Menu

Jaki prezent dla dziewczyny, która zaczęła szyć na maszynie i chce robić własne ubrania (do 300 zł)?

E
Eliza
2026-03-02 16:18
Cześć, szukam prezentu dla mojej dziewczyny, która od niedawna wkręciła się w szycie na maszynie i marzy o szyciu prostych ubrań dla siebie. Jest na etapie początkującym, dopiero kończy pierwszy miesiąc kursu i na razie ogarnia podstawy, ale bardzo ją to wciągnęło. Mieszka w małym mieszkaniu, więc zależy mi na czymś, co nie będzie kolejnym „zbieraczem kurzu” i nie zajmie dużo miejsca. Na co dzień pracuje w firmie IT (spółka z o.o.), a szycie traktuje jako hobby po godzinach, choć wspominała, że może kiedyś rozwinie to w małą działalność. Ma już podstawowy zestaw startowy i prostą maszynę po rodzinie, więc nie chcę dublować oczywistych rzeczy. Budżet mam do 300 zł i prezent ma być raczej praktyczny niż ozdobny. Co w takiej sytuacji będzie sensownym prezentem dla osoby, która dopiero zaczyna szyć, ale chce iść w stronę ubrań?
Odpowiedzi (5)
Z
ZSerduszkiem
2026-03-02 17:03
Fajnie, że ją to tak wciągnęło, ale z tym „na co dzień .” w poście chyba coś się urwało — ciężko doradzić bez tej informacji. Jeśli ma mało miejsca, to zamiast kolejnego gadżetu często lepiej sprawdza się coś zużywalnego: dobre nożyce krawieckie albo porządny zapas nici i igieł do maszyny, ewentualnie mata + nóż krążkowy, jeśli tnie dużo wykrojów. W budżecie do 300 zł zmieści się też karta podarunkowa do pasmanterii, bo przy ubraniach szybko wychodzi, że brakuje konkretnych rzeczy pod dany projekt. Jaką maszynę ma i co chce szyć najpierw (spódnice, t-shirty, sukienki)?
S
Spokojna
2026-03-02 19:48
W odpowiedzi na:
"Fajnie, że ją to tak wciągnęło, ale z tym „na co dzień .” w poście chyba coś się urwało — ciężko doradzić bez tej informacji. Jeśli ma mało miejsca, to zamiast "
Też mam wrażenie, że autorowi urwało się zdanie i przez to brakuje kontekstu, ale przy małym metrażu pomysł z czymś „zużywalnym” trafia w punkt. Dobre nożyce krawieckie (albo obcinaczki do nitek) i sensowny zestaw igieł do maszyny to rzeczy, które faktycznie ułatwiają szycie i nie walają się potem bez sensu, a w 300 zł spokojnie się zmieścisz. Jeśli chcesz coś bardziej „ubraniówowego”, to fajnym prezentem bywa też mata do cięcia z małym nożem krążkowym, bo przy wykrojach robi robotę i łatwo ją wsunąć za szafę. Doprecyzujesz, jakie ubrania chce szyć najpierw: proste T-shirty/sukienki czy raczej spódnice i spodnie?
J
Julka
2026-03-02 19:47
Fajnie, że ją to tak wciągnęło, ale przy szyciu ubrań w budżecie do 300 zł łatwo trafić w coś, co już ma albo wcale nie podejdzie (np. stopki czy akcesoria pod konkretną maszynę), więc lepiej celować w rzeczy „uniwersalne” albo po prostu w bon do pasmanterii/sklepu z tkaninami. Wiesz, czy ma już własne nożyce do tkanin i porządną miarę krawiecką, czy dopiero szyje na sprzęcie z kursu?
N
Notesik
2026-03-07 16:39
W odpowiedzi na:
"Fajnie, że ją to tak wciągnęło, ale przy szyciu ubrań w budżecie do 300 zł łatwo trafić w coś, co już ma albo wcale nie podejdzie (np. stopki czy akcesoria pod "
Też mam podobne podejście jak Julka — przy takich „maszynowych” gadżetach łatwo się rozminąć, bo dużo zależy od modelu i tego, co już jest w pudełku. Jeśli ma mało miejsca, fajnie sprawdza się coś małego, a praktycznego: mata do cięcia z nożykiem krążkowym (do wykrojów), dobre nożyczki krawieckie albo porządny zestaw uniwersalnych igieł i nici w podstawowych kolorach. Bon do pasmanterii albo sklepu z tkaninami też jest super, bo przy ubraniach i tak największą frajdę robi wybór materiału pod konkretny projekt. Wiesz może, czy ona bardziej celuje w dzianiny (t-shirty, sukienki) czy w tkaniny (koszule, spódnice)?
N
NaLuzie
2026-03-10 09:57
Fajnym prezentem w tym budżecie są porządne nożyce krawieckie (np. tylko do tkanin) i mata samogojąca z krążkiem do cięcia – zajmuje mało miejsca, a robi ogromną różnicę przy wykrojach. Do tego dorzuciłbym miarkę krawiecką, kredę/kopirkę i kilka dobrych igieł do maszyny pod różne materiały, bo początkującym najczęściej psuje humor właśnie tępa igła albo źle dobrana. Jeśli chcesz coś bardziej „ubraniówowego”, to świetnie się sprawdzają papierowe wykroje albo mały zestaw do robienia podwinięć i równych zaprasowań (linijki, prowadniki), bo od razu widać efekt. Szyje częściej dzianiny (np. t-shirty) czy raczej tkaniny typu bawełna/len?