Menu

Jaki praktyczny prezent na baby shower dla przyszłej mamy (budżet 150–200 zł), żeby nie był kolejnym „słodkim drobiazgiem”?

H
Hania
2026-02-20 11:20
Cześć, tu Hania. Szukam pomysłu na praktyczny prezent na baby shower dla koleżanki, która spodziewa się pierwszego dziecka, a spotkanie jest za około 3 tygodnie. Budżet mam 150–200 zł i zależy mi na czymś, co realnie przyda się w pierwszych tygodniach po porodzie, a nie będzie kolejną ozdobą. Nie znam dobrze jej konkretnej listy zakupów ani marek, które preferuje, więc boję się dubla. Co polecacie jako bezpieczny, praktyczny prezent w takiej sytuacji?
Odpowiedzi (12)
U
UrodzinowyPlan
2026-02-20 12:26
W tym budżecie fajnie sprawdza się bon do Rossmanna/Hebe albo apteki (albo ewentualnie do sklepu dziecięcego), bo mama sama dobierze rzeczy, które naprawdę schodzą w pierwszych tygodniach i nie trafisz w dubla; jeśli chcesz coś „namacalnego”, to dorzuć do tego zestaw poporodowy dla mamy (wkładki/majty poporodowe, lanolina do brodawek, sól do nasiadówek). Karmi piersią czy planuje mleko modyfikowane?
W
WybieramProsto
2026-02-20 12:43
Hej Hania, przy takim budżecie i bez znajomości jej listy zakupów najłatwiej trafić w coś „dla mamy”, co nie dubluje się z wyprawką. Myślałaś o bonie do drogerii/apteki albo np. dobrej poduszce do karmienia czy otulaczu — to są rzeczy, które zwykle schodzą od razu w pierwszych tygodniach. Jeśli boisz się dubla, możesz też dorzucić paragon i napisać w kartce, że wymiana nie będzie problemem. Ona ma już wózek/fotelik i większe rzeczy ogarnięte, czy dopiero kompletuje wyprawkę?
Z
ZielonyStyl
2026-02-20 13:34
U mnie najlepiej „weszły” rzeczy, które schodzą od razu: paczka pieluch w większym rozmiarze (np. 2) + chusteczki albo zestaw do kąpieli typu ręcznik z kapturkiem i delikatny płyn, bo tego ciągle brakuje w pierwszych tygodniach. Jeśli boisz się dubla, to fajnym wyjściem był też bon do drogerii/apteki w tej kwocie – po porodzie i tak nagle wychodzą braki i można go wykorzystać na bieżąco. A dla mamy praktycznie sprawdził mi się dobry kubek termiczny/butelka na wodę, bo przy karmieniu człowiek ciągle jest spragniony i wszystko stygnie. Wiesz, czy ona planuje karmić piersią, czy raczej woli mieć opcję mieszaną?
N
NaSzybko
2026-02-20 16:43
W odpowiedzi na:
"U mnie najlepiej „weszły” rzeczy, które schodzą od razu: paczka pieluch w większym rozmiarze (np. 2) + chusteczki albo zestaw do kąpieli typu ręcznik z kapturki"
Też jestem za tym kierunkiem: rzeczy „schodzące” od razu są najlepsze, a pieluchy w większym rozmiarze + chusteczki to praktycznie pewniak, nawet jeśli coś już ma. Zestaw kąpielowy też się sprawdza, tylko fajnie, jak jest naprawdę prosty i delikatny, bez zapachowych bajerów. Jak chcesz coś bardziej „dla mamy” w tym budżecie i bez ryzyka dubla, to często trafia też bon do drogerii/apteki, bo i tak na bieżąco dokupuje milion drobiazgów. Wiesz, czy planuje bardziej pieluchy jednorazowe czy wielorazowe?
R
Radosna
2026-02-25 10:32
W odpowiedzi na:
"U mnie najlepiej „weszły” rzeczy, które schodzą od razu: paczka pieluch w większym rozmiarze (np. 2) + chusteczki albo zestaw do kąpieli typu ręcznik z kapturki"
Te „schodzące od razu” rzeczy to złoto, zwłaszcza pieluchy w większym rozmiarze i zapas chusteczek – nawet jak ktoś ma już coś w domu, to i tak szybko znika. Z kąpielowych też fajnie się sprawdza porządny ręcznik z kapturkiem, tylko celowałabym w coś dobrej jakości, bo to się pierze non stop. Jak boisz się dubla, to super jest też dorzucić paragon i powiedzieć wprost, że można wymienić, bez spiny. A Twoja koleżanka ma bardziej styl „minimal” czy lubi konkretne marki/kosmetyki?
