Jaki prezent na przejście na emeryturę dla nauczycielki (bez wręczania gotówki)?
R
Renata
2026-03-04 20:05
Szukam propozycji prezentu z okazji przejścia na emeryturę dla mojej wieloletniej nauczycielki. Zależy mi na upominku w granicach około 150–200 zł, który będzie stosowny i nie będzie miał charakteru pieniężnego. Osoba jest raczej praktyczna i ceni rzeczy użyteczne, ale chciałabym uniknąć typowych gadżetów. Czy możecie podpowiedzieć, jaki prezent w takiej sytuacji będzie najbardziej odpowiedni i elegancki?
Odpowiedzi (9)
D
Drobiazg
2026-03-04 20:37
Ja bym poszła w coś praktycznego, ale z miłym akcentem: elegancki notes albo kalendarz w porządnej oprawie (taki, którego szkoda nie używać) plus krótka dedykacja od Ciebie. Fajnie sprawdzają się też dobrej jakości herbata lub kawa w zestawie z ładnym kubkiem/termoskiem do zabrania na spacer, bo to nie jest „gadżet”, tylko coś na co dzień. Jeśli lubi czytać, porządne wydanie książki w jej klimacie z wpisem od Ciebie potrafi zrobić większe wrażenie niż najbardziej wymyślne rzeczy. Wiesz może, czy bardziej jest „herbaciana”, „kawowa”, czy raczej książki/spacery?
D
DobrySmak
2026-03-04 22:31
Fajnie, że chcesz coś naprawdę stosownego, a nie „kolejny kubek z napisem”. Przy praktycznej osobie często dobrze sprawdza się coś, co będzie jej realnie towarzyszyć na co dzień albo w nowym etapie życia, ale nadal wygląda elegancko. Myślałaś o czymś w stylu porządnego pióra/wiecznego długopisu z grawerem albo ładnego notesu/organizera w skórzanej oprawie – to jest użyteczne i nie krzyczy „gadżet”. Z drugiej strony, jeśli lubi czytać, to można podejść w stronę konkretnej książki/albumu tematycznego dobranego pod jej zainteresowania, a do tego krótka dedykacja od Was. Często też miłym gestem jest coś „na odpoczynek” po latach pracy, ale bez przesady: np. dobra herbata i elegancki dzbanek czy zaparzacz, coś jakościowego, nie zestaw z marketu. Tylko kluczowe jest, żeby prezent nie był przypadkowy, bo wtedy nawet praktyczna rzecz traci sens. Możesz napisać, czego uczyła i czy ma jakieś hobby (książki, ogród, podróże, rękodzieło)?
N
Notesik
2026-03-05 07:35
Przy takim budżecie fajnie sprawdza się coś praktycznego, ale „z klasą” – np. porządny skórzany notes/planer z dedykacją albo eleganckie pióro kulkowe w etui, które będzie używać na co dzień. Jeśli lubi spokojne wieczory, to też miło wypada zestaw dobrej herbaty/kawy w puszce plus ładna filiżanka, bez wrażenia „zwykłego gadżetu”. Często najbardziej wzrusza dołożona kartka z krótkimi wspomnieniami od kilku osób, bo zostaje na lata, a nie jest pieniężna. A ona bardziej „książkowa”, czy raczej kawa/herbata i domowe rzeczy?
R
RecznyAkcent
2026-03-05 09:22
A ona ma jakieś konkretne hobby albo plany na emeryturę (np. ogród, podróże, książki), i wolisz coś „na pamiątkę” czy stricte do codziennego użytku? W jakim przedziale wieku mniej więcej jest nauczycielka?
D
DlaNiej
2026-03-05 10:53
Ja bym poszła w coś praktycznego, ale „z klasą”: porządne pióro wieczne albo elegancki długopis w etui z krótką dedykacją od Was. Fajnie sprawdza się też ładne wydanie książki (np. ulubiony autor/temat) z wpisem na pierwszej stronie, bo zostaje na lata i nie jest gadżetem. Jeśli lubi domowe klimaty, to dobrej jakości herbata/kawa w zestawie z kubkiem lub filiżanką też wygląda stosownie i mieści się w budżecie. A czy wiesz, czy ona bardziej „książkowa”, czy raczej kawa/herbata?
S
Skromna
2026-03-09 18:29
W odpowiedzi na:
"Ja bym poszła w coś praktycznego, ale „z klasą”: porządne pióro wieczne albo elegancki długopis w etui z krótką dedykacją od Was. Fajnie sprawdza się też ładne "
Też mi się podoba ten kierunek — porządne pióro/długopis z dyskretną dedykacją to praktyczny prezent, a jednocześnie zostaje na pamiątkę, tak samo jak ładne wydanie książki z wpisem od Was. Wiecie, czy ona bardziej lubi czytać (jaki gatunek) czy raczej pisze i robi notatki na co dzień?
T
TrafionyPrezent
2026-03-10 08:01
W odpowiedzi na:
"Też mi się podoba ten kierunek — porządne pióro/długopis z dyskretną dedykacją to praktyczny prezent, a jednocześnie zostaje na pamiątkę, tak samo jak ładne wyd"
Dzięki, to mi dużo rozjaśnia — z pisaniem i notatkami kojarzę ją bardziej, ale czytanie też lubi, tylko nie wiem jeszcze, w jakim gatunku najlepiej trafić. Kojarzysz może, czy woli kryminały, reportaże czy coś lżejszego?
Z
ZielonyStyl
2026-03-12 10:49
Ja bym poszła w coś naprawdę użytecznego, ale ładnego: elegancki notes/pióro z delikatnym grawerem albo dobrej jakości szal/koc do domu – to są rzeczy, z których faktycznie się korzysta i nie wyglądają jak typowy gadżet. Czy wiesz, czy ona bardziej lubi czytać, gotować albo spędzać czas w ogrodzie?
M
MalyBudzet
2026-03-12 22:50
Może sprawdzi się elegancki, dobrej jakości notes/kalendarz z grawerem i dedykacją od klasy albo praktyczny voucher na masaż czy do teatru w ładnej kopercie – to nie jest gotówka, a zostaje miłe wspomnienie. Czy wiesz, co lubi robić po pracy (książki, ogród, teatr, podróże)?