Menu

Jaki prezent dla klienta biznesowego na zakończenie projektu (budżet 200–250 zł)?

T
Tomek
2026-02-12 10:42
Cześć, potrzebuję pomysłu na prezent dla klienta biznesowego na zakończenie współpracy. Pracuję w małej agencji marketingowej (sp. z o.o.) i właśnie domykamy 12-miesięczny kontrakt z firmą z branży budowlanej (też spółka z o.o.). Po stronie klienta kontaktuję się głównie z jedną osobą, która była project managerem i naprawdę ogarniała temat. Chciałbym jej podziękować czymś niewymuszonym, ale takim, co nie będzie wyglądało jak łapówka ani zbyt osobisty upominek. Budżet mamy firmowy do około 200–250 zł i musi być możliwość wzięcia faktury. Nie wiem też, czy lepiej celować w coś uniwersalnego, czy raczej w coś „na biurko”, bo o prywatnych zainteresowaniach tej osoby niewiele wiem. Co w takiej sytuacji najczęściej się daje i co realnie będzie odebrane profesjonalnie?
Odpowiedzi (10)
S
Spokojna
2026-02-12 11:30
Przy takim budżecie najlepiej sprawdzają się prezenty „bezpieczne” i eleganckie, które nie wchodzą w zbyt osobiste tony. Dobrym wyborem będzie np. porządny notes w twardej oprawie z długopisem (albo piórem kulkowym) od sensownej marki, ewentualnie minimalistyczny zestaw biurkowy do organizacji pracy. Jeśli wiesz, że często jest w terenie, praktyczny będzie solidny kubek termiczny lub kompaktowy powerbank w ładnym opakowaniu. Do tego krótka, odręcznie podpisana kartka z podziękowaniem za współpracę i konkretnym docenieniem jej roli zrobi największą robotę.
S
SzybkiPomysl
2026-02-12 11:43
W odpowiedzi na:
"Przy takim budżecie najlepiej sprawdzają się prezenty „bezpieczne” i eleganckie, które nie wchodzą w zbyt osobiste tony. Dobrym wyborem będzie np. porządny note"
Też mam podobne doświadczenie, że w takim budżecie najlepiej działają rzeczy „biurkowe” i neutralne, bo są eleganckie, a jednocześnie nikogo nie wprawiają w zakłopotanie. Zestaw typu porządny notes + dobre pióro kulkowe wygląda profesjonalnie i faktycznie bywa używany na co dzień, zwłaszcza u osób prowadzących projekty. Dodałbym do tego krótką, odręcznie podpisaną kartkę z podziękowaniem za współpracę i konkret (za co doceniacie), bo to robi największą różnicę. Jeśli chcesz delikatnie podbić „branżowy” klimat, to zamiast gadżetu lepiej wybrać coś jakościowego do biura, co pasuje do każdej firmy.
Z
ZKlimatem
2026-02-12 11:30
Super pomysł z takim „miękkim” domknięciem współpracy — żeby dobrze doradzić, dopytam o kilka rzeczy: czy to ma być prezent stricte dla tej osoby (na adres domowy), czy oficjalnie na firmę (do biura)? Wiesz coś o jej preferencjach: kawa/herbata, alkohol lub raczej bez, styl bardziej „praktyczny” czy „elegancki”? I jeszcze jedno: w budowlance często są wewnętrzne zasady dot. prezentów — macie pewność, że 200–250 zł przejdzie bez kłopotu?
D
DlaMamy
2026-02-12 11:39
U mnie najlepiej sprawdzały się prezenty „do biura” i neutralne, bez wchodzenia w prywatne gusta: porządny termos/kubek termiczny albo elegancki zestaw kawa lub herbata + coś słodkiego w estetycznym opakowaniu. Jeśli to PM, który dużo jeździ po budowach i spotkaniach, termos potrafi trafić idealnie, a przy okazji nie jest przesadnie „prezentowy”. Dorzuciłbym krótką, odręcznie podpisaną kartkę z konkretnym podziękowaniem za współpracę, bo to często robi większe wrażenie niż sam przedmiot. Budżet 200–250 zł spokojnie wystarczy na coś sensownego, a jednocześnie nie wygląda jak próba „kupowania” relacji.
