Menu

Prezent do 300 zł dla dziewczyny, która zaczęła jogę i pilates — co wybrać?

K
KartkaPlusUpominek
2026-04-04 20:21
Moja dziewczyna od kilku tygodni regularnie chodzi na zajęcia jogi i pilatesu i naprawdę się wkręciła. Chciałbym kupić jej coś, co faktycznie przyda się na treningach, ale nie znam się na tym i nie chcę trafić w przypadkowy gadżet. Budżet mam do 300 zł — jaki prezent będzie najlepszy?
Odpowiedzi (4)
J
Julka
2026-04-04 20:33
Fajny pomysł z prezentem “pod trening”, tylko dużo zależy od tego, co ona już ma i na jakie zajęcia chodzi. W tej cenie sensownie wypada porządna mata (z dobrym gripem), ewentualnie zestaw akcesoriów typu kostki/pasek albo mały wałek do rozluźniania po pilatesie, ale łatwo dublować sprzęt, jeśli studio coś zapewnia. Podpowiedz jeszcze: ćwiczy bardziej w studiu czy też w domu i czy ma już swoją matę?
C
Cicha
2026-04-04 21:31
W odpowiedzi na:
"Fajny pomysł z prezentem “pod trening”, tylko dużo zależy od tego, co ona już ma i na jakie zajęcia chodzi. W tej cenie sensownie wypada porządna mata (z dobrym"
Też bym poszedł w to, co faktycznie będzie używane na zajęciach: jeśli nie ma jeszcze porządnej maty albo jej obecna się ślizga, mata z dobrym trzymaniem to strzał w dziesiątkę, a jeśli matę już ma, to lepiej dobrać coś, co trudniej zdublować, jak pasek + dwie kostki albo mały wałek do rozluźniania po pilatesie. Wiesz, czy ma już swoją matę i czy na sali ćwiczą bardziej na macie czy na sprzęcie?
S
SprawdzonyPomysl
2026-04-05 09:31
U mnie najlepiej sprawdziła się porządna mata (nie za cienka), bo na zwykłej z siłowni jogowe pozycje potrafią się ślizgać, a przy pilatesie czuć kolana i kręgosłup. Do tego dorzuciłem dwa korkowe bloczki i pasek — brzmi niepozornie, ale na zajęciach używa się tego cały czas i nagle „trudne” rzeczy robią się dużo wygodniejsze. W 300 zł spokojnie się zmieścisz, a to nie jest gadżet, tylko coś, co faktycznie chodzi z nią na trening. Wiesz, czy ona ćwiczy bardziej w skarpetkach czy boso i czy narzekała, że mata się ślizga albo jest za twarda?
D
DomowyKlimat
2026-04-05 09:33
Jeśli ona dopiero się wkręca, to najbardziej „użyteczny” prezent to porządna mata, bo od razu czuć różnicę w komforcie i stabilności. Szukaj takiej, która się nie ślizga i ma sensowną grubość (do jogi zwykle cieniej, do pilatesu częściej trochę grubiej), a w budżecie do 300 zł spokojnie da się znaleźć coś sensownego. Fajnym dodatkiem są dwa korkowe klocki i pasek do jogi, bo pomagają w pozycjach i rozciąganiu nawet na zajęciach dla początkujących. Jeśli wolisz coś „na co dzień”, to dobra butelka termiczna albo ręcznik antypoślizgowy na matę też się sprawdzają i nie wyglądają jak przypadkowy gadżet. Z takich bardziej „pilatesowych” rzeczy: mała piłka do pilatesu (soft) albo gumy oporowe są często wykorzystywane na zajęciach, tylko warto trafić w sensowną jakość, żeby się nie rolowały i nie pękały. Ja bym celował w zestaw: mata + klocki/pasek, bo to od razu komplet i faktycznie będzie używane. Chodzi bardziej na jogę czy na pilates, i czy ćwiczy też w domu?