Menu

Jaki prezent dla chłopaka na 36. urodziny, który właśnie otwiera jednoosobową pracownię stolarską (budżet 250–400 zł)?

R
Rafal
2026-02-20 16:39
Szukam prezentu dla chłopaka na 36. urodziny i chciałbym trafić w coś, co faktycznie mu się przyda. Od kilku lat dłubie w drewnie po godzinach, a teraz zrobił z tego krok dalej i zarejestrował jednoosobową działalność oraz wynajął mały warsztat (około 20 m²). Na start będzie robił głównie drobne zlecenia i rzeczy użytkowe, a pierwsze zamówienia bierze od znajomych i z lokalnych ogłoszeń. Ma już podstawowe narzędzia ręczne i wkrętarkę, więc boję się kupić coś, co tylko zdubluje to, co już ma. Zależy mi na prezencie praktycznym, w naturalnym, „męskim” klimacie, bez śmiesznych gadżetów. Budżet mam 250–400 zł i potrzebuję czegoś na najbliższe dwa tygodnie. Co byście wybrali jako prezent dla faceta, który właśnie startuje z własną pracownią stolarską?
Odpowiedzi (9)
Z
ZielonyStyl
2026-02-20 17:43
Mój brat startował z małą stolarnią i z prezentów najbardziej “zostały” mu rzeczy, które oszczędzały czas na co dzień: porządne ściski (zawsze ich brakuje) albo dobre kątowniki/miary, bo to się bierze do ręki non stop. W budżecie 250–400 zł fajnie też siada komplet markera/sztyftu do trasowania + zapas papierów ściernych w sensownych gradacjach, bo schodzi tego więcej, niż człowiek myśli. Jeśli ma już podstawowe narzędzia, to praktyczny strzał to też solidna mata/ochrona na blat roboczy albo organizer na wkręty i drobnicę, żeby w 20 m² nie robił się chaos po tygodniu. Ma więcej elektronarzędzi (szlifierka, wkrętarka), czy jedzie głównie na ręcznych i ściskach?
C
Cicha
2026-02-21 10:59
W odpowiedzi na:
"Mój brat startował z małą stolarnią i z prezentów najbardziej “zostały” mu rzeczy, które oszczędzały czas na co dzień: porządne ściski (zawsze ich brakuje) albo"
Też mi się wydaje, że takie „codzienne” rzeczy wygrywają, bo ściski i porządne kątowniki/miary potrafią uratować robotę, a i tak ciągle ich za mało. Z markerem/sztyftem do trasowania też trafiony pomysł, bo to idzie w ruch przy każdym projekcie i szybko widać różnicę w komforcie. Jak chcesz coś jeszcze bardziej „warsztatowego”, to w tym budżecie da się dobrać 2–3 naprawdę solidne ściski i do tego jeden porządny kątownik, żeby miał zestaw na start. Wiesz, czy on częściej robi pod ręczne narzędzia, czy już głównie pod elektronarzędzia?
Z
ZlotySrodek
2026-02-20 18:40
Fajny pomysł, żeby prezent był „pod warsztat”, bo na starcie najbardziej brakuje rzeczy, które usprawniają robotę na co dzień. W tym budżecie celowałbym w coś, co zużywa się albo jest wiecznie „do dokupienia”: porządne ściski stolarskie (kilka sztuk), zestaw dobrych dłut albo pakiet sensownych papierów ściernych i tarcz/krążków do szlifierki w różnych gradacjach. Jeśli ma już większość narzędzi, to mega praktyczny bywa też solidny odkurzacz warsztatowy albo oświetlenie robocze, bo w małym lokalu robi to dużą różnicę. Ma u niego dominują narzędzia Parkside/Einhell/Makita, czy raczej wszystko jest pomieszane?
N
NastrojowyWieczor
2026-02-20 19:28
W odpowiedzi na:
"Fajny pomysł, żeby prezent był „pod warsztat”, bo na starcie najbardziej brakuje rzeczy, które usprawniają robotę na co dzień. W tym budżecie celowałbym w coś, "
Też mi się wydaje, że pójście w rzeczy „warsztatowe” to strzał w dziesiątkę, bo na początku najbardziej brakuje drobiazgów, które przyspieszają robotę. Ściski to taki zakup, którego nigdy nie jest za dużo, a jak weźmiesz solidne sztuki, to będą z nim latami; dłuta też mają sens, tylko fajnie trafić w typ, którego używa najczęściej. Zamiast wchodzić w bardzo „konkretne” narzędzia, które może już mieć, pomyślałbym jeszcze o czymś praktycznym do codziennej pracy, jak dobre miarki/znacznik, kątownik albo porządne materiały eksploatacyjne do szlifowania, bo to schodzi non stop. Wiesz może, czy pracuje bardziej ręcznie (dłuta, strug) czy jednak głównie na elektronarzędziach?
