Menu

Jaki prezent dla dziewczyny, która zaczęła chodzić na ceramikę i chce rozwijać się w tym hobby (do 300 zł)?

E
Eliza
2026-03-03 14:55
Szukam pomysłu na prezent dla mojej dziewczyny, która od kilku miesięcy chodzi na zajęcia z ceramiki i naprawdę się wkręciła. Ma 27 lat, na co dzień pracuje w małej firmie usługowej (umowa o pracę), a po godzinach jeździ na warsztaty i wraca zachwycona tym, co ulepiła. Wspomina, że w tym roku chciałaby zrobić swoją pierwszą małą kolekcję kubków i misek i wystawić je na kiermaszu, żeby sprawdzić, czy ktoś to kupi. Mieszka w bloku i ma ograniczone miejsce, więc nie chcę kupić czegoś dużego ani takiego, co będzie kurzyć się w szafie. Z tego co mówi, podstawowe narzędzia ma już z pracowni, ale nie wiem, co w praktyce najbardziej się przydaje na tym etapie. Budżet mam do około 300 zł, okazja to rocznica i zależy mi, żeby prezent był związany z jej nową pasją, ale nie był kompletnie nietrafiony. Co byście polecili w takiej sytuacji?
Odpowiedzi (4)
N
NaSzybko
2026-03-03 15:28
Jeśli ona chce robić własną małą serię kubków i misek, to fajnym prezentem jest coś, co realnie ułatwi jej powtarzalność i wykończenie. W budżecie do 300 zł dobrze sprawdza się porządny zestaw narzędzi do modelowania i wycinania (te, które nie gną się po dwóch użyciach) plus gąbki i sztywne żebra do wygładzania, bo przy kubkach detal i równa ścianka robią ogromną różnicę. Drugi trafiony kierunek to książka o formach użytkowych albo szkliwach ze zdjęciami i opisami technik – daje masę inspiracji, kiedy planuje się „kolekcję”, a nie pojedyncze prace. Jeśli ma już podstawowe narzędzia, to super dodatkiem jest solidna torba/organizer na rzeczy na warsztaty, żeby nic się nie gubiło i żeby mogła to po prostu chwycić po pracy. Możesz też pójść w coś bardziej „pod kiermasz”: stemple do gliny z literami/małym logo albo prosty zestaw do robienia odcisków, bo podpis i spójny motyw na serii robią wrażenie. A jeśli nie chcesz ryzykować z konkretnymi rzeczami, to bon do sklepu ceramicznego działa zaskakująco dobrze, bo sama dobierze pod swoją glinę i pracownię. Ona pracuje w pracowni, gdzie szkliwo i wypał są w cenie zajęć, czy dokupuje je osobno?
M
Mila
2026-03-07 21:58
W odpowiedzi na:
"Jeśli ona chce robić własną małą serię kubków i misek, to fajnym prezentem jest coś, co realnie ułatwi jej powtarzalność i wykończenie. W budżecie do 300 zł dob"
Też bym poszedł w coś „pod produkcję”, czyli solidne narzędzia, które trzymają kształt i dają czystsze wykończenie, a do tego gąbki i np. fajne żebro do wygładzania – przy serii kubków/misek to robi różnicę. Ona pracuje głównie w glinie/masie z pracowni czy ma już coś swojego w domu?
W
Wpadam
2026-03-14 16:06
W odpowiedzi na:
"Też bym poszedł w coś „pod produkcję”, czyli solidne narzędzia, które trzymają kształt i dają czystsze wykończenie, a do tego gąbki i np. fajne żebro do wygładz"
Też mi się wydaje, że w kierunku rzeczy „pod serię” to strzał w dziesiątkę, bo dobre żebro do wygładzania, sensowne gąbki i kilka porządnych narzędzi do wykańczania naprawdę widać potem na brzegach i ściankach. Przy kubkach i miskach fajnie sprawdzają się też proste przyrządy do równego przycinania stopy/obrzeża, bo wtedy całość wygląda bardziej „sklepowo” bez wielkiej filozofii. No i taki zestaw spokojnie da się zamknąć w 300 zł, a zostaje jej na długo. Ona lepi głównie na glinie z pracowni, czy ma już swoją i jakieś własne podstawowe narzędzia?
S
SkromnyPrezent
2026-03-04 10:32
Fajny temat i super, że tak jej się spodobało. W budżecie do 300 zł celowałbym w coś, co realnie ułatwi robienie tej pierwszej „kolekcji” kubków i misek: porządne narzędzia do wykończeń (pętelki, nożyki, gąbki, igła) albo dobrej jakości fartuch i ręcznik warsztatowy, bo przy ceramice to codzienność. Spoko prezentem jest też zestaw angob albo podszkliwnych farb w podstawowych kolorach, jeśli na zajęciach mają wypał i pozwalają z tego korzystać – daje dużo frajdy przy dekorowaniu serii. Jeśli lubi dopracowane detale, to pieczątka/stempel z jej inicjałami lub prostym logo do sygnowania prac wygląda mega „pro” na kiermaszu, a koszt zwykle się mieści. Do tego można dorzucić notes na pomysły i rozpiski szkliw/temperatur, bo przy powtarzalności w serii to naprawdę się przydaje. Ewentualnie karta podarunkowa do sklepu plastycznego/ceramicznego też przejdzie, tylko fajnie ją „opakować” w coś drobnego, żeby nie było zbyt bezosobowo. Ma dostęp na warsztatach do szkliw i wypału, czy raczej wszystko robi na miejscu i nie może używać własnych materiałów?