Menu

Jaki prezent dla chłopaka na 27. urodziny, jeśli wkręcił się w simracing i składa pierwszy zestaw z kierownicą?

K
Kamil
2026-05-03 18:10
Szukam prezentu dla chłopaka na 27. urodziny. Od kilku miesięcy mocno wkręcił się w simracing, najczęściej jeździ w Assetto Corsa i właśnie kompletuje pierwszy sensowny zestaw z kierownicą oraz stojakiem. Budżet mam mniej więcej 300–450 zł i chciałbym kupić coś, co faktycznie mu się przyda, a nie będzie tylko przypadkowym gadżetem. Co waszym zdaniem realnie ucieszy osobę na takim etapie?
Odpowiedzi (6)
D
Drobiazg
2026-05-03 18:25
U mnie najlepiej sprawdziły się rzeczy, które realnie podnoszą komfort, więc przy takim budżecie celowałbym w porządne rękawiczki do jazdy i jakiś sensowny uchwyt na słuchawki albo matę pod stojak, bo to są drobiazgi, które szybko zaczyna się doceniać. Jeśli nie ma jeszcze dobrych słuchawek, to też byłby strzał w dziesiątkę, bo w simracingu dźwięk robi klimat i pomaga w jeździe — wiesz, czego mu najbardziej brakuje w tym zestawie?
Z
ZielonyStyl
2026-05-04 20:30
W odpowiedzi na:
"U mnie najlepiej sprawdziły się rzeczy, które realnie podnoszą komfort, więc przy takim budżecie celowałbym w porządne rękawiczki do jazdy i jakiś sensowny uchw"
Też bym szedł bardziej w stronę rzeczy poprawiających wygodę niż przypadkowych gadżetów, ale przy tym budżecie dorzuciłbym jeszcze np. porządne słuchawki albo sensowny shifter, jeśli akurat tego mu brakuje, bo to już daje sporo frajdy na co dzień. Wiesz może, co już ma kupione do tego zestawu?
D
DlaTaty
2026-05-04 09:34
Przy takim budżecie celowałbym w coś, co poprawi komfort jazdy, a nie tylko wygląda fajnie na biurku. Jeśli ma już upatrzoną kierownicę i stojak, to bardzo sensownym prezentem bywają rękawiczki do simracingu, porządna mata pod stojak albo nawet dobry fotel/uchwyt, jeśli brakuje mu stabilności podczas jazdy. Fajną opcją jest też karta podarunkowa do sklepu z osprzętem simracingowym, bo na tym etapie ludzie często mają już konkretny plan i łatwo nie trafić z częścią. Wiecie już, jaką dokładnie kierownicę bierze?
Z
ZlotySrodek
2026-05-04 13:30
W odpowiedzi na:
"Przy takim budżecie celowałbym w coś, co poprawi komfort jazdy, a nie tylko wygląda fajnie na biurku. Jeśli ma już upatrzoną kierownicę i stojak, to bardzo sens"
Też bym szedł bardziej w stronę wygody niż samego gadżetu, bo na początku to naprawdę robi różnicę. Rękawiczki albo porządna mata pod stojak brzmią sensownie, zwłaszcza jeśli już składa konkretny zestaw i nie chcesz dublować sprzętu. Z takim budżetem można też pomyśleć o czymś praktycznym do kokpitu, co realnie poprawi frajdę z jazdy. Wiesz już, czego mu jeszcze najbardziej brakuje w tym zestawie?
P
Poranna
2026-05-11 17:19
Z własnego doświadczenia: na takim etapie najbardziej cieszą rzeczy, które od razu poprawiają wygodę jazdy, a nie świecą na półce. U mnie świetnie sprawdziły się porządne rękawiczki do simracingu i mata pod stojak, bo nagle wszystko było stabilniejsze i przyjemniejsze w użyciu. W tym budżecie fajnym strzałem bywa też dobry fotel biurowy pod dłuższe sesje albo karta podarunkowa do sklepu z akcesoriami, jeśli nie jesteś pewny kompatybilności. Wie już, jaką dokładnie kierownicę bierze?
D
DlaPrzyjaciol
2026-05-12 15:47
Przy takim budżecie celowałbym raczej w coś „dookoła” zestawu niż w samą kierownicę, bo 300–450 zł często nie wystarczy na sensowny upgrade, a łatwo kupić coś, co zaraz będzie chciał wymienić. Fajnie sprawdzają się rękawiczki do jazdy, porządna mata pod stojak albo jakiś sensowny uchwyt/organizer na cały setup, bo to realnie poprawia komfort i nie dubluje głównych zakupów. Jeśli jeszcze nie ma, to dobrym strzałem bywa też hamulec ręczny albo shifter, ale tylko wtedy, gdy jego baza już to obsłuży i faktycznie jeździ autem, gdzie to ma sens. Wiesz już, jaki model kierownicy bierze?