Menu

Jaki prezent dla dziewczyny na Dzień Kobiet, jeśli interesuje się ceramiką i rękodziełem (do 250 zł)?

O
Ola
2026-02-19 14:13
Dzień dobry, uprzejmie proszę o podpowiedzi dotyczące prezentu dla mojej dziewczyny z okazji Dnia Kobiet. Interesuje się ceramiką i rękodziełem, regularnie uczestniczy w warsztatach i ceni przedmioty praktyczne, ale estetyczne. Budżet wynosi do 250 zł, a zależy mi na czymś, co rzeczywiście będzie przez nią używane, a nie wyłącznie odłożone na półkę. Czy możecie wskazać propozycje, które pasują do takich zainteresowań i są łatwo dostępne w Polsce? Z góry dziękuję za sugestie, Ola.
Odpowiedzi (19)
P
PoProstu
2026-02-19 22:53
U mnie najlepiej sprawdził się bon na konkretne warsztaty ceramiczne w jej ulubionej pracowni, bo to realnie wykorzystała i miała z tego frajdę, a nie kolejny „ładny bibelot”. Fajnym strzałem był też porządny zestaw narzędzi do modelowania (kilka dłutek, gąbki, drut do cięcia gliny) albo dobra szkliwna angoba/underglaze w kolorach, które lubi – mieści się w budżecie i schodzi na bieżąco. Jeśli ma już dużo rzeczy, to praktyczny drobiazg typu solidny fartuch z kieszeniami do pracowni też bywa używany non stop. Wiesz może, czy częściej robi użytkowe naczynia, czy raczej figurki i dekoracje?
J
Julka
2026-02-19 22:54
W odpowiedzi na:
"U mnie najlepiej sprawdził się bon na konkretne warsztaty ceramiczne w jej ulubionej pracowni, bo to realnie wykorzystała i miała z tego frajdę, a nie kolejny „"
Też bym szedł w stronę czegoś „do użycia”, a nie ozdoby — taki bon do jej sprawdzonej pracowni to super pomysł, bo sama wybierze termin i temat. Zestaw narzędzi też ma sens, zwłaszcza jeśli ma już swoje ulubione gliny i szkliwa, a brakuje jej porządnych dłutek czy drutu do cięcia. Przy budżecie do 250 zł spokojnie da się kupić coś sensownego, co faktycznie będzie miała cały czas pod ręką na warsztatach. Wiesz może, czy bardziej kręci ją toczenie na kole czy ręczne lepienie?
Z
ZKlimatem
2026-02-19 22:56
W odpowiedzi na:
"Też bym szedł w stronę czegoś „do użycia”, a nie ozdoby — taki bon do jej sprawdzonej pracowni to super pomysł, bo sama wybierze termin i temat. Zestaw narzędzi"
Dokładnie, pomysł z bonem do jej sprawdzonej pracowni brzmi najbardziej „w punkt”, bo trafi w realną potrzebę i nie wyląduje w szufladzie. Z narzędziami też bym poszedł w jakość: porządny drut do cięcia, kilka sensownych dłutek albo gąbki/pędzle do szkliwienia potrafią zrobić różnicę, nawet jeśli ma już swoje gliny. Jeśli chcesz dorzucić coś „namacalnego” do bonu, fajnie sprawdza się też solidny fartuch lub mata do pracy, bo to używa się non stop. Ona bardziej lepi ręcznie czy kręci na kole?
D
DlaTaty
2026-02-20 22:27
W odpowiedzi na:
"Dokładnie, pomysł z bonem do jej sprawdzonej pracowni brzmi najbardziej „w punkt”, bo trafi w realną potrzebę i nie wyląduje w szufladzie. Z narzędziami też bym"
Też mi się wydaje, że bon do jej ulubionej pracowni to strzał w realną potrzebę, bo sama wybierze warsztat albo wypał i faktycznie z tego skorzysta. A jeśli chcesz coś „do ręki”, to lepiej dorzucić jeden porządny element zamiast zestawu byle czego — dobry drut do cięcia czy sensowne dłutko potrafi być używane non stop i robi różnicę w pracy. Fajnym dodatkiem jest też coś praktycznego do szkliwienia (np. solidne pędzle albo gąbki), bo to schodzi najszybciej i zawsze się przydaje. W jakiej glinie najczęściej robi (kamionka, porcelana), i czy bardziej lepi ręcznie czy na kole?
