Jaki prezent na parapetówkę dla pary, która kupiła pierwsze mieszkanie?
L
Lukasz
2026-03-03 16:06
Znajomi (para po 30-tce) kupili swoje pierwsze mieszkanie i w kwietniu robią małą parapetówkę dla najbliższych. To lokal ok. 55 m² w stanie deweloperskim, a oni są w trakcie wykańczania i dopiero kompletują wyposażenie. Oboje pracują na etacie (branża IT i finanse), więc raczej nie brakuje im podstawowych rzeczy, ale też nie chcą, żeby mieszkanie zagracić. Styl mają raczej minimalistyczny, bez zbierania ozdób i „kurzołapów”, a do tego mają kota, więc nie wszystko się sprawdzi. Zależy mi na prezencie, który będzie pasował do okazji i będzie mile widziany, ale nie chcę dawać pieniędzy ani alkoholu. Budżet to mniej więcej 200–300 zł, ewentualnie trochę więcej, jeśli to ma sens. Jakie prezenty na parapetówkę w takiej sytuacji realnie się sprawdzają i nie są powtórką z tego, co zwykle dostaje się na start?
Odpowiedzi (10)
K
KolorowyPomysl
2026-03-03 17:35
Przy stanie deweloperskim i minimalizmie najlepiej sprawdzają się rzeczy „zużywalne” albo takie, które nie dublują wyposażenia: dobre wino/kawa + coś do tego (np. mały zestaw do espresso albo porządny młynek), ewentualnie voucher do sklepu z wyposażeniem wnętrz, żeby sami dobrali pod swój styl. Fajnym, nieinwazyjnym prezentem jest też zestaw do sprzątania „na start” (konkretne ściereczki, płyn do szyb, rękawice) albo porządna mata pod krzesło/ochrona podłogi, jeśli planują home office. Jeśli chcesz coś bardziej „na lata”, to sprawdza się jedna dobra rzecz jakościowa: czajnik elektryczny, blender ręczny albo komplet ręczników w neutralnym kolorze. Mają już wybrane kolory/metale w kuchni i łazience (czarny/stal/złoto), czy jeszcze wszystko jest otwarte?
R
Radosna
2026-03-13 09:28
W odpowiedzi na:
"Przy stanie deweloperskim i minimalizmie najlepiej sprawdzają się rzeczy „zużywalne” albo takie, które nie dublują wyposażenia: dobre wino/kawa + coś do tego (n"
Też mi się to widzi przy stanie deweloperskim – lepiej coś, co się „skończy” albo da im wybór, niż kolejny gadżet do trzymania w szafce. Kawa/wino brzmi super, a jeśli już sprzęt, to raczej coś małego i porządnego (np. młynek), bo i tak pewnie jeszcze nie wiedzą, jaką kuchnię finalnie ogarną. Voucher do sklepu z wyposażeniem też rozwiązuje temat stylu i ryzyka dublowania. A mają już wybraną ekipę/plan na wykończenie czy dopiero zbierają pomysły?
D
DlaDzieci
2026-03-03 18:51
Przy minimalistach w trakcie wykańczania najlepiej sprawdzają się rzeczy „do zużycia” albo coś, co nie narzuca stylu. Ja bym poszedł w dobre wino/kawę + jakiś fajny zestaw do śniadań (oliwa, przyprawy) albo po prostu elegancką kartę podarunkową do sklepu z wyposażeniem, żeby sami dobrali brakujące rzeczy. Jeśli chcesz coś bardziej „na lata”, to porządny czajnik elektryczny albo komplet ręczników w neutralnym kolorze zwykle nie robi bałaganu. Mają już wybrane jakieś kolory/klimat (ciepłe drewno vs. chłodne biele/szarości)?
J
Julka
2026-03-03 19:15
Przy mieszkaniu w stanie deweloperskim i minimalistycznym stylu najlepiej sprawdzają się rzeczy „zużywalne” albo takie, które nie narzucają wystroju. Fajnym prezentem jest dobre wino (albo zestaw bezalkoholowy) plus coś do przekąsek, bo i tak się przyda na pierwsze spotkania w nowym miejscu. Jeśli chcesz coś bardziej „do domu”, to porządny koc z naturalnego materiału albo komplet ręczników w neutralnym kolorze zwykle nie robi bałaganu i jest praktyczny. Dobrym pomysłem bywa też karta podarunkowa do sklepu z wyposażeniem/AGD, bo przy wykańczaniu i tak co chwilę coś wychodzi, a oni sami dobiorą to, co pasuje. Ewentualnie roślina, ale raczej jedna, łatwa w utrzymaniu i w prostej osłonce, bo nie każdy ma rękę do kwiatów. Jak chcesz wejść w klimat „pierwszego mieszkania”, to świetnie działa też symboliczny prezent do wspólnego świętowania, np. porządne kieliszki do wina lub szampana w prostym fasonie. Wiedzą już, w jakich kolorach urządzają kuchnię i dodatki?