M
MalyBudzet
2026-03-03 21:53
W odpowiedzi na:
"Fajny pomysł, żeby prezent był „pod warsztat”, bo na starcie najbardziej brakuje rzeczy, które usprawniają robotę na co dzień. W tym budżecie celowałbym w coś, "
Też mam podobne skojarzenie jak Ty – na początku najbardziej cieszą rzeczy, które od razu przyspieszają robotę, a nie „ładne gadżety”. U mnie w warsztacie ściski zawsze były za krótkie, za słabe albo akurat wszystkie zajęte, więc komplet porządnych (np. 2–3 szybkozaciskowe i 2 dłuższe śrubowe) to prezent, który naprawdę żyje na co dzień. Z dłutami też trafiony temat, tylko tu łatwo nie wcelować w preferencje, bo jeden lubi cięższe, drugi cieńsze, a do tego dochodzi ostrzenie. Fajną alternatywą „zużywalną” w tym budżecie są dobre tarcze do cięcia i szlifowania (krążki na rzep w kilku gradacjach) albo zapas markowych brzeszczotów/wierteł – brzmi nudno, ale jak brakuje, to dzień potrafi stanąć. Jeśli ma mały warsztat, to doceni też coś pod porządek: sensowny odkurzacz warsztatowy albo chociaż zestaw węży/przejściówek do odciągu, bo pył wszędzie wchodzi. I jeszcze jedna rzecz z życia: porządna miarka, kątownik i ołówek stolarski potrafią być używane częściej niż połowa elektronarzędzi, a jak są dobre, to mniej nerwów. Wiesz, na czym najczęściej teraz pracuje – bardziej meble/użytkowe rzeczy czy drobne dekoracje?
W
WybieramProsto
2026-02-20 19:02
Fajny pomysł z prezentem „pod warsztat”, bo na starcie najbardziej schodzą rzeczy, które oszczędzają czas i nerwy. W tym budżecie dobrze sprawdza się sensowny zestaw ścisków stolarskich (kilka szybkozacisków + 2–3 dłuższe), bo tego zawsze brakuje, a przy klejeniu i składaniu to podstawa. Alternatywnie możesz mu ogarnąć porządną skrzynkę/torbę na narzędzia albo tablicę narzędziową z uchwytami na ścianę – w 20 m² ogarnięta organizacja robi ogromną różnicę. Wiesz, czy on ma już odkurzacz warsztatowy i sensowną ochronę (okulary/nauszniki/maska), czy raczej kuleje mu porządek i przechowywanie?
D
DlaTaty
2026-02-20 19:08
Jeśli dopiero rozkręca małą pracownię, to super praktyczny prezent to coś “warsztatowego”, co zużywa się na bieżąco: porządne ściski (szybkozaciskowe albo rurowe) albo zestaw dobrych dłut do wykończeń – to realnie ułatwia pracę przy drobnicy. Fajnym strzałem w budżecie bywa też przyzwoita maska przeciwpyłowa z filtrami i zapas wkładów, bo przy szlifowaniu w małym 20 m² robi to różnicę od pierwszego dnia. A jeśli chcesz coś bardziej “na firmę”, to sensowna pieczątka + proste etui/organizery do wkrętów i osprzętu też szybko się przydają. Ma już porządne ściski i odciąg/odkurzacz do pyłu, czy dopiero kompletuje podstawy?
P
PiekneOpakowanie
2026-02-21 10:35
Super pomysł z prezentem „pod warsztat”, tylko dużo zależy od tego, czego mu realnie brakuje. Piszesz „ma już po…”, ale nie wiadomo, co dokładnie ma: czy ma porządne ściski (F/rurowe), kątownik stolarski 90°, zestaw dłut albo dobre miarki i ołówki traserskie? Przy takim metrażu fajnie sprawdzają się też rzeczy, które pomagają utrzymać porządek i bezpieczeństwo (np. sensowna maska przeciwpyłowa), bo to od razu podnosi komfort pracy. Co on już ma na pewno i w jakich narzędziach siedzi częściej: ręcznych czy elektronarzędziach?
D
DobraRada
2026-02-26 10:32
U mnie strzałem w dziesiątkę okazał się porządny zestaw ścisków stolarskich (kilka F‑clampów i ze dwa taśmowe) albo dobre dłuta/ostrzałka, bo w małym warsztacie to jest używane dosłownie codziennie i od razu czuć różnicę. Wiesz może, jakiej marki ma już podstawowe narzędzia i czy bardziej robi meble, czy raczej drobnicę typu deski/boxy?