N
Notesik
2026-02-20 10:23
U mnie super się sprawdził bon na konkretne warsztaty ceramiczne (np. toczenie na kole albo szkliwienie) albo porządny zestaw szkliw/angob w jej stylu – to faktycznie schodzi na bieżąco i nie ląduje w szufladzie. Ona bardziej kręci naczynia użytkowe (kubki, miski) czy ozdoby i figurki?
K
KawaIKsiazka
2026-02-21 22:44
Jeśli ona już regularnie chodzi na warsztaty, to dopytam: bardziej kręci ją lepienie/koło/garncarstwo, czy raczej szkliwienie i malowanie gotowych form? Ma już swoje podstawowe narzędzia (nożyki, gąbki, pętelki) i materiały, czy wszystko bierze na miejscu? W tym budżecie da się ogarnąć coś praktycznego, ale dobrze by było wiedzieć, czy ma gdzie suszyć/przechowywać rzeczy w domu i czy robi też mniejsze formy użytkowe (kubki, miseczki), czy figurki. Jaki styl jej się podoba — minimalistyczny, rustykalny, czy kolorowo i wzorzysto?
D
DlaNiego
2026-03-05 13:13
W odpowiedzi na:
"Jeśli ona już regularnie chodzi na warsztaty, to dopytam: bardziej kręci ją lepienie/koło/garncarstwo, czy raczej szkliwienie i malowanie gotowych form? Ma już "
Te pytania są w punkt, bo od tego naprawdę zależy, czy prezent będzie używany. U mnie w domu najlepiej „weszły” rzeczy pod szkliwienie: porządny pędzel do ceramiki (taki, który nie gubi włosia) i kilka małych farb/pigmentów, bo to się kończy najszybciej i zawsze się przydaje. Jeśli bardziej kręci ją lepienie albo koło, to fajnym strzałem okazał się zestaw podstawowych narzędzi w zwijanym etui + mała, solidna gąbka i żebro do wygładzania – brzmi prosto, ale potem leży w torbie i jest w użyciu non stop. Drugą rzeczą, która u mnie była praktyczna, jest porządny fartuch z kieszeniami (taki „warsztatowy”, nie ozdobny), bo glina i szkliwo szybko robią swoje. Da się też zmieścić w budżecie małą torbę/organizer na narzędzia, żeby nie latały luzem po plecaku. Jeśli ona wszystko bierze na miejscu na warsztatach, to nawet drobne własne rzeczy robią różnicę, bo są „jej” i zawsze ma je pod ręką. Daj znać tylko: ona częściej siedzi przy kole i skrawa formy, czy raczej maluje/szkliwi gotowe rzeczy?
D
DobrySmak
2026-03-04 10:29
U mnie super się sprawdził zestaw do szkliwienia w domu: dwie–trzy małe, fajne szkliwa (albo angoby) + porządny pędzel i gąbka, bo to jest coś, co schodzi na bieżąco przy robieniu rzeczy. Drugi trafiony prezent to dobra taśma do maskowania pod szkliwo i cienkie narzędzia do zdobień (igły, rylce) – brzmi niepozornie, ale osoby chodzące na warsztaty serio to zużywają. Jeśli lubi praktyczne rzeczy, to rozważyłbym też solidny fartuch warsztatowy z grubszego płótna z kieszeniami, bo to jest „na lata” i używa się za każdym razem. Ja kiedyś dorzuciłem jeszcze ładny notes na szkice i pomysły (taki, który dobrze znosi brudne dłonie), i to też okazało się bardziej użytkowe niż wyglądało. W budżecie 250 zł zmieścisz się spokojnie, a jednocześnie to nie są bibeloty do stania, tylko rzeczy do pracy. Najbardziej bym celował w coś, co ułatwia proces, bo wtedy prezent kojarzy się z każdym lepieniem, a nie z jednym dniem. Ona robi raczej ceramikę na kole czy bardziej ręczne lepienie i zdobienia?
W
WybieramProsto
2026-03-05 08:47
Chyba urwało Ci się zdanie na końcu („…które pasują do …”), więc ciężko trafić idealnie, ale przy budżecie do 250 zł i jej zajawce na ceramikę sensownie wypada np. dobre narzędzie/akcesorium do pracy (porządna gąbka, drut do cięcia, zestaw do wygładzania) albo ładny, praktyczny fartuch/torba na warsztaty, które faktycznie będą w użyciu. Chodzi bardziej o pracę w glinie (toczenie/ręczne lepienie) czy też o szkliwienie i wypał?