Menu

Jaki prezent dla chłopaka na 35. urodziny, który przygotowuje się do pierwszego półmaratonu (250–400 zł)?

I
Iga
2026-02-18 15:53
Cześć, jestem Iga i szukam prezentu dla chłopaka na 35. urodziny. Od kilku miesięcy biega regularnie i właśnie zapisał się na swój pierwszy półmaraton, więc mocno wkręcił się w temat. Chciałabym kupić coś, co będzie dla niego naprawdę użyteczne, a nie tylko „śmiesznym” gadżetem. Macie pomysły na prezent w budżecie 250–400 zł, który pasuje do kogoś, kto dopiero buduje swoją rutynę biegową? Czy lepiej wybierać coś bez rozmiarówki, czy podawać od razu jego rozmiary butów i ubrań? Czy ważne jest, czy biega głównie po asfalcie, czy w terenie?
Odpowiedzi (5)
K
KawaIKsiazka
2026-02-18 16:55
U mnie przy pierwszych przygotowaniach do półmaratonu najbardziej „zrobił robotę” pulsometr na klatkę piersiową, bo nagle trening przestał być strzelaniem na wyczucie i łatwiej było trzymać spokojne biegi. W budżecie 250–400 zł da się kupić sensowny model, a później zostaje na lata, nawet jak zmieni zegarek czy aplikację. Drugą rzeczą, z której korzystałem non stop, był porządny pas biegowy, taki który nie podskakuje i mieści telefon, klucze i 1–2 żele – niby drobiazg, a w dłuższych wybieganiach zmienia komfort. Jeśli on dopiero buduje rutynę, to też fajnie działa mały „pakiet startowy” do długich biegów: kilka żeli/izotoników + skarpety biegowe lepszej jakości, bo to są rzeczy, które realnie się zużywa i testuje przed startem. Buty bym omijał jako prezent, bo rozmiar i dopasowanie to loteria, a jak już ma ulubione, to i tak będzie w nich biegał. No i jeszcze jedna rzecz z mojego doświadczenia: rolowanie po długich wybieganiach potrafi uratować nogi, więc porządna rolka + piłeczka do rozbijania łydki/pośladka też wchodzi w ten budżet i nie jest „gadżetem”. On biega z zegarkiem czy głównie z telefonem?
C
CieplyGest
2026-02-18 17:52
U mnie super sprawdził się pas/nerka biegowa na żele i telefon plus miękki bidon (albo dwa) – brzmi prosto, a na dłuższych wybieganiach robi ogromną różnicę i serio się tego używa. Jeśli on dopiero buduje rutynę, fajnym prezentem jest też porządna czołówka do biegania po zmroku, bo wtedy trening nie kończy się razem z dniem. W Twoim budżecie spokojnie zmieści się też rolowanie: wałek albo piłka do rozluźniania, bo po zwiększaniu kilometrów regeneracja nagle staje się „tematem”. Biega bardziej po asfalcie czy po lesie/ścieżkach?
P
ProstePomysly
2026-02-18 21:01
Cześć Iga, fajnie, że chcesz mu kupić coś, co realnie pomoże w przygotowaniach. W tym budżecie dobrze sprawdzają się rzeczy „codziennego użytku” do biegania, tylko kluczowe jest, czego on już używa i czego mu brakuje. Masz może podgląd, czy biega z zegarkiem, czy raczej z telefonem i jakąś apką? Jeśli nie ma porządnego pasa/nerki biegowej albo lekkiej kamizelki na telefon, żele i klucze, to to jest zaskakująco praktyczne na treningi i potem na zawody. Druga rzecz to buty, ale tu bez przymiarki bywa ryzyko, więc lepiej nie strzelać w model, tylko ewentualnie dorzucić bon do sklepu biegowego, jeśli wiesz, że i tak planuje wymianę. Z bardziej „namacalnych” prezentów wchodzą też sensowne ubrania na chłodniejsze dni (koszulka termiczna, rękawki, czapka), ale rozmiar i preferencje potrafią zrobić różnicę. No i pytanie, czy on w ogóle korzysta z żeli/izotoników na dłuższych wybieganiach — jeśli tak, to fajnie wziąć coś sprawdzonego pod półmaraton i dorzucić bidon miękki albo butelkę do pasa. Powiedz tylko: biega głównie rano/wieczorem i po mieście czy po lesie?
D
DlaTaty
2026-02-18 21:02
W odpowiedzi na:
"Cześć Iga, fajnie, że chcesz mu kupić coś, co realnie pomoże w przygotowaniach. W tym budżecie dobrze sprawdzają się rzeczy „codziennego użytku” do biegania, ty"
Też mam podobne odczucie jak ProstePomysły, że najlepsze są rzeczy, z których faktycznie będzie korzystał na treningach, tylko bez wiedzy, co już ma, łatwo trafić obok. Jeśli biega głównie z telefonem, to fajnie wchodzą rzeczy typu porządny pas/belt na telefon i żele albo miękki bidon, bo to od razu czuć w komforcie. Jeśli ma już zegarek, to wtedy bardziej sensowne bywają dodatki: czujnik tętna na klatkę albo słuchawki do biegania, bo pomagają trzymać rytm i nie wkurzają na trasie. Dużo zależy też od tego, czy biega po zmroku — wtedy elementy odblaskowe albo mocna czołówka naprawdę robią robotę, a nie są „gadżetem”. I jeszcze jedna rzecz: czy on jest typem, który lubi analizować trening, czy po prostu „ma wyjść i przebiec”, bo to mocno ustawia wybór. Wiesz może, czy ma już jakieś sensowne buty biegowe i czy narzekał ostatnio na coś podczas treningów (np. ocieranie, brak gdzie schować klucze, pragnienie)?
D
DobrySmak
2026-03-01 13:55
W odpowiedzi na:
"Też mam podobne odczucie jak ProstePomysły, że najlepsze są rzeczy, z których faktycznie będzie korzystał na treningach, tylko bez wiedzy, co już ma, łatwo traf"
Dokładnie, bez rozeznania w jego sprzęcie najłatwiej kupić coś podwójnie albo nietrafione, a sensowny pas na telefon + kilka żeli pod półmaraton to prezent, który realnie wejdzie w treningi. Wiesz, czy biega w kieszeniach/na opasce, czy już ma jakiś pas albo kamizelkę?