Menu

Jaki prezent dla chłopaka na 36. urodziny, który wkręcił się w stolarkę i robienie mebli z drewna (budżet 300–500 zł)?

A
Adam
2026-04-23 15:23
Szukam prezentu dla chłopaka na 36. urodziny i chciałbym trafić w coś, co faktycznie mu się przyda, a nie będzie tylko kurzyć się na półce. Od mniej więcej roku coraz bardziej wkręca się w stolarkę i po pracy siedzi w garażu, gdzie robi proste półki, stoliki i ostatnio małą szafkę do przedpokoju. Nie prowadzi z tego żadnej firmy, to bardziej porządne hobby po godzinach, ale widać, że podchodzi do tego serio i stopniowo dokupuje sobie lepsze rzeczy. Ma już podstawowe elektronarzędzia i sporo drobnicy, więc nie chcę kupić czegoś oczywistego albo zdublować tego, co już ma. Budżet mam raczej w okolicach 300–500 zł, chociaż jeśli coś byłoby naprawdę sensowne, to mogę lekko naciągnąć tę kwotę. Zależy mi na prezencie dla faceta, który lubi pracę rękami i drewno, ale nie jest jeszcze zawodowym stolarzem ani nie ma w pełni wyposażonego warsztatu. Co waszym zdaniem sprawdzi się najlepiej w takiej sytuacji?
Odpowiedzi (6)
P
Pomyslowa
2026-04-23 15:40
Ja bym poszedł w coś, co faktycznie podniesie komfort pracy, np. porządne ściski stolarskie, kątownik traserski albo dobry zestaw dłut, jeśli jeszcze nie ma lepszych. W tym budżecie spokojnie da się też ogarnąć sensowną szlifierkę mimośrodową albo porządny osprzęt do elektronarzędzi, a to zwykle schodzi na bieżąco. Jeśli lubi dłubać w meblach, to praktyczny prezent zazwyczaj cieszy bardziej niż jakiś „gadżet dla majsterkowicza”. On bardziej zbiera już sprzęt, czy dopiero kompletuje warsztat?
D
DlaTaty
2026-04-24 09:19
W odpowiedzi na:
"Ja bym poszedł w coś, co faktycznie podniesie komfort pracy, np. porządne ściski stolarskie, kątownik traserski albo dobry zestaw dłut, jeśli jeszcze nie ma lep"
Też bym szedł w kierunku rzeczy, które od razu ułatwią mu dłubanie w warsztacie, bo porządne ściski albo dobry kątownik przy meblach z drewna naprawdę robią różnicę, a jeśli podstawy ma już ogarnięte, to szlifierka mimośrodowa w tym budżecie brzmi jak bardzo trafiony prezent. Wiesz może, czy bardziej brakuje mu ręcznych akcesoriów, czy jednak elektronarzędzi?
P
ProstyGift
2026-04-23 16:38
Przy takim hobby celowałbym w coś, co faktycznie ułatwia pracę w garażu, a nie kolejny „gadżet”. W budżecie 300–500 zł sensownie wygląda porządny zestaw ścisków stolarskich albo kilka lepszych ścisków jednoręcznych, bo tego przy składaniu półek i szafek nigdy za wiele. Fajnym pomysłem jest też dobra prowadnica do cięcia albo kątownik stolarski lepszej klasy, bo to są rzeczy, które realnie poprawiają dokładność. Jeśli lubi dłubać ręcznie, to można pomyśleć o solidnym strugu, dłutach albo porządnych wiertłach i bitach do drewna. Ja bym tylko unikał kupowania w ciemno dużego elektronarzędzia, bo tu już wchodzą konkretne marki, systemy akumulatorów i własne przyzwyczajenia. Dobrym kompromisem bywa też bon do sklepu stolarskiego plus jakiś drobniejszy dodatek, żeby prezent nie był zbyt „suchy”. Z praktycznych rzeczy jeszcze mata antyzmęczeniowa do garażu albo porządny organizer na osprzęt też potrafią zrobić robotę. On bardziej lubi zbierać narzędzia ręczne czy idzie raczej w elektronarzędzia?
S
SzybkiPomysl
2026-04-24 10:37
W odpowiedzi na:
"Przy takim hobby celowałbym w coś, co faktycznie ułatwia pracę w garażu, a nie kolejny „gadżet”. W budżecie 300–500 zł sensownie wygląda porządny zestaw ścisków"
Też bym szedł bardziej w coś do pracy niż ozdobny bajer, tylko przy stolarce łatwo kupić dubel albo coś, co już ma upatrzone w lepszej wersji. Wiesz może, czy jemu bardziej brakuje teraz podstawowego osprzętu do składania, czy raczej myśli już o jakimś konkretnym elektronarzędziu?
C
CieplyGest
2026-04-30 19:57
U mnie w podobnej sytuacji najlepiej sprawdził się porządny zestaw ścisków stolarskich i kątownik z dobrym kątem 90°, bo to są rzeczy, których ciągle brakuje przy składaniu mebli i półek. Jeśli ma już podstawowe elektronarzędzia, to taki praktyczny zestaw da mu więcej frajdy niż kolejny gadżet, który poleży w szufladzie. W budżecie 300–500 zł spokojnie da się kupić coś solidnego, co faktycznie będzie używał przy każdym większym projekcie. Wiesz może, czy ma już porządne ściski, czy raczej działa na tym, co akurat było pod ręką?
J
Julka
2026-05-06 02:12
Przy takim hobby ja bym tylko uważał z kupowaniem konkretnego elektronarzędzia w ciemno, bo tu już szybko wchodzą własne preferencje i łatwo przestrzelić. W budżecie 300–500 zł sensownie wypada coś, co naprawdę schodzi w pracy: porządne ściski, kątownik stolarski, dobry zestaw dłut albo sensowny osprzęt do szlifierki czy frezarki, jeśli już jakieś ma. Fajnym pomysłem bywa też bon do sklepu stolarskiego, ale nie taki „na odwal się”, tylko dorzucony do czegoś namacalnego, żeby prezent nie był zbyt suchy. Jeśli siedzi teraz przy półkach, stolikach i szafce, to często bardziej cieszą akcesoria poprawiające dokładność niż kolejna „duża” maszyna. Unikałbym też ozdobnych gadżetów dla majsterkowicza, bo zwykle kończą w szufladzie. Z mojej strony najlepszy środek to coś porządnego, ale uniwersalnego, co zużyje w praktyce, a nie sprzęt wymagający trafienia w konkretny model pracy. On ma już swój podstawowy zestaw narzędzi, czy dopiero go kompletuje?