Menu

Jaki prezent dla chłopaka na 28. urodziny, który wkręcił się w bouldering (budżet 250–400 zł)?

P
PrezentNaImieniny
2026-03-25 11:39
Szukam pomysłu na prezent dla chłopaka na 28. urodziny, bo od około 3 miesięcy mocno wkręcił się w bouldering i chodzi na ściankę 2–3 razy w tygodniu. Ma już swoje buty, ale resztę rzeczy zwykle pożycza albo ogarnia na miejscu. Chciałbym kupić coś, co faktycznie go ucieszy i będzie pasowało do tej zajawki, a nie będzie przypadkowym gadżetem. Budżet mam mniej więcej 250–400 zł i zależy mi na czymś sensownym, bo prezent wręczam za tydzień.
Odpowiedzi (2)
P
ProstePomysly
2026-03-25 12:03
Jeśli chodzi 2–3 razy w tygodniu i resztę rzeczy pożycza, to w tym budżecie fajnie wchodzą dwie rzeczy, które realnie robią różnicę: własny woreczek na magnezję z magnezją albo mała torba/chalk bag z porządnym zamknięciem i paskiem. Druga opcja, często bardziej “wow”, to crash pad, ale tu bywa ciężko zmieścić się w 250–400 zł (czasem trafiają się używki w dobrym stanie). Super prezentem jest też szczotka do chwytów (albo dwie: mała i większa) i taśma do palców, bo to są drobiazgi, które i tak schodzą na każdym wyjściu na panel. Jeśli ma już buty, to kolejnym krokiem bywa własny kubek/wiaderko na magnezję do domu i na ścianę, bo jest wygodniejsze niż pożyczane i nie rozsypuje się wszędzie. Z bardziej “premium” rzeczy w Twoim budżecie mieści się też sensowna torba na sprzęt (taka typowo na boulderownię), żeby nie nosić wszystkiego w reklamówce czy plecaku szkolnym. Ja bym celował w coś, co będzie używał na każdej wizycie, a nie tylko “raz na jakiś czas”, bo wtedy prezent naprawdę siada. On boulderuje tylko na panelu, czy jeździ już też w skały?
M
MalyBudzet
2026-03-25 16:02
Przy takim chodzeniu 2–3 razy w tygodniu fajnie sprawdza się własny woreczek na magnezję z magnezją w środku i sensowną szczotką do czyszczenia chwytów — niby drobiazgi, a nagle wszystko ma pod ręką i nie musi pożyczać. Jeśli chcesz coś „większego” w tym budżecie, to bardzo miłym prezentem jest karnet na ściankę albo dołożenie do miesięcznego/kwartalnego wejścia, bo to realnie robi różnicę. Alternatywnie crashpad też by go ucieszył, ale w 250–400 zł zwykle ciężko trafić w coś konkretnego bez dokładnego rozeznania. Wolisz prezent stricte sprzętowy do plecaka, czy bardziej coś w stylu opłacenia wejść na ściankę?