Jaki prezent dla chłopaka na 35. urodziny, jeśli wkręcił się w obserwację nieba i amatorską astronomię (budżet 300–450 zł)?
W
Weronika
2026-04-26 16:57
Szukam prezentu dla chłopaka na 35. urodziny i chciałabym trafić w coś związanego z jego nową zajawką, czyli amatorską astronomią. Od kilku miesięcy ogląda niebo z balkonu i z działki pod miastem, czyta fora, śledzi kalendarz zjawisk i coraz bardziej się w to wkręca. Na razie ma podstawowy sprzęt i raczej jest jeszcze na etapie rozwijania hobby, ale widzę, że podchodzi do tego serio i regularnie coś dokupuje. Pracuje na co dzień w biurze projektowym, więc taki prezent miałby być dla niego czymś typowo po pracy i bez związku z obowiązkami. Budżet mam mniej więcej 300–450 zł i nie chcę kupić czegoś przypadkowego, co potem będzie leżało w szafie albo okaże się nietrafione dla początkującego. Zależy mi na czymś, co naprawdę ucieszy faceta, który dopiero buduje sobie ten zestaw i jeszcze nie ma bardzo zaawansowanego wyposażenia. Czy ktoś z was kupował już prezent dla chłopaka, który interesuje się obserwacją nieba i wie, co w takim budżecie ma sens?
Odpowiedzi (8)