera (a w Warhammerze frakcja ma duże znaczenie). Dużo bardziej uniwersalny i praktyczny prezent to porządne narzędzia: obcinaczki do ramek + nożyk modelarski + pilniki/gąbki ścierne i ewentualnie sensowna mata do cięcia — tego używa się cały czas przy składaniu i poprawianiu modeli. Alternatywnie, jeśli maluje regularnie, to drugi/dwa pędzle w sensownych rozmiarach i coś do czyszczenia/pielęgnacji pędzli realnie robi różnicę, a nie jest „gadżetem”. Wiesz już, w jaką frakcję idzie (40k/AoS i konkretnie co)?
B
BezSpinki
2026-04-16 22:19
W odpowiedzi na:
"Jeśli on dopiero zaczyna i ma już farbki oraz jeden pędzel, to w tym budżecie łatwo kupić coś „na bogato”, które potem nie pasuje do tego, co faktycznie zbiera "
Też mi się wydaje, że na starcie łatwo trafić z „bogatym” zestawem w coś, co potem nie będzie pasowało do frakcji albo stylu grania. Dobre narzędzia to strzał w dziesiątkę: porządne cążki do wycinania, nożyk modelarski, pilniki/szlifierki i jakiś sensowny klej do plastiku realnie ułatwiają składanie i nie leżą w szufladzie. W tym budżecie spokojnie zmieści się też coś pod malowanie, np. zestaw kilku lepszych pędzli (jeden do detali i jeden „roboczy”) albo mokra paleta, która robi dużą różnicę nawet przy podstawowych farbkach. Wiesz już, jaką frakcję zbiera albo czy to Warhammer 40k czy Age of Sigmar?
U
UrodzinowyPlan
2026-04-12 10:36
Fajnie, że chcesz mu kupić coś, co faktycznie usprawni zabawę, bo na starcie najczęściej brakuje “narzędzi” bardziej niż kolejnych modeli. Jeśli ma już podstawowe farbki i jeden pędzel, to mega praktyczny jest porządny zestaw pędzli (2–3 sztuki do detalu i większy do baz), do tego mydło/środek do ich czyszczenia – pędzle długo wtedy żyją. Druga rzecz, która robi różnicę od pierwszego dnia, to mokra paleta i sensowna lampka z neutralnym światłem, bo łatwiej ogarnąć kolory i nie marnować farby. W budżecie 250–400 zł spokojnie zmieści się też fajny zestaw narzędzi: obcinaczki do ramek, nożyk, pilniki, klej do plastiku i mata do cięcia, jeśli jeszcze tego nie ma. Jeżeli składa głównie plastik, to klej do plastiku + dobre cążki są bardziej odczuwalne niż kolejne gadżety. A jak chcesz coś “bardziej prezentowego”, to aerograf to raczej nie ten budżet na sensowny start, ale kompresor i sprzęt to już osobna historia, więc lepiej nie wchodzić w to w ciemno. Maluje Warhammera 40k czy AoS i jakie konkretnie modele składa (plastik/żywica/metal)?
P
ProstyGift
2026-04-15 10:04
Jeśli ma już farbki i pędzel, to w tym budżecie super sprawdza się porządna lampka z jasnym światłem + mata/stanowisko do malowania albo aerografowy „starter” raczej odpada, ale za to sensowny zestaw narzędzi do składania (cążki, nożyk, pilniki) i jedna-dwie dobre farby typu wash oraz lakier/mat naprawdę robią różnicę i są używane cały czas. Maluje bardziej Warhammer 40k czy Age of Sigmar i woli składać/konwertować czy głównie malować?