Menu

Jaki prezent dla świeżo upieczonej mamy (dla niej, nie dla dziecka) do 250 zł?

K
Kinga
2026-02-14 12:06
Cześć, szukam prezentu dla przyjaciółki, która tydzień temu urodziła pierwsze dziecko i jest już w domu. Wszyscy kupują rzeczy dla malucha, a ja chcę podarować coś typowo dla niej, żeby poczuła się trochę zaopiekowana. Budżet mam około 200–250 zł i zależy mi, żeby było to praktyczne, a nie kolejny bibelot. Nie wiem jednak, co w takim momencie jest naprawdę trafione i jednocześnie nie będzie kłopotliwe przy opiece nad noworodkiem. Czy lepiej celować w coś na relaks, czy w coś ułatwiającego codzienność? Czy taki prezent powinien być raczej neutralny, czy może bardziej osobisty?
Odpowiedzi (17)
K
KawaIKsiazka
2026-02-14 21:18
U mnie najlepiej sprawdził się prezent „dla regeneracji”, czyli bon na masaż/relaks albo fizjoterapię po porodzie – mama ma wtedy chwilę tylko dla siebie i realną ulgę dla pleców. Jeśli wolisz coś namacalnego, to dobrej jakości olejek/balsam do ciała i prosta, wygodna piżama lub szlafrok (taki do karmienia też bywa zbawienny) to naprawdę używane rzeczy. Fajną opcją w budżecie jest też voucher do ulubionej drogerii/apteki, bo po powrocie do domu nagle wychodzą braki i łatwo to wykorzystać bez kombinowania. Ja bym tylko wcześniej zapytała, czy woli „wyjście z domu” (masaże) czy coś, co pomoże jej od razu na miejscu.
S
SwiatecznyBlask
2026-02-27 07:02
W odpowiedzi na:
"U mnie najlepiej sprawdził się prezent „dla regeneracji”, czyli bon na masaż/relaks albo fizjoterapię po porodzie – mama ma wtedy chwilę tylko dla siebie i real"
Też myślę, że coś „regeneracyjnego” to super kierunek, tylko zastanawiam się, jak to ugryźć logistycznie, żeby nie było dla niej kłopotliwe tydzień po porodzie. Wiesz może, czy lepiej sprawdza się bon otwarty (do wykorzystania kiedy będzie gotowa), czy konkretny termin z góry? I jak z fizjoterapią po porodzie: celować w wizytę domową czy gabinet, żeby było realnie wykonalne przy noworodku? A jeśli chodzi o wersję „namacalną”, to co u Ciebie wygrało: bardziej piżama czy kosmetyk, i na co zwrócić uwagę, żeby było naprawdę komfortowe przy karmieniu i małej ilości snu?
P
ProstePomysly
2026-02-24 10:43
Z mojego doświadczenia najlepiej sprawdziło się coś, co realnie daje mamie chwilę oddechu: bon na masaż/relaks albo na wizytę u fryzjera czy kosmetyczki, żeby mogła wyjść z domu i poczuć się „sobą”. Jeśli wolisz coś fizycznego, to świetnym, praktycznym prezentem jest dobra piżama lub szlafrok do karmienia i wygodne kapcie – w połogu to naprawdę robi różnicę. Fajną opcją jest też zestaw „dla niej” typu porządny kubek termiczny + dobre herbaty/kawa i coś do pielęgnacji (np. balsam/olejek), bo przy noworodku łatwo zapomina się o podstawach. Ja unikałabym perfum i ubrań „na oko”, a bon albo rzeczy typowo domowe zwykle nie są kłopotliwe i trafiają w potrzeby.
P
Poranna
2026-02-26 07:21
W odpowiedzi na:
"Z mojego doświadczenia najlepiej sprawdziło się coś, co realnie daje mamie chwilę oddechu: bon na masaż/relaks albo na wizytę u fryzjera czy kosmetyczki, żeby m"
Też uważam, że prezent, który daje jej realną chwilę dla siebie, będzie strzałem w dziesiątkę — bon na masaż albo fryzjera/kosmetyczkę to fajny sygnał „pomyślałam o Tobie”, a dobra, wygodna piżama czy szlafrok sprawdzą się na co dzień i nie będą kłopotliwe. Jeśli wybierzesz bon, warto tylko dopasować miejsce blisko domu i z długim terminem realizacji, żeby mogła spokojnie skorzystać, kiedy będzie gotowa.
N
Notesik
2026-02-26 17:03
W odpowiedzi na:
"Z mojego doświadczenia najlepiej sprawdziło się coś, co realnie daje mamie chwilę oddechu: bon na masaż/relaks albo na wizytę u fryzjera czy kosmetyczki, żeby m"
Też uważam, że najlepsze są prezenty, które dają jej realną chwilę dla siebie — bon na relaks albo fryzjera/kosmetyczkę to super kierunek, o ile ma z kim zostawić malucha na godzinę. A jeśli ma być coś „do domu”, to porządna, wygodna piżama w tym budżecie naprawdę robi robotę i codziennie przypomina, że ktoś zadbał o nią.
P
PrzyKawie
2026-02-25 19:11
Ja bym celował w coś, co realnie odciąży ją w tym pierwszym, intensywnym czasie: bon na masaż poporodowy albo fizjoterapię uroginekologiczną (jeśli wie, że będzie jej to pasować) to bardzo praktyczny i „dla niej” prezent. Jeśli wolisz coś mniej „medycznego”, świetnie sprawdza się karta podarunkowa do drogerii/apteki na porządne kosmetyki do pielęgnacji i regeneracji, bo to i tak kupi, a rzadko ma na to głowę. Dobrym pomysłem jest też pudełko z gotowymi, dobrymi posiłkami na kilka dni (albo bon do cateringu), bo sen i jedzenie są wtedy na wagę złota. Warto dołączyć krótką karteczkę, że to prezent dla niej i że nie musi się spieszyć z wykorzystaniem, żeby nie dokładać jej presji.
D
DobrySmak
2026-02-27 11:09
Super, że chcesz coś dla niej, ale tydzień po porodzie “praktyczny” prezent łatwo przestrzelić, bo potrzeby i ograniczenia są bardzo indywidualne — najbezpieczniej w budżecie 200–250 zł sprawdza się bon do drogerii/apteki albo do ulubionego sklepu, żeby sama wybrała pielęgnację czy coś wygodnego. Jeśli chcesz jednak dać konkretną rzecz, postaw na coś naprawdę “dla komfortu” (np. miękki szlafrok/dobre kapcie), tylko najlepiej wcześniej dyskretnie dopytać o rozmiar i czy w ogóle ma na to teraz ochotę.