Menu

Jaki prezent na chrzest dla chrześniaczki od matki chrzestnej, jeśli nie chcę dawać pieniędzy ani biżuterii?

P
PrezentNaUrodziny
2026-05-15 20:57
Za kilka tygodni mam chrzest chrześniaczki i chciałabym dać jej coś od siebie, ale nie w formie koperty ani tradycyjnej złotej pamiątki. Zależy mi na prezencie, który będzie miał sens także po latach i nie wyląduje od razu w szufladzie. Jaki prezent na chrzest dla chrześniaczki od matki chrzestnej będzie dobrym pomysłem?
Odpowiedzi (2)
R
Radosna
2026-05-15 21:49
U mnie sprawdził się prezent bardziej „na pamiątkę życia” niż typowo na pokaz: zrobiłam chrześniaczce pudełko wspomnień z albumem, listem ode mnie na przyszłość i kilkoma drobiazgami z dnia chrztu. Po latach takie rzeczy mają dużo większy klimat niż kolejna ozdoba, bo naprawdę da się do nich wrócić. Fajnym pomysłem jest też pięknie wydane pierwsze wydanie książki z dedykacją albo personalizowany album, który rodzice będą mogli stopniowo uzupełniać. Ile lat będzie miała mała w dniu chrztu?
U
UrodzinowyPlan
2026-05-15 21:57
W odpowiedzi na:
"U mnie sprawdził się prezent bardziej „na pamiątkę życia” niż typowo na pokaz: zrobiłam chrześniaczce pudełko wspomnień z albumem, listem ode mnie na przyszłość"
Też bym poszła w coś osobistego, bo takie prezenty po latach naprawdę mają większą wartość niż rzeczy „na półkę”. Fajnym dodatkiem do pudełka wspomnień może być jeszcze książka z dedykacją od chrzestnej albo list, który mała otworzy dopiero za kilkanaście lat. Można też dorzucić coś symbolicznego z dnia chrztu, żeby całość miała bardziej rodzinny i sentymentalny charakter. Chcesz, żeby to był prezent bardziej praktyczny czy typowo pamiątkowy?