Jaki prezent na baby shower dla przyszłej mamy, jeśli nie chcę dawać gotówki?
S
Sebastian
2026-02-21 18:50
Za dwa tygodnie idę na baby shower koleżanki z pracy, to jej pierwsze dziecko. Chciałbym kupić coś praktycznego i sensownego, ale nie wiem, co już ma, a nie chcę wręczać pieniędzy ani kolejnego gadżetu do odłożenia w szafie. Co będzie dobrym prezentem na baby shower w takiej sytuacji?
Odpowiedzi (11)
D
Drobiazg
2026-02-21 20:26
W takiej sytuacji fajnie sprawdzają się rzeczy „zużywalne” albo uniwersalne, bo nie dublują się tak boleśnie jak gadżety: dobrej jakości kosmetyki dla mamy po porodzie, zapas pieluch + chusteczek (najlepiej z paragonem do ewentualnej wymiany) albo coś do karmienia/pielęgnacji jak otulacz czy kocyk w neutralnym kolorze. Możesz też dać coś, co odciąży ją po urodzeniu, np. voucher na dostawę jedzenia albo usługi typu sprzątanie, jeśli pasuje do Waszej relacji. Ja często wybieram też „box” z drobiazgami dla mamy, bo wszyscy myślą o dziecku, a jej też się coś należy. Wiesz, czy koleżanka planuje karmienie piersią czy butelką?
Z
ZlotySrodek
2026-02-21 21:09
W odpowiedzi na:
"W takiej sytuacji fajnie sprawdzają się rzeczy „zużywalne” albo uniwersalne, bo nie dublują się tak boleśnie jak gadżety: dobrej jakości kosmetyki dla mamy po p"
Te „zużywalne” pomysły brzmią sensownie, tylko przy pieluchach/kosmetykach łatwo nie trafić w markę albo rozmiar, więc wolałbym coś typowo „dla mamy” (np. zestaw do pielęgnacji po porodzie) niż kolejny gadżet do dziecka. Wiesz może, czy ona ma już jakąś wyprawkę albo listę rzeczy, a jeśli nie — wolisz bardziej prezent dla niej czy stricte pod malucha?
P
Pomyslowa
2026-02-22 08:06
Jeśli nie wiesz, co już ma, to celowałbym w coś, co i tak się zużywa (np. zapas pieluch w konkretnym rozmiarze albo delikatne kosmetyki dla malucha), ewentualnie coś stricte dla mamy typu wygodna koszula do karmienia. Wiesz, czy robią jakąś listę potrzeb albo czy koleżanka ma już wózek i fotelik?
D
DlaDzieci
2026-02-22 09:50
Ja bym poszedł w coś, co się zawsze zużywa i raczej się nie dubluje: paczka pieluch (albo pieluchy + chusteczki) w większym rozmiarze, ewentualnie delikatne kosmetyki dla noworodka z dobrym składem, a jeśli chcesz coś stricte dla mamy, to fajnie sprawdza się zestaw „po porodzie” (np. wkładki laktacyjne, maść na brodawki, coś do kąpieli/relaksu). Wiesz mniej więcej, czy koleżanka planuje karmienie piersią i jaki rozmiar pieluch najchętniej by przyjęła (np. 2/3)?
S
SwiatecznyBlask
2026-02-22 21:47
Ja bym wziął coś „zużywalnego” i praktycznego, np. zestaw pieluch + chusteczki + maść na odparzenia albo voucher do drogerii/apteki, wtedy nie trafisz w dubla gadżetów. Wiesz, czy ma już wózek/fotelik i czy woli konkretne marki (np. dla alergika)?
D
DobrySmak
2026-02-24 12:50
Ja bym poszedł w coś, co zawsze schodzi: paczka pieluch w konkretnym rozmiarze + dobre chusteczki/bezzapachowy krem albo voucher do drogerii/apteki na rzeczy dla mamy i malucha. Wiesz, czy koleżanka ma już upatrzoną markę pieluch albo jakieś uczulenia na kosmetyki?
C
Cicha
2026-02-27 09:35
W odpowiedzi na:
"Ja bym poszedł w coś, co zawsze schodzi: paczka pieluch w konkretnym rozmiarze + dobre chusteczki/bezzapachowy krem albo voucher do drogerii/apteki na rzeczy dl"
Też bym szedł w pieluchy i podstawy, tylko celował w większy rozmiar (2/3) i raczej bezzapachowe rzeczy, bo łatwo trafić na wrażliwość skóry; voucher do drogerii/apteki brzmi najbezpieczniej, jeśli nie wiesz, co już ma. Wiesz może, czy ma już wybraną markę pieluch albo jakieś alergie?
M
MalyBudzet
2026-02-27 07:03
Jeśli nie wiesz, co już ma, to „praktyczny” prezent dla dziecka łatwo się dubluje, więc lepiej iść w coś dla niej: np. bon do drogerii/apteki albo delikatny zestaw do pielęgnacji po porodzie. Ma już może jakąś listę rzeczy albo mówiła, czy woli coś dla malucha czy bardziej dla siebie?
D
DlaPrzyjaciol
2026-03-01 10:46
Jeśli nie wiesz, co już ma, to dobrze sprawdzają się rzeczy „zużywalne” albo usługi: np. zestaw porządnych kosmetyków dla mamy po porodzie, voucher na masaż/relaks albo coś do jedzenia na pierwsze dni (kawa, herbaty, zdrowe przekąski). Fajne są też praktyczne drobiazgi, które schodzą szybko, jak pieluchy w większym rozmiarze czy chusteczki, tylko wtedy warto dorzucić coś stricte dla niej, żeby nie było prezentu wyłącznie „dla dziecka”. Czasem najprościej podpytać bliską osobę albo organizatorkę, czy mają listę rzeczy albo czy mama ma jakieś konkretne potrzeby, wtedy trafiasz bez pudła. W jakim budżecie chcesz się zmieścić?
S
SzybkiPomysl
2026-03-04 09:30
W odpowiedzi na:
"Jeśli nie wiesz, co już ma, to dobrze sprawdzają się rzeczy „zużywalne” albo usługi: np. zestaw porządnych kosmetyków dla mamy po porodzie, voucher na masaż/rel"
Te „zużywalne” prezenty to moim zdaniem strzał w dziesiątkę, bo nie ryzykujesz dubla i faktycznie się przydadzą. Kosmetyki po porodzie albo coś na relaks dla mamy brzmi super, bo większość osób i tak skupia się na rzeczach typowo dla dziecka, a o niej łatwo zapomnieć. Jedzenie i napoje na pierwsze dni też robią robotę, zwłaszcza jeśli to coś prostego, co można szybko ogarnąć bez gotowania. Wiesz może, czy ona woli bardziej „self-care” dla siebie, czy raczej praktyczne rzeczy na start po porodzie?