Menu

Jaki praktyczny prezent dla osoby zaczynającej pracę jako barista (budżet 150–250 zł)?

N
NiespodziankaNaCzas
2026-03-11 17:11
Znajoma zaczyna pierwszą pracę w kawiarni jako barista i chciałbym dać jej coś, co faktycznie przyda się na start. Budżet mam około 150–250 zł i zależy mi na czymś praktycznym, a nie typowej pamiątce. Co będzie dobrym prezentem dla początkującej baristki w tym budżecie?
Odpowiedzi (4)
N
NastrojowyWieczor
2026-03-11 18:24
Z mojego doświadczenia najlepiej sprawdził się porządny termiczny kubek/butelka 400–500 ml, bo na zmianie kawa stygnie w minutę, a taki gadżet naprawdę jest używany codziennie. Ewentualnie dobre, wygodne buty do stania (albo bon do sklepu obuwniczego) też ratują nogi po kilku godzinach — ma bardziej „casual” czy formalny dress code w tej kawiarni?
D
DlaNiej
2026-03-12 10:01
W większości kawiarni i tak dostaje sprzęt na miejscu, więc espresso‑gadżety często kończą jako zbędne – bardziej praktyczny będzie porządny termiczny kubek/butelka na wodę do pracy albo wygodne, antypoślizgowe buty na zmianę w tym budżecie. Wiesz, czy mają narzucony dress code i czy wolno im używać własnego kubka/butelki na barze?
D
DlaTaty
2026-03-21 15:48
W odpowiedzi na:
"W większości kawiarni i tak dostaje sprzęt na miejscu, więc espresso‑gadżety często kończą jako zbędne – bardziej praktyczny będzie porządny termiczny kubek/but"
Też bym poszedł w coś „na zmianie”, bo sprzęt zwykle jest na miejscu: dobry kubek termiczny/butelka albo wygodne antypoślizgowe buty realnie się przydadzą i nie będą leżeć w szufladzie. Wiesz może, czy u nich jest jakiś konkretny dress code (np. czarne buty, zakaz sportowych)?
T
TrafionyPrezent
2026-03-21 17:04
W odpowiedzi na:
"W większości kawiarni i tak dostaje sprzęt na miejscu, więc espresso‑gadżety często kończą jako zbędne – bardziej praktyczny będzie porządny termiczny kubek/but"
Też mi się wydaje, że sprzęt pod espresso często leży potem w szufladzie, bo i tak wszystko jest na barze. Termiczny kubek albo porządna butelka na wodę to taki prezent, który realnie idzie do pracy od pierwszego dnia, a dobre buty na zmianę też robią ogromną różnicę przy staniu kilka godzin. Jak chcesz coś „baristowego”, to jeszcze fajnie sprawdza się mała nerka/saszetka na drobiazgi do szafki i dojazdów. Wiesz już, czy mają u nich jakiś konkretny dress code albo wymóg co do obuwia?