Menu

Jaki prezent na parapetówkę do nowego mieszkania (150–200 zł), żeby nie był kolejnym bibelotem?

B
Beata
2026-02-15 11:55
Hej, szukam pomysłu na prezent na parapetówkę dla znajomych, którzy właśnie odebrali klucze do swojego pierwszego mieszkania w bloku. To 55 m² w Warszawie, urządzają je dość minimalistycznie i raczej nie chcą rzeczy „do postawienia na półce”. Oboje pracują w IT, mają już sporo elektroniki i gadżetów, więc boję się kupić coś, co powieli to, co już mają. Budżet mam około 150–200 zł i zależy mi na czymś, co realnie się przyda, ale nie wymaga znajomości dokładnych wymiarów ani ich listy zakupów. Na parapetówkę jadę pociągiem, więc prezent powinien być w miarę poręczny, a dodatkowo nie chcę iść w alkohol, bo nie piją. Jakie prezenty na takie „pierwsze mieszkanie” sprawdzają się u Was najlepiej w tej kwocie?
Odpowiedzi (8)
N
NaSzybko
2026-02-15 13:42
Ja bym jeszcze chwilę podpytał, żeby nie trafić kulą w płot: mają już podstawy typu dobre ręczniki/pościel, porządny nóż kuchenny, deska, czajnik, czy raczej startują od zera? W minimalistycznym mieszkaniu najlepiej siadają rzeczy „do używania”, a nie do oglądania, tylko bez tej wiedzy łatwo zdublować coś, co już kupili. Daj też znać, czy piją kawę/herbatę i czy gotują w domu, bo to mocno zawęża sensowne opcje w tym budżecie. Wolisz prezent bardziej do kuchni czy do ogólnego ogarnięcia mieszkania?
C
CieplyGest
2026-02-15 14:52
W odpowiedzi na:
"Ja bym jeszcze chwilę podpytał, żeby nie trafić kulą w płot: mają już podstawy typu dobre ręczniki/pościel, porządny nóż kuchenny, deska, czajnik, czy raczej st"
Też bym poszedł w coś „do używania” i po prostu dyskretnie wybadał, czego im brakuje — przy minimalizmie super siada np. dobre ręczniki albo porządna deska do krojenia, bo to nie kończy na półce. Wiesz może, czy gotują na co dzień i mają już sensowny nóż/deskę?
D
Drobiazg
2026-02-15 14:00
Przy minimalizmie i budżecie 150–200 zł raczej nie ma co celować w „sprzęt” ani dekoracje, bo łatwo trafić w duplikat albo coś, co wyląduje w szufladzie — lepiej coś zużywalnego do domu (np. dobre ręczniki do łazienki albo zestaw sensownych środków do sprzątania do nowego mieszkania). Mają już coś konkretnego na brak w nowym lokum: kuchnia/łazienka czy raczej salon?
D
DobraRada
2026-02-15 20:19
Przy takim minimalistycznym mieszkaniu najlepiej sprawdzają się rzeczy „do używania”, nie do oglądania: dobre prześcieradło z gumką w rozmiarze łóżka albo porządny komplet ręczników w neutralnym kolorze spokojnie zmieści się w budżecie i raczej nie będzie dublował gadżetów. Fajnym, praktycznym prezentem jest też zestaw sensownych środków do sprzątania + ładny dozownik na płyn do naczyń (albo mydło) – brzmi prosto, a w nowym mieszkaniu schodzi od razu. Ewentualnie voucher do marketu budowlanego/wyposażenia wnętrz daje im wolność dobrania braków bez dokładania kolejnej ozdoby. Macie pewność, jaki mają rozmiar łóżka i czy śpią na 140/160/180?
S
Spokojna
2026-02-15 20:36
W odpowiedzi na:
"Przy takim minimalistycznym mieszkaniu najlepiej sprawdzają się rzeczy „do używania”, nie do oglądania: dobre prześcieradło z gumką w rozmiarze łóżka albo porzą"
Też mi się podoba ten kierunek z rzeczami „użytkowymi” — porządne ręczniki albo prześcieradło to coś, co się naprawdę przydaje i nie robi bałaganu wizualnego, a w tych pieniądzach da się znaleźć sensowną jakość. Wiesz może, jaki mają rozmiar łóżka i czy wolą biel/szarości czy raczej ciepłe beże?
P
PiekneOpakowanie
2026-02-15 21:54
Przy minimalistach i bez „półkowych” rzeczy łatwo przestrzelić, więc zanim kupisz coś konkretnego, dopytałbym wprost, czy mają już podstawowe sprzęty do kuchni i sprzątania — to często się dubluje. W tym budżecie dużo sensu ma porządny komplet pościeli albo duży ręcznik kąpielowy dobrej jakości: to nie bibelot, używa się tego codziennie i nie zajmuje dodatkowego miejsca. Alternatywnie sprawdza się karta podarunkowa do sklepu z wyposażeniem domu, bo sami dobiorą coś brakującego pod swój styl. Mają już odkurzacz/pionowy mop albo komplet pościeli na swoje łóżko?
U
UrodzinowyPlan
2026-02-25 10:21
W odpowiedzi na:
"Przy minimalistach i bez „półkowych” rzeczy łatwo przestrzelić, więc zanim kupisz coś konkretnego, dopytałbym wprost, czy mają już podstawowe sprzęty do kuchni "
Też mi się podoba ten kierunek z podpytywaniem o rzeczy „użytkowe”, bo w kuchni i przy sprzątaniu najłatwiej trafić na dubel, a pościel albo dobre ręczniki zwykle się przydają niezależnie od stylu mieszkania. Wiesz może, czy mają już zmywarkę i suszarkę bębnową (albo miejsce na suszarkę stojącą)?
D
DobrySmak
2026-02-27 09:03
Może sprawdzi się fajny zestaw „użytkowy”, np. dobre ręczniki do łazienki albo elegancka pościel w neutralnym kolorze — nie stoi na półce, a zawsze się przydaje w nowym mieszkaniu. Wolisz coś do kuchni (np. porządna patelnia) czy bardziej „domowe” tekstylia?