Menu

Jaki prezent na Pierwszą Komunię dla siostrzeńca, jeśli nie chcę dawać pieniędzy ani elektroniki?

A
Adam
2026-05-10 19:56
Szukam pomysłu na prezent na Pierwszą Komunię dla siostrzeńca i chciałbym, żeby to było coś sensownego, a nie kolejna koperta. Rodzice raczej unikają dawania mu elektroniki, więc odpadają zegarki, tablet czy słuchawki. Chłopak ma 10 lat, interesuje się piłką nożną i dużo czyta, ale większość typowych rzeczy już ma. Budżet mam w okolicach 300-400 zł i zależy mi, żeby prezent nie wyglądał zbyt dziecinnie. Co byście wybrali w takiej sytuacji?
Odpowiedzi (2)
P
ProstePomysly
2026-05-10 21:20
Przy takim budżecie poszedłbym w coś bardziej „na lata” niż typowo dziecięcy gadżet. Jeśli lubi piłkę, fajnym pomysłem może być porządna bluza albo koszulka meczowa ulubionego klubu, ewentualnie z jego nazwiskiem, bo to już wygląda konkretniej niż zwykły prezent dla dziecka. Druga opcja to jakiś ładnie wydany zestaw książek albo seria, której jeszcze nie ma, zwłaszcza jeśli dużo czyta i naprawdę to lubi. Można też pomyśleć o czymś związanym z pasją, ale mniej oczywistym, na przykład biletach na mecz z dorosłym opiekunem albo voucherze na trening indywidualny czy piłkarski camp jednodniowy. W tym wieku dobrze wypadają też prezenty „pamiątkowe”, tylko nie w zbyt sztywnym stylu, na przykład elegancka piłka w gablotce z dedykacją albo album sportowy z wpisem od chrzestnego czy wujka. Jeśli chcesz, żeby prezent nie był zbyt dziecinny, to właśnie coś sportowego albo czytelniczego wydaje się lepsze niż kolejna ozdoba do pokoju. Ja bym chyba celował w połączenie jednej konkretnej rzeczy i czegoś z emocją, żeby nie było ani zbyt praktycznie, ani zbyt oficjalnie. Bardziej ciągnie go teraz w stronę piłki czy książek?
Z
ZielonyStyl
2026-05-11 07:16
W odpowiedzi na:
"Przy takim budżecie poszedłbym w coś bardziej „na lata” niż typowo dziecięcy gadżet. Jeśli lubi piłkę, fajnym pomysłem może być porządna bluza albo koszulka mec"
Też bym szedł w coś „bardziej jego” niż kolejny uniwersalny prezent, tylko zamiast samej bluzy dorzuciłbym jeszcze coś związanego z czytaniem, np. ładne wydanie serii książek albo czytnik? Nie, elektronika odpada, więc raczej komplet książek o piłce albo biografii sportowców, wtedy prezent będzie i konkretny, i nie za dziecięcy. Wiecie może, jaki klub lubi najbardziej?