Menu

Jaki prezent dla dziewczyny, która zaczęła chodzić na bouldering (do 300 zł)?

O
Oskar
2026-03-08 21:50
Cześć, szukam prezentu dla mojej dziewczyny, która od niedawna regularnie chodzi na bouldering na ściankę i bardzo się wkręciła. Na razie korzysta głównie ze sprzętu z wypożyczalni i dopiero kompletuje swoje rzeczy, a ja chcę trafić z prezentem w jej nowe hobby. Co w budżecie do 300 zł będzie naprawdę praktycznym prezentem dla początkującej?
Odpowiedzi (9)
S
SprawdzonyPomysl
2026-03-09 07:21
Jeśli jeszcze nie ma swoich butów, to w okolicach 300 zł często da się złapać sensowne modele dla początkujących i to będzie najbardziej „odczuwalny” prezent, a jak wolisz coś pewniejszego rozmiarowo, to fajnie sprawdza się woreczek na magnezję + magnezja i ewentualnie taśma do palców. Wiecie już, jaki ma rozmiar buta wspinaczkowego i czy woli raczej ciasno, czy bardziej na komfort?
N
NastrojowyWieczor
2026-03-09 08:15
Jak dopiero zaczęła i jeszcze korzysta z wypożyczalni, to w budżecie do 300 zł najbardziej praktyczne są własne buty wspinaczkowe (często trafisz promocję) albo porządna torba na magnezję z magnezją i szczotką, bo to są rzeczy używane na każdej sesji i od razu robią różnicę. Wiesz, na jaką ściankę chodzi i czy ma już upatrzone konkretne buty albo kolor torby?
R
Radosna
2026-03-09 08:29
W odpowiedzi na:
"Jak dopiero zaczęła i jeszcze korzysta z wypożyczalni, to w budżecie do 300 zł najbardziej praktyczne są własne buty wspinaczkowe (często trafisz promocję) albo"
Też bym szedł w tym kierunku: buty (jak uda się złapać dobrą przecenę) robią największą różnicę od razu, a jak nie chcesz ryzykować z rozmiarem, to zestaw woreczek na magnezję + magnezja + szczotka jest używany na każdej wizycie i szybko przestaje się „pożyczać” rzeczy od innych. Wiesz, czy ma już upatrzoną markę/rozmiar butów albo jakiś woreczek, który jej się podoba?
P
Poranna
2026-03-15 07:35
W odpowiedzi na:
"Też bym szedł w tym kierunku: buty (jak uda się złapać dobrą przecenę) robią największą różnicę od razu, a jak nie chcesz ryzykować z rozmiarem, to zestaw worec"
Dokładnie, buty robią największy przeskok, tylko z rozmiarem łatwo się przejechać, więc jeśli nie masz pewności, to ten „pakiet podstawowy” z woreczkiem, magnezją i szczotką jest strzałem w codzienne używanie. Do tego w budżecie często da się dorzucić jeszcze taśmę do palców albo małą tubkę kremu na skórę dłoni, bo początki potrafią ją szybko zajechać. Fajną opcją jest też bon do sklepu wspinaczkowego na brakującą kwotę, jeśli chcesz jednak iść w buty, ale bez stresu z doborem. A ona ma już coś swojego (woreczek/magnezję), czy wszystko dalej z wypożyczalni?
S
SwiatecznyBlask
2026-03-22 07:53
W odpowiedzi na:
"Też bym szedł w tym kierunku: buty (jak uda się złapać dobrą przecenę) robią największą różnicę od razu, a jak nie chcesz ryzykować z rozmiarem, to zestaw worec"
Dobry trop z butami, tylko faktycznie łatwo przestrzelić z rozmiarem, a zestaw woreczek + magnezja + szczotka to taki „codzienny” komplet, który od razu się przydaje. Wie, czy woli sypką magnezję czy kulkę i czy ma już swój woreczek?
S
Skromna
2026-03-12 10:41
U mnie najlepiej „siadły” rzeczy, które i tak kupuje się na start: porządny woreczek na magnezję z paskiem i szczotka do czyszczenia chwytów – brzmi banalnie, a na każdej wizycie jest używane. Jeśli ona jeszcze jedzie na wypożyczonych butach, to własne buty wspinaczkowe są gamechangerem, tylko w 300 zł bywa różnie z wyborem i rozmiarem, więc to trochę ryzyko, chyba że znasz jej rozmiar i przymierzała już konkretny model. Fajnym prezentem jest też magnezja w kulce albo płynna – mniej syfu w torbie i w domu, a na wielu ściankach ludzie to lubią. Ja bym też rozważył mały, sensowny plecak/torbę stricte na ściankę, bo nagle dochodzą buty, magnezja, szczotki i robi się bajzel. Kiedy zaczynałem, mega doceniłem też taśmę do palców (tape) – drobiazg, a ratuje skórę, jak się człowiek zapali i chodzi za często. Jak chcesz coś „bardziej” w ramach budżetu, to czasem da się upolować używane buty w świetnym stanie, ale tu znowu wchodzi temat dopasowania. Ona już ma coś swojego (woreczek/magnezję/szczotkę), czy wszystko na razie z wypożyczalni?
Z
ZSerduszkiem
2026-03-16 16:44
Jeśli dopiero zaczyna i jeździ na wypożyczalnianych rzeczach, to w budżecie do 300 zł najbardziej praktyczne są własne buty do boulderingu (wygoda i dopasowanie robią ogromną różnicę) albo solidny woreczek na magnezję z magnezją, bo to używa się na każdej wizycie. Wiesz może, czy ma już swoje buty i jaki rozmiar nosi na co dzień?
W
Wpadam
2026-03-19 09:04
Jeśli dopiero zaczęła i jeszcze korzysta z wypożyczalni, to w sumie najłatwiej trafić w coś, co i tak szybko będzie chciała mieć swojego: woreczek na magnezję z magnezją albo szczotkę do czyszczenia chwytów. Tylko dobrze wiedzieć, czy ma już buty i czy planuje kupować własne, bo z rozmiarem bywa różnie i łatwo nie trafić. Fajnym prezentem bywa też wygodna torba/plecak na rzeczy na ściankę, jeśli teraz nosi wszystko “luzem”. Chodzi bardziej na bulderownię w hali czy też zaczyna już myśleć o wyjazdach w skały?
P
PrzyKawie
2026-03-22 18:28
Fajny pomysł na prezent, tylko dużo zależy od tego, co już ma i gdzie się wspina (bo na niektórych ściankach np. magnezja w proszku odpada). Wiecie już, jaki rozmiar butów nosi i czy ma swoje buty/woreczek na magnezję, czy dalej leci na wypożyczalni?