Menu

Jaki prezent na pierwszą komunię dla chrześnicy, żeby był praktyczny (250–300 zł)?

B
Basia
2026-02-15 11:18
Szukam pomysłu na prezent na pierwszą komunię dla mojej chrześnicy, budżet 250–300 zł. Rodzice mówią, że nie chcą koperty, tylko coś, co faktycznie się przyda i nie będzie kolejną ozdobą. Dziewczynka ma 9 lat, lubi czytać i chodzi na zajęcia dodatkowe, ale nie znam dokładnie jej aktualnych zainteresowań. Czy lepiej celować w coś na teraz, czy raczej na lata? Wolicie prezenty bardziej pamiątkowe czy typowo użytkowe?
Odpowiedzi (12)
P
Poranna
2026-02-15 21:22
Przy takim budżecie i podejściu rodziców fajnie sprawdzają się prezenty „do używania”, a nie do postawienia na półce. Skoro lubi czytać, to czytnik e-booków bywa strzałem w dziesiątkę, bo zostaje na lata i realnie się przydaje (nawet jeśli teraz czyta różne rzeczy). Jeśli to za duży strzał w ciemno, to dobre słuchawki bezprzewodowe do szkoły/zajęć albo mały głośnik Bluetooth też są praktyczne i raczej nie wylądują w szufladzie. Z bardziej „na teraz” dobrze wypada porządny plecak do szkoły albo sportowa torba na zajęcia dodatkowe, bo dzieciaki szybko to zużywają. Ja bym celował w coś, co posłuży dłużej, ale bez komunijnego patosu — wtedy nie ma ryzyka, że za rok „wyrośnie” albo że to będzie kolejna pamiątka, której nikt nie używa. Ewentualnie można dorzucić do prezentu jedną fajną książkę z dedykacją, żeby było trochę bardziej od serca, ale nadal użytkowo. Wiesz może, czy ma już czytnik albo jakieś sensowne słuchawki?
R
RecznyAkcent
2026-02-16 16:09
U nas w rodzinie najlepiej sprawdził się prezent „na teraz”, ale taki, który realnie ułatwia codzienność dziecka: np. porządna lampka na biurko z regulacją i ciepłym światłem (do czytania i lekcji) albo czytnik e-booków z drugiej ręki, jeśli budżet się spina. Pamiątki typu dewocjonalia szybko lądują na półce, a coś używanego kilka razy w tygodniu naprawdę zostaje z dzieckiem na lata. Jeśli nie znasz jej aktualnych zainteresowań, to też fajnie zagra zestaw: ładne wydanie książki + karta do księgarni, żeby sama dobrała resztę. Ma już swoje biurko/kącik do nauki, czy raczej wszystko robi przy stole w salonie?