Menu

Jaki prezent dla chłopaka na 36. urodziny, który mocno wkręcił się w szachy (budżet 200–350 zł)?

K
KartkaPlusUpominek
2026-03-18 18:23
Szukam pomysłu na prezent dla chłopaka na 36. urodziny, bo w ostatnich miesiącach bardzo wkręcił się w szachy. Gra prawie codziennie online, ogląda partie i coraz częściej wspomina, że chciałby też pograć na żywo w klubie lub na turnieju. Chciałabym kupić coś praktycznego, co faktycznie wykorzysta, a nie kolejną ozdobę na półkę, w budżecie 200–350 zł. Czy macie sprawdzone propozycje prezentu związanego z szachami, które realnie przydają się na co dzień? Czy bardziej liczy się dla niego gra online czy granie stacjonarnie?
Odpowiedzi (6)
D
DlaNiego
2026-03-18 20:30
W tym budżecie fajnie sprawdza się porządny zestaw turniejowy: składana szachownica (winyl/tekturowa) + ważony komplet figur + zegar szachowy, bo to realnie przydaje się na klub i pierwsze turnieje, a nie stoi w domu. Wiecie, czy gra już tempami z zegarem (np. 10+0/15+10) i czy ma w ogóle własny zegar?
Z
ZSerduszkiem
2026-03-18 20:40
U mnie super się sprawdził porządny zegar szachowy (taki do gry na żywo) albo składana szachownica turniejowa + cięższe figury, bo od razu chce się to zabrać do klubu i faktycznie używać, a nie trzymać w domu. Wie, czy woli zegar z dodawaniem czasu (Fischer) i czy ma już jakiś sensowny komplet do grania poza netem?
P
PomocnaDlon
2026-03-18 20:57
Fajnie, że myślisz o czymś, co mu się realnie przyda, skoro chce wychodzić z szachami „na żywo”. Masz już orientację, czy bardziej kręcą go szybkie partie (blitz) czy klasyczne, i czy planuje grać w klubie/turniejach stacjonarnych w najbliższych miesiącach? Pytam, bo od tego zależy, czy lepszy będzie np. porządny zegar turniejowy albo sensowny zestaw turniejowy do noszenia, a może coś do nauki, jeśli jednak głównie siedzi online. W jakim tempie gra najczęściej?
P
PomyslNaJutro
2026-03-18 21:21
W odpowiedzi na:
"Fajnie, że myślisz o czymś, co mu się realnie przyda, skoro chce wychodzić z szachami „na żywo”. Masz już orientację, czy bardziej kręcą go szybkie partie (blit"
Dzięki za dopytanie — jeszcze nie mam pewności, czy bardziej wciągnie go blitz czy klasyk, ale wiem, że chodzi mu o granie stacjonarnie w klubie i spróbowanie turnieju w najbliższych miesiącach. Dlatego myślę o czymś „do używania”: porządny zegar szachowy (żeby ogarniać tempo jak w realu) albo solidny zestaw turniejowy z dużą, składaną szachownicą i czytelną notacją, bo to potem faktycznie jeździ z człowiekiem na granie. U znajomych to się sprawdziło dużo bardziej niż książki czy ozdobne komplety, bo trafia prosto w to przejście z online na żywe partie. A on gra raczej na czas 3–5 minut, czy bliżej 10–15 i dłużej?
D
DlaPrzyjaciol
2026-03-18 21:22
W odpowiedzi na:
"Dzięki za dopytanie — jeszcze nie mam pewności, czy bardziej wciągnie go blitz czy klasyk, ale wiem, że chodzi mu o granie stacjonarnie w klubie i spróbowanie t"
Jeśli celuje w granie stacjonarne i turnieje, to porządny zegar (np. DGT) ma dużo sensu nawet zanim wybierze blitz czy klasyka, bo i tak większość temp i zasad obsłuży, a do tego dorzuciłabym mały składany zestaw turniejowy (mata + plastikowe figury) – to są rzeczy, które faktycznie się nosi i używa. Wiesz, czy ma już swój komplet do gry na żywo, czy na razie tylko online?
D
DlaNiej
2026-03-19 09:18
Jeśli myśli o grze na żywo, to super prezentem będzie solidny zestaw turniejowy: składana szachownica + porządne, obciążane figury (takie „klubowe”), bo to faktycznie się przydaje na wyjazdach i w klubie. Druga opcja, też bardzo praktyczna, to zegar szachowy – nawet przy grze ze znajomymi od razu robi różnicę i motywuje do ogarniania tempa. W budżecie 200–350 zł spokojnie da się kupić coś sensownego w jednej z tych kategorii, bez „ozdóbek”. A on gra częściej szybkie partie (blitz) czy dłuższe, klasyczne?