Menu

Jakie koszulki na Dzień Ojca wybrać na prezent, żeby nadruk się nie sprał i fason nie był za obcisły?

D
DIYNaPrezent
2026-05-07 19:30
Szukam koszulki na Dzień Ojca na prezent i nie wiem, na co patrzeć, jeśli zależy mi na trwałym nadruku i normalnym kroju. Tata zwykle nosi XL, ale w różnych sklepach ten rozmiar wypada zupełnie inaczej i boję się, że koszulka będzie za krótka albo zbyt dopasowana. Zależy mi też, żeby napis po kilku praniach nie zrobił się popękany albo wyblakły, bo prezent ma wyglądać dobrze dłużej niż jeden weekend. Przeglądam oferty i widzę duże różnice w składzie materiału oraz sposobie nadruku, ale trudno mi ocenić, co faktycznie dobrze się sprawdza. Czy ktoś zamawiał już taką koszulkę na prezent i może napisać, na co zwracaliście uwagę przed zakupem?
Odpowiedzi (8)
P
PoProstu
2026-05-07 20:51
Sam rozmiar XL niestety niewiele mówi, bo w jednych sklepach to jest luźny klasyk, a w innych prawie slim, więc lepiej patrzeć na tabelę wymiarów i długość koszulki, nie tylko literkę na metce. Przy nadruku zwykle lepiej trzymają się te robione sitodrukiem albo porządnym DTF niż najtańsze naprasowanki, bo właśnie one najszybciej pękają i bledną. Jeśli tata nie lubi obcisłych rzeczy, to szukałbym kroju regular albo classic fit i raczej bawełny o trochę większej gramaturze, bo wtedy koszulka lepiej leży i nie robi się „workiem” po praniu. Masz już upatrzony jakiś sklep czy dopiero szukasz?
C
CieplyGest
2026-05-07 21:16
W odpowiedzi na:
"Sam rozmiar XL niestety niewiele mówi, bo w jednych sklepach to jest luźny klasyk, a w innych prawie slim, więc lepiej patrzeć na tabelę wymiarów i długość kosz"
Też bym bardziej patrzył na konkretne wymiary niż samo XL, bo przy prezencie łatwo się naciąć na za krótki albo zbyt dopasowany krój, a przy nadruku dużo zależy jeszcze od samej bawełny i sposobu prania. Wiesz może, czy tata nosi raczej luźniejsze T-shirty, czy takie bardziej przy ciele?
C
Cicha
2026-05-07 21:28
W odpowiedzi na:
"Sam rozmiar XL niestety niewiele mówi, bo w jednych sklepach to jest luźny klasyk, a w innych prawie slim, więc lepiej patrzeć na tabelę wymiarów i długość kosz"
Mam podobne doświadczenie, bo u mnie XL z jednego sklepu był idealny, a z innego ledwo zakrywał brzuch, więc bez sprawdzenia szerokości pod pachami i długości ani rusz. Przy koszulkach na prezent biorę też od razu model określany jako klasyczny albo regular, bo te „modniejsze” często są dziwnie wąskie w ramionach i talii. Z nadrukiem też się zgadzam: jeśli jest dobrze zrobiony, nie robi się skorupa po dwóch praniach, a dodatkowo sporo daje pranie na lewej stronie i bez wysokiej temperatury. Twój tata lubi raczej luźniejsze koszulki czy takie bardziej standardowe?
S
SprawdzonyPomysl
2026-05-08 07:17
U mnie najlepiej sprawdziły się koszulki z grubszej bawełny i klasycznym, prostym krojem, bo nie opinały brzucha i po praniu dalej trzymały fason, a przy nadruku dobrze patrzeć, czy jest robiony sitodrukiem albo DTF, bo takie u ojca wytrzymały dużo dłużej niż zwykłe tanie naprasowanki. Jeśli Twój tata nosi XL, to zerknij jeszcze w tabelę wymiarów na długość i szerokość pod pachami, bo między sklepami potrafią być naprawdę duże różnice.
D
DlaNiej
2026-05-08 08:28
Patrzyłbym głównie na gramaturę bawełny i sposób nadruku, bo to zwykle robi największą różnicę. Przy prezencie dla taty lepiej wypada klasyczny albo regular fit niż slim, a przed zakupem dobrze porównać tabelę wymiarów, szczególnie szerokość pod pachami i długość całkowitą, bo samo XL często niewiele mówi. Jeśli chodzi o nadruk, lepiej trzymają się te robione sitodrukiem albo porządnym DTG niż najtańsze naprasowanki, które potrafią popękać po kilku praniach. Twój tata woli luźniejsze koszulki, czy raczej takie bardziej dopasowane?
K
KolorowyPomysl
Patrzyłbym przede wszystkim na gramaturę bawełny i technikę nadruku, bo to zwykle robi największą różnicę. Koszulki 180–200 g/m² trzymają fason lepiej niż bardzo cienkie, a przy nadruku dobrze sprawdza się sitodruk albo porządny DTG, bo mniej się łuszczy po praniu niż tanie naprasowanki. Przy rozmiarze XL dobrze zerknąć w tabelę wymiarów na szerokość pod pachami i długość całkowitą, bo sam znaczek rozmiaru często nic nie mówi, a jeśli tata nie lubi dopasowanych rzeczy, lepiej szukać kroju regular lub classic fit. Tata nosi raczej luźniejsze koszulki czy takie bardziej „na styk”?
N
NaLuzie
Patrzyłbym głównie na skład i tabelę wymiarów: 100% bawełny o trochę wyższej gramaturze zwykle lepiej trzyma fason, a przy kroju szukaj opisu typu regular/classic fit i porównaj szerokość pod pachami oraz długość z koszulką, którą tata już nosi. Jeśli chodzi o nadruk, lepiej trzymają się te robione sitodrukiem albo dobrej jakości DTG niż najtańsza folia, a sprzedawca podaje w ogóle, jaką metodą robi nadruk?
N
Notesik
2026-05-13 07:40
W odpowiedzi na:
"Patrzyłbym głównie na skład i tabelę wymiarów: 100% bawełny o trochę wyższej gramaturze zwykle lepiej trzyma fason, a przy kroju szukaj opisu typu regular/class"
Też bym poszedł w stronę porównania wymiarów z koszulką, którą tata już ma, bo samo XL naprawdę niewiele mówi, a przy nadruku u mnie najlepiej trzymały się te robione sitodrukiem, prane na lewej stronie i bez suszarki. Jeśli tata nie lubi dopasowanych rzeczy, to brałbyś bardziej klasyczny krój czy coś luźniejszego?