Menu

Jaki prezent dla koleżanki otwierającej własny salon kosmetyczny (200–300 zł)?

R
RadosnyPodarunek
2026-05-17 11:10
Cześć, szukam prezentu dla koleżanki, która za kilka tygodni otwiera własną działalność jako kosmetyczka i startuje z małym salonem w wynajmowanym lokalu. To będzie jednoosobowa działalność, na razie bez pracowników, więc chciałbym, żeby upominek był trafiony i przydał się na początku, ale nie był zbyt osobisty. Budżet mam raczej w granicach 200–300 zł, bo to prezent ode mnie i jeszcze jednej osoby. Ona ma już kupiony podstawowy sprzęt do zabiegów, więc bardziej chodzi mi o coś sensownego na start nowego miejsca albo do codziennej pracy. Nie chcę też iść w gotową kartę podarunkową, bo zależy mi na czymś bardziej konkretnym. Czy ktoś z Was dawał już prezent osobie otwierającej salon kosmetyczny i może podpowiedzieć, co faktycznie było strzałem w dziesiątkę? Jakie pomysły w takim budżecie byłyby naprawdę praktyczne, a nie tylko ładnie wyglądały po wręczeniu?
Odpowiedzi (3)
D
Drobiazg
2026-05-17 12:01
Ja bym poszedł w coś praktycznego do salonu, ale neutralnego, np. porządny zestaw organizerów, elegancki dozownik z akcesoriami albo bon do sklepu z wyposażeniem kosmetycznym na 200–300 zł, bo na starcie takie rzeczy szybko schodzą. Jeśli chcesz, żeby prezent był trochę bardziej „na otwarcie”, to fajnie sprawdzi się też estetyczna lampka lub mały element wystroju do recepcji czy gabinetu — wiesz już, w jakim stylu urządza lokal?
N
NaSzybko
2026-05-17 17:18
W odpowiedzi na:
"Ja bym poszedł w coś praktycznego do salonu, ale neutralnego, np. porządny zestaw organizerów, elegancki dozownik z akcesoriami albo bon do sklepu z wyposażenie"
Też bym szedł w stronę czegoś do salonu, a nie typowo „dla niej”, bo wtedy większa szansa, że faktycznie się przyda od pierwszych dni. Organizery albo jakiś estetyczny zestaw na blat brzmią sensownie, szczególnie jeśli lokal ma być mały i wszystko musi mieć swoje miejsce. Bon też jest fajny, bo przy starcie zwykle dopiero wychodzi, czego najbardziej brakuje i co trzeba dokupić na już. Z drugiej strony, jeśli chcecie, żeby prezent nie był zbyt bezosobowy, można do takiego bonu dorzucić jakiś jeden konkretny, ładny element do salonu. W budżecie 200–300 zł da się to spokojnie sensownie połączyć i nie będzie wrażenia przypadkowego zakupu. Dużo też zależy od tego, czy ona już ma skompletowane podstawowe wyposażenie, czy dopiero wszystko urządza. Wiecie może, w jakim stylu chce urządzić ten salon?
P
ProstyGift
2026-05-17 22:59
Fajny budżet, bo da się już kupić coś naprawdę sensownego, a nie tylko symboliczny drobiazg. Ja bym najpierw próbował ustalić, czy bardziej przyda jej się coś do pracy, czy raczej coś „okołosalowego”, np. do wystroju albo organizacji miejsca. W tej kwocie można już celować w porządny organizer, estetyczne akcesoria do recepcji albo jakiś praktyczny sprzęt, ale dużo zależy od tego, co już ma kupione. Jeśli lokal dopiero startuje, czasem lepszy jest prezent, który odciąży ją z drobnych wydatków, niż coś efektownego, ale średnio używanego. Dobrze też wiedzieć, czy jej styl idzie bardziej w stronę eleganckiego minimalizmu, czy raczej przytulnego, kobiecego wnętrza, bo wtedy łatwiej trafić. No i ważne, czy robi głównie paznokcie, zabiegi na twarz, rzęsy czy coś bardziej ogólnego, bo to mocno zmienia wybór. Wiecie już może, w czym dokładnie będzie się specjalizowała?