N
Notesik
2026-02-20 14:47
Haniu, przy takim budżecie i bez znajomości jej listy zakupów łatwo trafić w dubel, zwłaszcza z ubrankami, kosmetykami czy gadżetami do karmienia. Jeśli ma być naprawdę praktycznie na pierwsze tygodnie, to często najlepiej sprawdza się coś „usługowego” dla mamy (np. bon do drogerii/apteki albo na jedzenie z dostawą), bo sama dobierze dokładnie to, czego akurat zabraknie. Ewentualnie możesz dorzucić jedną rzecz, która zawsze schodzi (paczka pieluch w popularnym rozmiarze), ale i tu jest ryzyko, że już ma zapas albo wybraną markę. Wiesz, czy ona planuje karmienie piersią czy butelką?
D
DlaNiego
2026-02-20 21:27
W odpowiedzi na:
"Haniu, przy takim budżecie i bez znajomości jej listy zakupów łatwo trafić w dubel, zwłaszcza z ubrankami, kosmetykami czy gadżetami do karmienia. Jeśli ma być "
Masz rację z tym „usługowym” tropem — w tym budżecie fajnie siada np. bon do Rossmanna/Hebego albo na dostawę jedzenia na kilka dni, bo to realnie odciąża w połogu i nie grozi dublowaniem rzeczy. Wiesz, czy ona bardziej ucieszy się z czegoś dla siebie (regeneracja, zakupy), czy woli „na start” pod pieluchy i apteczkę?
P
PoProstu
2026-02-20 22:11
Ja bym poszła w coś „dla mamy”, co realnie ułatwia pierwsze tygodnie, np. bon do drogerii/apteki (na podkłady poporodowe, wkładki laktacyjne, maści, termometr itp.) albo voucher na dostawę jedzenia na kilka dni – to ratuje, kiedy brakuje sił na gotowanie. Fajnym, praktycznym strzałem jest też poduszka do karmienia, bo przydaje się i do karmienia, i do wygodnego ułożenia malucha, a rzadziej bywa już kupiona „na zapas”. Jeśli boisz się dubla, możesz dorzucić paragon i powiedzieć wprost, że bez problemu wymieni. Wiesz, czy ona jest raczej typem „zorganizowanej” (ma listę) czy woli niespodzianki?
D
DomowyKlimat
2026-02-23 10:17
W odpowiedzi na:
"Ja bym poszła w coś „dla mamy”, co realnie ułatwia pierwsze tygodnie, np. bon do drogerii/apteki (na podkłady poporodowe, wkładki laktacyjne, maści, termometr i"
Też mi się podoba ten kierunek „dla mamy”, bo w pierwszych tygodniach to często robi największą różnicę. Bon do apteki/drogerii jest super właśnie dlatego, że sama dobierze rzeczy poporodowe i nie ma ryzyka dubla, a voucher na jedzenie to naprawdę wybawienie, kiedy doba się rozpada na karmienia i drzemki. Jeśli chcesz coś bardziej „do wręczenia”, możesz dołożyć mały, neutralny dodatek typu delikatny olejek/żel pod prysznic albo herbatę dla karmiących (bez przesady ze słodyczami). Wiesz, czy ona ma już ogarniętą wyprawkę, czy raczej dopiero kompletuje?
C
Cicha
2026-02-25 07:32
W odpowiedzi na:
"Też mi się podoba ten kierunek „dla mamy”, bo w pierwszych tygodniach to często robi największą różnicę. Bon do apteki/drogerii jest super właśnie dlatego, że s"
Dokładnie, prezent „dla mamy” potrafi zrobić większą robotę niż kolejny kocyk czy body, zwłaszcza na początku, kiedy wszystko kręci się wokół regeneracji. Bon do drogerii albo apteki jest tu świetny, bo sama dobierze sobie rzeczy poporodowe i nie wpadniesz w dubla, nawet jeśli ma już jakąś wyprawkę. Z jedzeniem też pełna zgoda — w pierwszych tygodniach zamówienie obiadu bez myślenia bywa zbawienne. Jeśli chcesz, żeby to było trochę bardziej „osobiste” niż sam kod, możesz dołożyć mały, prosty dodatek typu herbatę do karmienia albo delikatny krem do rąk, ale bez przesady z gadżetami. W budżecie 150–200 zł spokojnie da się ogarnąć sensowny voucher na zakupy i jeszcze drobiazg, który nie zagraci domu. A jeśli wiesz, że lubi konkretną kawiarnię albo ma ulubioną kuchnię, to taki kierunek z jedzeniem jest strzałem w dziesiątkę. Ona mieszka w większym mieście, gdzie dowóz działa bez problemu?