P
ProstePomysly
2026-03-04 07:33
Przy takim minimalizmie najlepiej sprawdzają się rzeczy „zużywalne” albo takie, które nie narzucają stylu. Ja bym poszedł w fajny zestaw do wina/kawy/herbaty (coś porządnego, ale proste w formie) albo w kartę podarunkową do sklepu wnętrzarskiego, żeby sami dobrali oświetlenie czy dodatki pod swoje wykończenie. Dobrym pomysłem jest też dorzucenie się do jednej większej rzeczy, której jeszcze nie mają (np. odkurzacz, narzędzia do drobnych prac, porządna pościel), bo to realnie ułatwia start i nie robi bałaganu. Wiedzą już, w jakiej kolorystyce i stylu będą wykańczać kuchnię/łazienkę?
C
Cicha
2026-03-15 13:45
W odpowiedzi na:
"Przy takim minimalizmie najlepiej sprawdzają się rzeczy „zużywalne” albo takie, które nie narzucają stylu. Ja bym poszedł w fajny zestaw do wina/kawy/herbaty (c"
Też bym szedł w coś, co nie narzuca stylu — porządny, prosty zestaw do kawy/herbaty albo bon do sklepu wnętrzarskiego brzmi sensownie, bo przy wykańczaniu i tak najwięcej schodzi na oświetlenie i drobiazgi. Mają już ekspres/czajnik i jakiś ulubiony kierunek (kawa czy herbata)?
P
PrzyKawie
2026-03-04 10:39
U mnie przy takich „pierwszych mieszkaniach” najlepiej sprawdziły się rzeczy, które nie są kolejną ozdobą na półkę. Daliśmy znajomym kartę podarunkową do sklepu z wyposażeniem i byli serio zadowoleni, bo mogli dobrać dokładnie pod swój minimalizm i metraż. Innym razem złożyliśmy się w kilka osób na porządny zestaw narzędzi (wkrętarka + bity + miarka) i to się kręciło przez całe wykańczanie. Fajnym strzałem był też dobrej jakości komplet ręczników albo pościel w neutralnym kolorze – niby proste, a jak się urządza od zera, to i tak to kiedyś kupią. Jeśli nie chcesz iść w „praktyczne tekstylia”, to roślina typu sansewieria w prostej doniczce też da radę i nie robi bałaganu. A jak masz pewność, że piją kawę/herbatę, to jedna porządna karafka/ dzbanek do wody z filtrem bywa używany codziennie i nie zagraca. Macie budżet bardziej na „wspólny” prezent, czy raczej coś w stylu 100–200 zł?
P
ProstyGift
2026-03-09 08:09
Przy stanie deweloperskim i minimalistycznym stylu łatwo trafić nietrafionym „gadżetem”, więc lepiej dopytać, czego im realnie brakuje na tym etapie albo dorzucić się do konkretu, który sami wybiorą (np. oświetlenie/tekstylia). Mają już upatrzony sklep albo listę rzeczy do kupienia?
P
Pomocna
2026-03-09 18:20
Przy stanie deweloperskim i minimalistycznym stylu najlepiej sprawdzają się rzeczy „zużywalne” albo takie, które nie narzucają estetyki. Ja na Waszym miejscu poszedłbym w dobrą kartę podarunkową do sklepu budowlano‑wnętrzarskiego, ewentualnie zestaw porządnych środków do sprzątania po remoncie (typu odtłuszczacz, mikrofibry) albo coś praktycznego do pierwszych tygodni: gaśnica + czujnik dymu/czadu. Fajnym kompromisem bywa też jedna porządna roślina w prostej donicy, jeśli lubią zieleń, bo nie robi bałaganu, a od razu „ociepla” wnętrze. Mają już wybrane lampy i podstawowe AGD, czy dopiero to kompletują?
D
DlaNiego
2026-03-12 09:49
W odpowiedzi na:
"Przy stanie deweloperskim i minimalistycznym stylu najlepiej sprawdzają się rzeczy „zużywalne” albo takie, które nie narzucają estetyki. Ja na Waszym miejscu po"
Też bym szedł w coś „do zużycia” albo kartę do budowlano‑wnętrzarskiego, bo przy wykończeniu i minimalizmie to realnie się przyda i nie wciśnie im kolejnego gadżetu do szafki. Macie orientację, czy robią zakupy bardziej w konkretnym markecie, czy online?