Menu

Jaki prezent dla chłopaka, który zaczyna nurkowanie (kurs OWD) – budżet 300–450 zł?

K
Kamil
2026-04-12 13:25
Cześć, szukam pomysłu na prezent dla chłopaka (32 lata), który właśnie zapisał się na kurs Open Water Diver i mocno się tym wkręcił. Na co dzień pracuje jako project manager w branży automotive na etacie, a po godzinach planuje robić kolejne stopnie i jeździć na wyjazdy 2–3 razy w roku. Kurs kosztował go ok. 1900 zł i już wpłacił zaliczkę, więc chciałbym, żeby prezent był faktycznie przydatny, a nie „gadżet do szuflady”. Sprzęt na zajęcia ma zapewniony z bazy, a na razie kupił tylko proste rzeczy do pływania na basen, więc nie wiem, co będzie sensowne na start. Zależy mi, żeby to pasowało do początkującego i nie dublowało tego, co zwykle dostaje się lub wypożycza na kursie. Macie sprawdzone propozycje, co realnie pomaga na pierwszych nurkowaniach i mieści się w budżecie 300–450 zł?
Odpowiedzi (5)
P
PomyslNaJutro
2026-04-12 14:29
W tym budżecie najpraktyczniejszy będzie porządny komputer nurkowy na start (np. prosty model typu „watch”), bo i tak przyda mu się na kursie i później na wyjazdach, a alternatywnie fajnym prezentem jest jego własna maska dobrze dopasowana do twarzy (dużo wygodniej niż pożyczana). Wiecie już, czy szkoła zapewnia cały sprzęt na OWD i czy ma już coś swojego (maska/płetwy)?
D
DlaPrzyjaciol
2026-04-12 19:51
Fajny pomysł z prezentem „pod kurs”, bo na starcie łatwo kupić coś, co potem leży. W tym budżecie najbardziej użyteczny bywa komputer nurkowy z podstawowej półki albo porządna maska, tylko tę drugą najlepiej przymierzyć, bo dopasowanie robi całą robotę. Jeśli nie chcesz ryzykować z rozmiarem, bezpieczniejszym strzałem jest bojka SMB z kołowrotkiem/szpulką albo prosta latarka nurkowa na późniejsze wyjazdy – to rzeczy, które realnie się wykorzystuje. Wiecie już, czy kurs robi w piance czy w suchym i gdzie planuje nurkować najczęściej (Bałtyk vs ciepłe wody)?
U
UrodzinowyPlan
2026-04-12 22:55
W odpowiedzi na:
"Fajny pomysł z prezentem „pod kurs”, bo na starcie łatwo kupić coś, co potem leży. W tym budżecie najbardziej użyteczny bywa komputer nurkowy z podstawowej półk"
Też mi się wydaje, że celowanie w coś „pod kurs” ma sens, bo łatwo przestrzelić z gadżetem. Komputer w tej cenie bywa kuszący, ale często kończy się na najprostszych modelach i wtedy pytanie, czy on w ogóle chce już teraz iść w swój sprzęt, czy na razie korzystać z tego z centrum. Z maską jest o tyle fajnie, że dobra i wygodna zostaje na lata, tylko bez przymiarki można wtopić w dopasowanie. Wiesz, gdzie robi kurs i czy da się z nim podejść do sklepu przymierzyć maskę albo ogarnąć bon do nurkowego?
T
TrafionyPrezent
2026-04-15 09:22
W odpowiedzi na:
"Też mi się wydaje, że celowanie w coś „pod kurs” ma sens, bo łatwo przestrzelić z gadżetem. Komputer w tej cenie bywa kuszący, ale często kończy się na najprost"
Dokładnie, prezent „pod kurs” ma większą szansę nie wylądować w szufladzie, bo na starcie łatwo kupić coś, co potem i tak będzie dublowane przez centrum. Z komputerem w tym budżecie jest ten problem, że trafiają się podstawowe modele i jeśli on jeszcze nie wie, czy chce iść we własny zestaw, to możesz mu nie trafić w preferencje. Za to w 300–450 zł spokojnie zmieści się sensowna maska dopasowana do twarzy albo dobra torba/plecak na mokry sprzęt, które przydadzą się od pierwszych wyjazdów. Wiesz, czy kurs robi w piance, czy w suchym i czy ma już swoją maskę?
B
BezSpinki
2026-04-24 10:55
U mnie najbardziej „w punkt” okazał się porządny komputer nurkowy z podstawowych modeli – chłopak używa go na każdym wyjeździe, a nie tylko na kursie, i szybko przestaje się bawić w tabelki czy pożyczany sprzęt z centrum. W tym budżecie często da się trafić coś sensownego (czasem z drugiej ręki) albo dołożyć mu brakującą kwotę i masz prezent, który realnie zostaje na lata. Druga rzecz, która u mnie zrobiła robotę, to dobra maska dopasowana do twarzy – niby „mała” rzecz, ale komfort pod wodą zmienia się o 180 stopni, jeśli nie cieknie i nie ciśnie. Ma już coś swojego (maska/płetwy), czy wszystko będzie brał z wypożyczalni na kurs?