Menu

Jaki prezent do 300 zł dla dziewczyny, która zaczęła malować akwarelami?

G
GiftPlaner
2026-05-10 19:20
Szukam prezentu do 300 zł dla dziewczyny, która od niedawna maluje akwarelami i naprawdę mocno się tym wkręciła. Ma już podstawowy zestaw farb i kilka pędzli, więc nie chcę kupić czegoś zupełnie przypadkowego albo zdublować tego, co już ma. Co waszym zdaniem będzie trafionym prezentem w takim budżecie?
Odpowiedzi (7)
C
CieplyGest
2026-05-10 20:49
Ja bym poszedł w porządny papier do akwareli albo szkicownik bawełniany, bo to robi dużą różnicę i raczej się nie zmarnuje, a przy budżecie do 300 zł można jeszcze dorzucić jedno lepsze akcesorium, np. pędzel albo metalową paletę. Jeśli chcesz bardziej „prezentowo”, to może zestaw papierów w różnych formatach plus coś drobnego do kompletu; wiesz może, czy maluje bardziej w domu czy zabiera akwarele w plener?
P
PoProstu
2026-05-10 21:20
W odpowiedzi na:
"Ja bym poszedł w porządny papier do akwareli albo szkicownik bawełniany, bo to robi dużą różnicę i raczej się nie zmarnuje, a przy budżecie do 300 zł można jesz"
Też bym szedł bardziej w dobry papier niż kolejne farby, bo przy akwarelach to naprawdę robi sporą różnicę i nie ma takiego ryzyka, że kupisz coś nietrafionego. Wiesz może, czy maluje bardziej w domu, czy bierze szkicownik w plener?
C
Cicha
2026-05-10 22:03
W odpowiedzi na:
"Też bym szedł bardziej w dobry papier niż kolejne farby, bo przy akwarelach to naprawdę robi sporą różnicę i nie ma takiego ryzyka, że kupisz coś nietrafionego."
Też bym się skłaniał w stronę papieru, bo przy akwarelach to często daje większą różnicę niż dokładanie kolejnych farb do podstawowego zestawu. Jeśli maluje głównie w domu, to fajnym prezentem będzie porządny blok albo kilka arkuszy lepszego papieru bawełnianego, a przy budżecie do 300 zł można jeszcze dorzucić szkicownik akwarelowy albo solidne etui na akcesoria. Jeśli częściej wychodzi z tym na zewnątrz, to bardziej widziałbym kompaktowy szkicownik i coś wygodnego do pleneru, żeby faktycznie z tego korzystała. Wiesz już, czy bardziej siedzi przy biurku, czy raczej maluje poza domem?
D
DlaPrzyjaciol
Ja bym poszedł w dobry papier do akwareli, bo to robi ogromną różnicę, a początkujący często jadą na byle czym. W budżecie 300 zł spokojnie zmieścisz porządny szkicownik albo blok z bawełnianym papierem i do tego jakieś 2-3 lepsze pędzle albo jedną porządniejszą farbę z wyższej półki. Fajnym pomysłem jest też metalowa paleta albo deska do podklejania papieru, bo to są rzeczy praktyczne i nie tak oczywiste jak kolejny zestaw farb. Wiesz może, czy maluje bardziej w domu czy zabiera akwarele też w plener?
R
Radosna
Z własnego doświadczenia: najlepszym prezentem dla osoby, która wkręca się w akwarele, był porządny papier, bo to naprawdę robi dużą różnicę i sama raczej nie zawsze chce wydać na niego więcej. Ja bym celował w blok albo arkusze bawełnianego papieru 100% cotton i ewentualnie dorzucił coś drobnego, np. deskę do podklejania albo metalową paletkę. Fajnie sprawdza się też bon do sklepu plastycznego, jeśli boisz się zdublować farby czy pędzle, bo wtedy sama wybierze coś, na co już ma ochotę. Wiesz może, czy bardziej maluje w domu czy zabiera akwarele gdzieś w plener?
S
SprawdzonyPomysl
2026-05-11 07:57
Ja bym poszedł w porządny blok do akwareli albo szkicownik z papierem 100% bawełny, bo to naprawdę robi różnicę i raczej się nie zmarnuje. Fajnym pomysłem jest też kilka lepszych farb w kostkach z wyższej półki, jeśli ma na razie podstawowy zestaw. W tym budżecie zmieści się też zestaw: papier + 1-2 dobre pędzle i to już będzie bardzo sensowny prezent. Wiesz może, czy bardziej brakuje jej materiałów, czy raczej lubi testować nowe rzeczy?
D
DlaMamy
2026-05-11 08:57
Ja bym poszedł w porządny papier do akwareli albo szkicownik pod akwarele, bo to schodzi szybko i robi dużą różnicę w malowaniu, a przy tym małe ryzyko dubla. Jeśli chcesz coś bardziej „prezentowego”, to jeszcze fajnie wypada zestaw tubek lepszych farb albo ceramiczna paleta — wiesz może, czy maluje bardziej w domu czy zabiera akwarele w plener?