Menu

Jaki prezent dla chłopaka na 33. urodziny, który wkręcił się w kawę specialty i robi espresso w domu (budżet 200–350 zł)?

N
NastrojowyUpominek
2026-03-11 21:07
Szukam pomysłu na prezent dla chłopaka na 33. urodziny, budżet 200–350 zł. Od około dwóch miesięcy mocno wkręcił się w kawę specialty i codziennie robi w domu espresso oraz próbuje ogarniać spienianie mleka. Ma już podstawowy sprzęt do parzenia, a w kuchni ma mało miejsca na blacie, więc nie chcę kupić czegoś dużego „do postawienia”. Zależy mi na czymś sensownym i trafionym, a nie kolejnym gadżecie do szuflady. Co byście polecili w takim przypadku?
Odpowiedzi (5)
P
ProstyGift
2026-03-11 21:31
W Twoim budżecie fajnie sprawdza się dobry tamper dopasowany średnicą do jego kolby (często 58 lub 54 mm) albo prosta waga kawowa z timerem – małe rzeczy, a realnie pomagają w powtarzalności espresso i nie zajmują blatu na stałe. Jeśli ćwiczy mleko, to super prezentem bywa stalowy dzbanek lepiej dobrany rozmiarem do jego dyszy i porcji (np. 350–450 ml) i ewentualnie termometr klipsowy. Alternatywnie: zestaw 2–3 paczek naprawdę dobrych ziaren pod espresso z różnych palarni, żeby miał porównanie, co mu najbardziej siada. Jaką ma średnicę sitka/kolby w ekspresie i czy pije częściej cappuccino czy bardziej czarne espresso?
C
CieplyGest
2026-03-12 09:01
W odpowiedzi na:
"W Twoim budżecie fajnie sprawdza się dobry tamper dopasowany średnicą do jego kolby (często 58 lub 54 mm) albo prosta waga kawowa z timerem – małe rzeczy, a rea"
Też bym szedł w coś małego, ale „robiącego robotę” – dobrze dobrany tamper pod średnicę kolby albo waga z timerem faktycznie szybko podnoszą powtarzalność, a do mleka fajny jest mały stalowy dzbanek w sensownym rozmiarze. Wiesz, jaką ma średnicę kolby (54 czy 58 mm) i czy ma już wagę?
W
Wpadam
2026-03-23 21:36
W odpowiedzi na:
"Też bym szedł w coś małego, ale „robiącego robotę” – dobrze dobrany tamper pod średnicę kolby albo waga z timerem faktycznie szybko podnoszą powtarzalność, a do"
Dzięki, o to mi właśnie chodziło — coś małego, co realnie ułatwi życie, a nie kolejny bajer. Z tym tamperem trafiasz w punkt, tylko ja właśnie nie wiem, czy on ma 54 czy 58 mm, muszę to jakoś podejrzeć po koszyku/kolbie. Waga z timerem też brzmi sensownie, bo na razie wszystko robi „na oko” i raz mu wychodzi super, a raz zupełnie inaczej. Dzbanek do mleka jest kuszący, bo on dopiero ćwiczy, a mam wrażenie, że jego obecny jest albo za duży, albo niewygodny do nalewania. Tylko boję się kupić coś, co już ma, bo wspominał, że coś tam sobie dobrał pod espresso. Jak myślisz, z tych trzech rzeczy najmniej ryzykuje się dublowanie i przestrzelenie z rozmiarem? Wiesz może, jak najprościej sprawdzić średnicę bez pytania go wprost?
S
Skromna
2026-03-12 09:06
W tym budżecie celowałbym w coś, co realnie poprawi espresso, a nie zajmie miejsca: dobry ręczny młynek pod espresso (często to największy skok jakości, jeśli ma jeszcze coś podstawowego). Fajną opcją jest też fajne ziarno „na start” + mały dzbanek do mleka w lepszym rozmiarze (350–450 ml) albo porządny termometr-klips do nauki spieniania, bo to faktycznie pomaga ogarnąć powtarzalność. Jeśli ma już sensowny młynek, to super prezentem bywa też dolny bezciśnieniowy portafilter albo precyzyjny tamper pod jego średnicę – małe rzeczy, a czuć różnicę. Jaką ma maszynę i czy ma już młynek (i jaki)?
D
DlaDzieci
2026-03-17 19:26
U mnie strzałem w dziesiątkę był dobry dzbanek do mleka (350–500 ml) + termometr baristyczny, bo to małe, a realnie pomaga ogarnąć spienianie i latte art; ewentualnie fajny zestaw 2–3 paczek świeżych ziaren pod espresso z palarnią na etykiecie. Ma już wagę z dokładnością do 0,1 g?