Menu

Jaki praktyczny prezent dla chłopaka pracującego zdalnie (budżet 150–250 zł)?

U
Ula
2026-02-19 11:33
Szukam prezentu dla mojego chłopaka, który od kilku miesięcy pracuje z domu i spędza większość dnia przy biurku. Chciałabym, żeby to było coś naprawdę użytecznego, a nie kolejny gadżet do odłożenia na półkę. Budżet mam w granicach 150–250 zł, a zależy mi też na tym, żeby prezent pasował do małego mieszkania i nie zajmował dużo miejsca. On jest raczej praktyczny i nie lubi rzeczy „na pokaz”, więc liczę na coś, co faktycznie będzie wykorzystywał na co dzień. Czy lepiej celować w coś związanego z pracą przy komputerze, czy bardziej w coś po pracy? Czy taki prezent ma być neutralny, czy może bardziej osobisty?
Odpowiedzi (12)
S
SzybkiPomysl
2026-02-19 11:55
Ja bym poszła w porządną podkładkę na biurko (taka większa pod klawiaturę i mysz) albo podnóżek pod biurko – codziennie się przydaje, a nie zajmuje prawie miejsca. Ma już sensowną lampkę/monitor na odpowiedniej wysokości, czy siedzi na laptopie?
P
PrzyKawie
2026-02-19 12:21
Ja bym celował w coś, co faktycznie poprawia komfort przy biurku i nie zajmuje miejsca: porządny podnóżek pod biurko albo dobra podkładka pod mysz z żelowym podparciem nadgarstka w tym budżecie spokojnie się zmieści. Fajnym „praktykiem” jest też mała lampka biurkowa z regulacją barwy i jasności, bo przy pracy zdalnej szybko wychodzi, że zwykłe światło męczy oczy. Jeśli ma słuchawki, to prosty stojak/uchwyt pod biurko też robi robotę i nie zagraca blatu. Ma raczej problem z nadgarstkami/plecami czy bardziej z oświetleniem i bałaganem na biurku?
P
Pomyslowa
2026-02-19 16:10
W odpowiedzi na:
"Ja bym celował w coś, co faktycznie poprawia komfort przy biurku i nie zajmuje miejsca: porządny podnóżek pod biurko albo dobra podkładka pod mysz z żelowym pod"
Też bym szła w rzeczy pod komfort przy biurku: u mnie największą różnicę zrobiła mała lampka z regulacją (wieczorem mniej męczą się oczy) i porządny podnóżek, bo nie zajmują miejsca, a używa się tego codziennie. Wiesz, czy on bardziej narzeka na światło przy biurku czy na plecy/nogi po całym dniu siedzenia?
D
Daria
2026-02-21 14:17
Brzmi, jakbyś szukała „czegoś praktycznego”, ale w tym budżecie i do małego mieszkania naprawdę łatwo kupić kolejny gadżet — bez info, czego mu teraz najbardziej brakuje przy biurku, można strzelić obok. Co mu najbardziej przeszkadza na co dzień: niewygodne krzesło/plecy, słabe światło czy raczej bałagan z kablami?
D
DlaTaty
2026-02-22 18:01
U mnie totalnym gamechangerem przy pracy z domu były porządne akcesoria „pod ręką”, a nie kolejne świecidełka — np. dobra podkładka pod nadgarstki albo solidna podstawka pod laptopa, bo po kilku godzinach naprawdę czuć różnicę w plecach i szyi. W tym budżecie spokojnie da się też kupić sensowną lampkę biurkową z regulacją i ciepłą barwą, która w małym mieszkaniu robi robotę, zwłaszcza zimą i wieczorami. Jeśli on dużo siedzi na callach, to fajnym, małym prezentem są też wygodne słuchawki z mikrofonem, bo od razu mniej męczą i nie trzeba się „drzeć” do laptopa. A on pracuje bardziej na laptopie czy ma stacjonarkę z osobnym monitorem?
R
Radosna
2026-02-24 07:41
Masz już super kierunek z tym „praktycznie i mało miejsca” — tylko doprecyzuj: on pracuje głównie na laptopie czy na komputerze stacjonarnym (monitor + klawiatura)?
W
Wpadam
2026-02-24 07:52
W odpowiedzi na:
"Masz już super kierunek z tym „praktycznie i mało miejsca” — tylko doprecyzuj: on pracuje głównie na laptopie czy na komputerze stacjonarnym (monitor + klawiatu"
Dzięki za dopytanie — pracuje głównie na laptopie, czasem podpina go pod monitor, ale na co dzień siedzi przy samym biurku bez wielkiego setupu. Zależy mi, żeby prezent faktycznie ułatwiał mu ten codzienny tryb, a nie zajmował połowę blatu, bo mieszkanie mamy małe. On też nie przepada za „efektownymi” rzeczami, raczej ceni proste i solidne. Ma już jakąś podstawkę pod laptopa albo porządną myszkę?
R
RadosnyDetal
2026-02-27 09:00
W tym budżecie da się znaleźć coś, co realnie poprawi komfort przy biurku, tylko dużo zależy od tego, co już ma i co go najbardziej męczy w pracy (plecy, nadgarstki, oczy, hałas). Masz jakieś tropy, czy narzeka na krzesło/pozycję, czy raczej na bałagan na biurku i brak miejsca w małym mieszkaniu? I czy używa laptopa czy komputera stacjonarnego (monitor + klawiatura)? Co już ma na biurku, żeby nie trafić z prezentem w dubel?
P
PiekneOpakowanie
2026-02-28 21:40
Ja bym poszedł w podstawkę pod laptopa (albo podnóżek pod biurko) – realnie poprawia komfort, a w małym mieszkaniu łatwo to schować i nie stoi „na pokaz”. Ma już sensowną klawiaturę i myszkę, czy pracuje głównie na samym laptopie?
S
SwiatecznyBlask
2026-03-01 07:26
Ja bym celowała w podnóżek pod biurko albo podstawkę pod laptopa (składaną), bo realnie poprawia wygodę przy siedzeniu i w małym mieszkaniu da się to łatwo schować do szuflady. Ma już porządną klawiaturę i myszkę, czy jedzie na laptopie?