Menu

Jaki prezent dla chłopaka na 31. urodziny, który zaczyna grać na gitarze elektrycznej (budżet 250–400 zł)?

F
Filip
2026-02-21 17:53
Cześć, szukam pomysłu na prezent dla chłopaka na 31. urodziny. Od około 2 miesięcy chodzi na lekcje gry na gitarze elektrycznej i mocno się wkręcił. Ma już podstawową gitarę i mały wzmacniacz do ćwiczeń w domu, więc nie chcę kupić czegoś, co będzie dublowało sprzęt. Zależy mi na czymś sensownym i praktycznym w budżecie 250–400 zł, ale nie znam się na gitarowych sprawach. Co byście polecili w takiej sytuacji?
Odpowiedzi (6)
D
DlaNiej
2026-02-21 18:40
U mnie najlepiej sprawdziły się rzeczy „okołogitarowe”, które naprawdę ułatwiają życie na początku: porządny tuner (najlepiej klips), pasek i komplet dobrych kabli, bo te z zestawów potrafią szybko zacząć trzaskać. Fajnym prezentem w tym budżecie jest też mały multi-efekt lub overdrive/booster, bo daje dużo frajdy z brzmieniem nawet na małym wzmacniaczu i nie dubluje gitary. Jeśli ma już wszystko podstawowe, to jeszcze sensowny pokrowiec/torba z grubszą gąbką robi robotę, zwłaszcza jak chodzi na lekcje. Wiesz, jakiej muzyki słucha i czy bardziej kręci go „czyste” granie czy raczej przestery?
B
BezSpinki
2026-02-21 20:40
Jeśli ma już gitarę i mały piecyk, to w tym budżecie raczej lepiej celować w „dodatki” pod jego styl grania, bo kupienie kolejnego sprzętu w ciemno często kończy się pudłem (np. efekt nie ten, co trzeba) — fajnym i praktycznym prezentem bywa porządny tuner + pasek/straplocki albo solidny pokrowiec. Wiesz może, jakiej muzyki słucha i czy gra raczej w domu czy planuje próby z kimś?
P
PrzyKawie
2026-02-22 10:00
W odpowiedzi na:
"Jeśli ma już gitarę i mały piecyk, to w tym budżecie raczej lepiej celować w „dodatki” pod jego styl grania, bo kupienie kolejnego sprzętu w ciemno często kończ"
Też bym szedł w dodatki, bo z efektami czy kolejnym gratem łatwo nie trafić, jeśli nie znasz jego gustu. Porządny tuner to niby drobiazg, ale serio robi robotę na każdej próbie, a do tego dobry pasek i straplocki dają spokój, że gitara nie poleci na podłogę. U mnie taki zestaw „codziennych” rzeczy okazał się dużo bardziej używany niż niejeden gadżet, który fajnie wyglądał tylko w pudełku. Gra bardziej rock/metal czy raczej blues i cleany?
K
KolorowyPomysl
2026-02-22 08:40
Fajny budżet jak na coś praktycznego, tylko w gitarowych prezentach dużo zależy od tego, co już ma i czego mu brakuje. Podpowiesz, jaki styl muzyki gra (albo chce grać) i czy ma już jakieś efekty/pedały albo interfejs do komputera? No i czy ćwiczy głównie na słuchawkach, czy raczej “na głośniku”? Jak dasz te 2–3 szczegóły, łatwiej będzie trafić w coś, co faktycznie będzie używał. Jaki ma model gitary i wzmacniacza?
N
NaSzybko
2026-02-22 09:43
W odpowiedzi na:
"Fajny budżet jak na coś praktycznego, tylko w gitarowych prezentach dużo zależy od tego, co już ma i czego mu brakuje. Podpowiesz, jaki styl muzyki gra (albo ch"
Też mi się wydaje, że bez wiedzy co już ma, łatwo trafić w dubel, więc dobre pytania. U mojego partnera na starcie największą różnicę zrobiły porządne słuchawki i mały interfejs do komputera, bo wtedy mógł ćwiczyć cicho, a jednocześnie bawić się brzmieniami i nagrywać proste rzeczy. Jeśli nie ma żadnych efektów, to w tym budżecie fajnie siada jeden sensowny multiefekt albo prosty overdrive/boost (w zależności od tego, czy ciągnie go bardziej rock/blues, czy coś cięższego). Z rzeczy „nudnych”, ale mega użytecznych: porządny pasek i blokady do paska, bo jak się człowiek rozkręca, to zaczyna grać na stojąco i nagle to ma znaczenie. Dobrym prezentem okazał się też komplet akcesoriów: zapas strun + tuner + kilka kostek różnych grubości, bo początkujący i tak to wszystko zużywa i testuje. A jeśli ćwiczy głównie na małym piecyku, to często brakuje mu też sensownego kabla gitarowego – niby drobiazg, a jak trzeszczy, to potrafi zepsuć całą frajdę. On gra bardziej rockowo/bluesowo czy raczej metal/alternatywę, i ćwiczy głównie na słuchawkach czy z głośnika?
C
CieplyGest
2026-02-26 07:47
Fajny budżet, da się kupić coś sensownego bez dublowania sprzętu. Jeśli dopiero zaczyna, to super prezentem będzie porządny tuner (najlepiej klipsowy) i komplet dobrych strun do elektryka, bo struny i tak schodzą, a lepsze potrafią od razu poprawić komfort gry. Do tego dorzuciłbym zestaw kostek o różnych grubościach i jakiś sensowny pasek, bo przy ćwiczeniu na stojąco to robi różnicę. W tym budżecie zmieści się też mały multiefekt albo pojedynczy prosty efekt typu overdrive/distortion, który da mu frajdę z brzmień bez kupowania kolejnego pieca. Jeśli już ma jakieś efekty, to bardzo praktyczna jest też mata/stand na gitarę albo stojak na ścianę, żeby instrument nie stał byle gdzie. No i drobiazg, który zawsze się przydaje: zapasowy kabel gitarowy lepszej jakości, bo te tanie lubią trzeszczeć. Wiesz, jaką ma gitarę (typ przetworników/marka) i jakiej muzyki najczęściej próbuje grać?