Menu

Jaki prezent na obronę doktoratu dla siostry, jeśli nie chcę dawać pieniędzy?

Z
ZestawDlaNiej
2026-04-28 14:50
Moja siostra za kilka tygodni broni doktorat z biologii molekularnej i chciałabym kupić jej coś z tej okazji, ale bez wręczania pieniędzy. To dla niej ważny moment, bo kilka lat łączyła badania na uczelni z pracą w prywatnym laboratorium i naprawdę dużo ją to kosztowało. Nie szukam niczego bardzo oficjalnego ani typowo "akademickiego", tylko czegoś, co będzie pasowało do takiego etapu w życiu. Budżet mam raczej w granicach 300-500 zł, więc chciałabym, żeby prezent był sensowny, ale nie przesadzony. Zależy mi też na tym, żeby nie był to przypadkowy gadżet, który później trafi do szuflady. Czy ktoś kupował już prezent na obronę doktoratu dla bliskiej osoby i wie, co dobrze wypada przy takiej okazji? Jak to ugryźć, żeby było osobiście, ale nadal z klasą?
Odpowiedzi (3)
M
MalyBudzet
2026-04-28 17:03
Ja bym poszła w coś osobistego i „na nowy etap”, np. porządną biżuterię, zegarek albo voucher na krótki wyjazd czy relaksujący weekend, bo po tylu latach pracy to będzie i pamiątka, i taki symbol zamknięcia ważnego rozdziału. Jeśli chcesz, żeby prezent bardziej nawiązywał do niej niż do samego doktoratu, to w jakim budżecie mniej więcej celujesz?
Z
ZlotySrodek
2026-04-29 07:35
Ja bym poszła w coś osobistego i „na nowy etap”, np. porządną biżuterię, zegarek albo krótki wyjazd czy voucher na relaks, bo po takim maratonie to naprawdę miła pamiątka i chwila dla siebie. Masz już jakiś budżet, żeby łatwiej coś pod to dobrać?
K
KawaIKsiazka
2026-05-06 20:34
W odpowiedzi na:
"Ja bym poszła w coś osobistego i „na nowy etap”, np. porządną biżuterię, zegarek albo krótki wyjazd czy voucher na relaks, bo po takim maratonie to naprawdę mił"
Też bym szła w coś bardziej osobistego niż typowo „na uczelnię”, bo biżuteria, zegarek albo jakiś mały wyjazd faktycznie dobrze pasują do zamknięcia takiego intensywnego etapu. Jeśli podasz mniej więcej budżet, to łatwiej będzie wymyślić coś konkretnego i nieoklepanego.