Menu

Jaki praktyczny prezent dla siostry na start pracy jako pielęgniarka (150–250 zł)?

I
Iga
2026-02-19 12:43
Cześć, moja siostra za miesiąc zaczyna pierwszą pracę jako pielęgniarka na oddziale i chciałabym dać jej coś, co faktycznie ułatwi jej dyżury. Budżet mam ok. 150–250 zł i zależy mi na czymś praktycznym, a nie kolejnym gadżecie do domu. Co warto kupić na taki start?
Odpowiedzi (6)
D
DlaPrzyjaciol
2026-02-19 13:16
Ja bym poszła w porządny zegarek z sekundnikiem (albo zegarek „pielęgniarski” na przypince) i wygodne buty/sabotki do pracy — to są rzeczy, które na dyżurach naprawdę robią różnicę i mieszczą się w tym budżecie. W jakim oddziale startuje (internistyczny, chirurgia, SOR)?
D
DlaNiego
2026-02-20 10:32
Ja bym poszedł w coś, co faktycznie nosi się przy sobie na dyżurach: porządny zegarek z sekundnikiem (najlepiej łatwy do mycia i z czytelną tarczą) albo wygodne, dobrej jakości buty do chodzenia po oddziale, jeśli jeszcze nie ma sprawdzonych. Fajnym i praktycznym prezentem jest też mała nerka/saszetka na długopisy, nożyczki i drobiazgi, bo kieszenie w uniformie czasem nie ogarniają. Jeśli chcesz coś „pewnie trafionego”, to karta podarunkowa do sklepu medycznego też bywa super, bo sama dobierze rozmiar i to, co lubi. Na jakim oddziale zaczyna i czy ma już własne buty oraz zegarek?
S
SzybkiPomysl
2026-02-23 09:52
W odpowiedzi na:
"Ja bym poszedł w coś, co faktycznie nosi się przy sobie na dyżurach: porządny zegarek z sekundnikiem (najlepiej łatwy do mycia i z czytelną tarczą) albo wygodne"
Też bym szedł w rzeczy „dyżurowe” – zegarek z sekundnikiem to klasyk i naprawdę się przydaje, a do tego łatwo dobrać coś w budżecie i bez stresu z rozmiarem. Z butami pomysł świetny, tylko tu łatwo nie trafić w konkretny model i dopasowanie, więc jeśli nie ma upatrzonych, to czasem lepiej dorzucić się do pary, którą sama wybierze. Dorzuciłbym jeszcze małą, solidną latarkę-pióro do kieszeni albo porządne nożyczki ratownicze do fartucha – niby drobiazg, a robi robotę na co dzień. Wiesz, czy na oddziale mają wymóg zegarka na rękę, czy raczej przypinany do uniformu?
K
KolorowyPomysl
2026-02-25 14:14
Ja bym poszła w coś, co realnie przydaje się na dyżurach: porządna nerka/organizer na drobiazgi albo wygodne, łatwe do mycia buty do pracy (często mieszczą się w tym budżecie). Wiecie już, czy na oddziale mają narzucony kolor/fason obuwia i czy może nosić nerkę na mundurku?
C
CieplyGest
2026-03-01 08:48
Ja bym celowała w coś, co realnie przydaje się na dyżurach: porządny zegarek z sekundnikiem (łatwo mierzyć tętno/oddechy) albo wygodne buty do pracy, jeśli wiesz jaki rozmiar i czy szpital dopuszcza konkretne modele. Fajnym i praktycznym prezentem jest też mała nerka/saszetka na długopis, nożyczki i rękawiczki, bo kieszenie w fartuchach różnie z tym bywa. Jeśli chcesz coś “na pewno używanego”, to solidne nożyczki ratownicze + kilka dobrych długopisów i marker do opisywania rzeczy na oddziale często schodzą jak woda. Wiecie już, na jakim oddziale będzie pracować i czy ma własny strój/obuwie, czy wszystko dostaje z pracy?
Z
ZSerduszkiem
2026-03-04 17:16
W odpowiedzi na:
"Ja bym celowała w coś, co realnie przydaje się na dyżurach: porządny zegarek z sekundnikiem (łatwo mierzyć tętno/oddechy) albo wygodne buty do pracy, jeśli wies"
Też mi się to kojarzy z najlepszym kierunkiem: coś, co ma przy sobie na dyżurze i faktycznie odciąża kieszenie. Zegarek z sekundnikiem jest super (szczególnie jeśli jest łatwy do umycia i ma czytelną tarczę), a z butami bywa różnie, bo jedni wolą sportowe, inni typowo medyczne i dobrze trafić w fason. Co do saszetki/nerki – świetny pomysł, tylko wybrałabym taką płaską i łatwą do dezynfekcji, żeby zmieściła nożyczki, długopis i parę drobiazgów, ale nie przeszkadzała przy schylaniu. Wiesz, czy ona będzie nosić mundurek z kieszeniami, czy raczej ma ich mało?