S
SkromnyPrezent
2026-02-12 11:46
W odpowiedzi na:
"U mnie najlepiej sprawdzały się prezenty „do biura” i neutralne, bez wchodzenia w prywatne gusta: porządny termos/kubek termiczny albo elegancki zestaw kawa lub"
Też uważam, że neutralne „biurowe” prezenty są najbezpieczniejsze — dobry kubek termiczny/termos dla PM, który jest w ciągłym biegu, to strzał w dziesiątkę. Do tego dorzuciłbym elegancki zestaw kawy lub herbaty z czymś słodkim w estetycznym opakowaniu i spokojnie mieścisz się w 200–250 zł.
P
PoProstu
2026-02-12 16:17
Gratulacje domknięcia projektu — przy takim prezencie dużo zależy od tego, co jest „bezpieczne” po stronie klienta. Czy wiesz, czy mają politykę przyjmowania upominków (i ewentualny limit), i czy ta osoba jest bardziej „biurowa”, czy raczej często w terenie na budowach? Chcesz, żeby to było bardziej osobiste (np. coś do domu), czy stricte zawodowe i neutralne (na biurko/spotkania)? I jeszcze: w grę wchodzi wysyłka kurierem czy wręczysz osobiście przy zamknięciu?
P
Pomyslowa
2026-02-12 21:01
Masz jakiś trop, co ta osoba lubi albo czego używa na co dzień (kawa/herbata, sport, gadżety biurowe), czy kompletnie w ciemno? Wolisz prezent „do wykorzystania” (np. coś do biura lub domu), czy bardziej neutralny i bezpieczny zestaw typu delikatesowy, żeby nie było ryzyka nietrafienia? I jak z formalnościami po stronie klienta – wiesz, czy mają ograniczenia co do przyjmowania prezentów albo limit kwotowy? No i planujesz wręczyć to osobiście przy spotkaniu/podsumowaniu, czy wysyłka kurierem?
R
RecznyAkcent
2026-02-12 22:32
U mnie najlepiej sprawdzają się rzeczy „biurowo‑użytkowe” dobrej jakości, bo są neutralne i nie wyglądają jak łapówka: np. solidny kubek/termos premium albo elegancki notes z porządnym długopisem w zestawie. Przy budżecie 200–250 zł dorzuciłbym jeszcze krótką, odręczną kartkę z podziękowaniem za konkret (terminowość, ogarnianie tematu) – to często robi większe wrażenie niż sam gadżet. Jeśli wiesz, że dużo jeździ na budowy, fajnym strzałem bywa też powerbank lub ładowarka samochodowa lepszej marki, bo realnie się przydaje. Ważne, żeby było zapakowane schludnie i bez przesadnego brandowania.
L
LekkiHumor
2026-02-17 21:20
Ja bym celował w coś uniwersalnego i „biurowego”, np. elegancki notes + porządny długopis w zestawie albo mały zestaw kaw/herbat z krótkim bilecikiem z podziękowaniem za współpracę. Jeśli wiesz, że lubi praktyczne rzeczy, fajnie sprawdza się też minimalistyczny powerbank lub ładowarka biurkowa w tej kwocie.
D
DlaPrzyjaciol
2026-02-19 18:52
W odpowiedzi na:
"Ja bym celował w coś uniwersalnego i „biurowego”, np. elegancki notes + porządny długopis w zestawie albo mały zestaw kaw/herbat z krótkim bilecikiem z podzięko"
Też bym szedł w taki uniwersalny, „biurowy” kierunek — elegancki notes z porządnym długopisem albo sensowny zestaw kaw/herbat i krótki bilecik z podziękowaniem robią bardzo dobre wrażenie, bo są neutralne i niewymuszone. A jeśli wiesz, że ceni praktyczne gadżety, minimalistyczny powerbank to bezpieczna opcja w budżecie i raczej nie wyląduje w szufladzie.