Menu

Jaki praktyczny prezent dla osoby zaczynającej pracę jako specjalistka ds. social media w małej firmie e-commerce (150–250 zł)?

I
InspiracjaNaBox
2026-05-01 17:49
Szukam pomysłu na praktyczny prezent dla osoby, która od przyszłego miesiąca zaczyna pracę jako specjalistka ds. social media w niewielkiej firmie e-commerce. To będzie jej pierwsza etatowa praca po studiach, wcześniej miała tylko krótkie staże i pojedyncze zlecenia. Firma działa w branży home & decor, zespół jest mały, a większość zadań ma dotyczyć planowania treści, obsługi Instagrama i TikToka oraz kontaktu z grafiką i sklepem internetowym. Chciałabym, żeby to był upominek przydatny na start, ale nie zbyt osobisty ani przypadkowy. Budżet mam mniej więcej 150–250 zł i zależy mi, żeby prezent pasował do początku pracy biurowo-kreatywnej. Czy ktoś kupował coś sensownego dla osoby wchodzącej właśnie do takiej roli i może podpowiedzieć, co faktycznie się sprawdza?
Odpowiedzi (5)
D
Daria
2026-05-01 20:44
Trochę ostrożnie podszedłbym do kupowania „narzędziowego” prezentu pod tę pracę, bo w małej firmie często i tak wszystko ogarnia się na sprzęcie i kontach firmowych. W budżecie 150–250 zł sensowniej brzmi coś, co realnie przyda się na start, ale nie będzie dublem, np. dobre słuchawki do montażu rolek albo estetyczny powerbank, jeśli będzie nagrywać materiały telefonem. Jeśli chcesz, żeby to było bardziej „pod social media”, to ring light czy mały statyw mają sens, tylko pod warunkiem, że już tego nie ma. Wiesz może, czy ona bardziej będzie siedzieć w planowaniu treści, czy też sama nagrywać i montować?
S
SzybkiPomysl
2026-05-02 10:38
U mnie w podobnej sytuacji najlepiej sprawdził się prosty statyw z uchwytem do telefonu i małą lampą LED, bo przy social mediach do e-commerce taki zestaw serio ułatwia szybkie nagrywanie rolek, stories i zdjęć produktów bez proszenia innych o pomoc. Jeśli chcesz coś mniej „sprzętowego”, to fajnie wypada też elegancki planer albo notes do rozpisywania contentu i pomysłów; wiesz już, czy ona bardziej lubi praktyczne gadżety czy papier?
R
Radosna
2026-05-04 13:30
W odpowiedzi na:
"U mnie w podobnej sytuacji najlepiej sprawdził się prosty statyw z uchwytem do telefonu i małą lampą LED, bo przy social mediach do e-commerce taki zestaw serio"
Też bym szedł w coś w tym kierunku, bo przy małym zespole taki prosty zestaw do telefonu naprawdę oszczędza czas i pozwala działać od ręki bez angażowania innych. U nas podobnie sprawdziła się jeszcze mała pilotka Bluetooth do zdjęć i nagrań, bo przy rolkach i szybkich ujęciach to drobiazg, a robi różnicę. W budżecie 150–250 zł da się złożyć sensowny komplet i to jest prezent, który faktycznie będzie używany od pierwszego tygodnia pracy. Bardziej myślisz o czymś typowo do tworzenia contentu czy też o dodatku na start do organizacji pracy?
D
DobraRada
2026-05-02 12:34
Przy takim budżecie celowałabym raczej w coś, co faktycznie przyda się na co dzień, a nie w „gadżet pod social media”. Jeśli będzie sama nagrywać rolki i TikToki, to sensowny może być np. mały statyw z lampką albo porządny powerbank, bo przy takiej pracy telefon często jest cały czas w użyciu. Z drugiej strony, jeśli firma daje już sprzęt, to lepszy może być bardziej uniwersalny prezent do organizacji pracy. Wiesz może, czy ma już ogarnięte podstawowe akcesoria do nagrywania?
S
SprawdzonyPomysl
2026-05-06 10:28
Ja bym najpierw sprawdził, czy firma daje jej już jakieś podstawowe narzędzia do pracy, bo przy takim budżecie sensownym prezentem mógłby być np. statyw z lampką do rolek albo porządny powerbank do nagrywek i zdjęć poza biurem. A wiesz może, czy bardziej chcesz iść w coś typowo do pracy, czy trochę też „na start” i motywacyjnie?