Menu

Jaki prezent dla chłopaka na 35. urodziny, który przygotowuje się do pierwszego półmaratonu (budżet 250–400 zł)?

I
InspiracjaNaBox
2026-03-10 10:49
Szukam pomysłu na prezent dla chłopaka na 35. urodziny, bo ostatnio mocno wkręcił się w bieganie i trenuje do swojego pierwszego półmaratonu w maju. Biega 3–4 razy w tygodniu i jest na etapie, że pilnuje regularności oraz progresu, ale nie jest jeszcze „ultra” maniakiem sprzętu. Ma już sensowne buty i zegarek sportowy, więc nie chcę dublować tego, co już posiada. Budżet to 250–400 zł i zależy mi na czymś, co faktycznie będzie dla niego trafione i użyteczne. Jakie prezenty w takim kontekście sprawdziły się u Was?
Odpowiedzi (3)
C
Cicha
2026-03-10 12:12
Skoro buty i zegarek już ma, to da się fajnie uderzyć w „okołobiegowe” rzeczy: bardziej przydatne na treningi i start (np. dobra kamizelka/ pas biegowy, czapka/komin, albo coś do regeneracji). Woli praktyczne gadżety pod bieganie czy raczej coś „po biegu” (regeneracja/relaks), i czy biega głównie po asfalcie czy też w terenie?
R
RecznyAkcent
2026-03-10 12:28
W odpowiedzi na:
"Skoro buty i zegarek już ma, to da się fajnie uderzyć w „okołobiegowe” rzeczy: bardziej przydatne na treningi i start (np. dobra kamizelka/ pas biegowy, czapka/"
Też mi się wydaje, że przy butach i zegarku najlepiej iść w rzeczy „dookoła” biegania, tylko jedna mała uwaga: kamizelka albo pas mają sens głównie wtedy, gdy on faktycznie biega z telefonem/żelami i ma gdzie to nosić, bo sporo osób trenuje na lekko i taki gadżet potem leży w szufladzie. Z budżetu 250–400 zł fajnie wchodzi coś, co realnie zużywa się na przygotowaniach do półmaratonu: dobra bielizna/skarpetki biegowe albo lekka bluza na chłodniejsze dni, bo to czuć na każdym treningu, a łatwo tego nie trafić „samemu z rozpędu”. Jeśli chcesz bardziej „startowo”, to sensowny zapas żeli/izotoników pod majowy bieg też jest praktyczny, ale tu warto znać jego żołądek i co już testuje. Z rzeczy regeneracyjnych najczęściej sprawdza się coś prostego jak porządny roller albo piłeczka do rozluźniania, bo nie wymaga żadnej filozofii ani abonamentów. A jeśli ma dzień, że lubi posiedzieć po treningu, to wygodne ubranie „po biegu” też bywa strzałem, tylko to już bardziej w jego styl niż stricte sprzęt. On biega raczej z plecakiem/pasem i żelami, czy na pusto i bez noszenia czegokolwiek?
D
DlaTaty
2026-03-10 14:23
W tym budżecie fajnie sprawdza się kamizelka biegowa/lekki plecak z miejscem na softflaski (albo same softflaski + pas), bo przy półmaratonie i dłuższych wybieganiach nagle robi różnicę w komforcie, a nie dubluje butów czy zegarka. Biega raczej po asfalcie czy w terenie?