Menu

Jaki prezent dla dziewczyny, która zaczyna kurs nurkowania (budżet do 300 zł)?

K
Kaja
2026-02-22 10:15
Cześć, pisze Kaja i szukam pomysłu na prezent dla mojej dziewczyny, która właśnie zaczęła kurs nurkowania (dopiero po pierwszych zajęciach na basenie). Pracuje jako graficzka na B2B (jednoosobowa działalność) i po godzinach konsekwentnie odkłada na wyjazd nurkowy wiosną, więc chciałabym dorzucić coś sensownego, ale w rozsądnym budżecie. Zależy mi na czymś praktycznym, co faktycznie przyda się na dalszym etapie szkolenia albo później, a nie będzie tylko gadżetem do szuflady. Wiem, że ma już maskę i fajkę, a resztę sprzętu na razie wypożycza w szkole, więc nie chcę dublować rzeczy ani wchodzić w temat bez wiedzy. Budżet mam do ok. 300 zł i to ma być prezent na urodziny oraz małe „powodzenia” przed kolejnymi zajęciami. Co w takiej sytuacji jest bezpiecznym wyborem, który nie wymaga idealnego dopasowania rozmiaru ani konkretnego modelu? Macie sprawdzone podpowiedzi, co realnie cieszy i jest użyteczne u osoby zaczynającej nurkowanie?
Odpowiedzi (14)
M
Mila
2026-02-22 19:16
Hej Kaja, przy takim etapie kursu najlepiej sprawdzają się rzeczy „osobiste” i uniwersalne, które nie dublują sprzętu ze szkoły. W budżecie do 300 zł fajnym i naprawdę użytecznym prezentem jest maska dopasowana do twarzy albo porządny snorkel, bo komfort oddechu i brak przecieków robią dużą różnicę już na basenie (tylko dobrze przymierzyć, bo to bardzo indywidualne). Jeśli wolisz coś bez ryzyka rozmiaru, to dobrym strzałem jest ręcznik z mikrofibry do nurkowania/na basen i mała „torba mokra” na piankę lub mokre rzeczy, bo to się przydaje na każdym wyjeździe. Ciepła czapka/komin i termos na ciepły napój też brzmią banalnie, ale po zajęciach w wodzie są zbawienne i nie zalegają w szafie. Z bardziej „nurkowych” drobiazgów: boja SMB albo mała latarka backupowa mogą być super, tylko zależy od tego, czego uczą na kursie i co już ma. A jeśli chcesz coś, co realnie dołoży się do wiosennego wyjazdu, to nawet elegancka koperta z dopiskiem „na nurki” i drobny gadżet obok potrafi ucieszyć bardziej niż kolejny przedmiot. Wiesz może, czy ona ma już swoją maskę i płetwy, czy korzysta jeszcze ze sprzętu z wypożyczalni?
S
Skromna
2026-02-22 19:19
Na start kursu najlepiej sprawdzają się rzeczy „własne”, higieniczne i takie, które poprawiają komfort w basenie: maska dobrze dopasowana do twarzy (zwykłe przymiarki w sklepie robią ogromną różnicę), ewentualnie snorkel albo buty neoprenowe, jeśli na zajęciach marzną jej stopy. Fajnym, praktycznym prezentem w budżecie bywa też porządny ręcznik z mikrofibry i prosta torba/siatka na mokry sprzęt, bo to się używa od pierwszych zajęć i nie zależy od „docelowego” zestawu na wyjazd. Unikałabym na tym etapie automatu, BCD czy płetw w ciemno, bo łatwo nie trafić z preferencjami i rozmiarem. Wiesz, czy ma już własną maskę i czy na basenie skarżyła się na parowanie albo ucisk?
K
KawaIKsiazka
2026-02-22 19:25
Na tym etapie kursu fajnie sprawdza się coś „jej” i higienicznego: prosta maska dobrze leżąca na twarzy albo własny fajka (snorkel) + mała butelka płynu do odparowywania maski — rzeczy, które realnie używa się od razu na basenie i potem na wyjazdach. Wiesz może, czy ma już swoją maskę i czy nurkuje w okularach/soczewkach?
D
Daria
2026-02-26 16:34
U mnie na starcie kursu najlepiej sprawdziła się porządna maska dopasowana do twarzy (albo neoprenowy kaptur, jeśli szybko marznie) – to są rzeczy, które realnie podnoszą komfort od pierwszych zajęć i mieszczą się w 300 zł. Wiecie już, czy na basenie narzekała na parującą maskę albo zmarznięte uszy?