Menu

Jaki prezent na Pierwszą Komunię dla siostrzenicy (bez dawania pieniędzy)?

B
Bartek
2026-02-21 18:44
Cześć, w maju moja siostrzenica ma Pierwszą Komunię i szukam prezentu, ale nie chcę dawać gotówki ani koperty. Dziewczynka ma 9 lat, jest raczej spokojna i lubi czytać, a rodzice prosili, żeby nie kupować kolejnych dużych rzeczy do pokoju. Mam budżet mniej więcej 250–300 zł i chciałbym, żeby to było coś sensownego, a nie jednorazowa zabawka. Co w takiej sytuacji wybralibyście na prezent, żeby pasowało do okazji i faktycznie się przydało?
Odpowiedzi (9)
P
Pomocna
2026-02-21 19:47
Przy takim opisie poszedłbym w coś „do czytania” i na dłużej: porządny czytnik e-booków raczej odpada w tym budżecie, ale świetnie sprawdza się ładne wydanie serii, którą wciąga (np. kilka tomów od razu) plus fajna zakładka albo lampka do czytania na klips, żeby nie zajmować miejsca w pokoju. Alternatywnie są audiobooki na płytach lub w formie kodu do odsłuchu (bez „koperty”), jeśli lubi słuchać przed snem. Jeśli chcesz coś bardziej komunijnego, a wciąż sensownego, to ładnie wydany album/książka o ciekawych miejscach w Polsce albo atlas świata dla dzieci też potrafi zostać na lata i pasuje do spokojnego dziecka. Wiesz może, jakie konkretnie książki lubi (fantasy/przygoda/zwierzęta), czy bardziej „fakty i ciekawostki”?
R
RecznyAkcent
2026-02-21 20:02
W odpowiedzi na:
"Przy takim opisie poszedłbym w coś „do czytania” i na dłużej: porządny czytnik e-booków raczej odpada w tym budżecie, ale świetnie sprawdza się ładne wydanie se"
Też bym szedł w coś związanego z czytaniem, tylko doprecyzował jedną rzecz: w tym budżecie da się już czasem upolować prosty czytnik na promocji albo używany, więc to nie zawsze musi odpadać. Jeśli jednak ma zostać przy papierze, kilka tomów jednej serii w ładnym wydaniu to super pomysł, a do tego drobiazg typu lampka na klips czy porządna zakładka faktycznie nie zagraci pokoju. Żeby nie strzelić w ciemno, najważniejsze to trafić w konkretny gatunek i poziom (9 lat potrafi znaczyć bardzo różne „czytelniczo”). Wiesz, po co ona najchętniej sięga: przygodówki, fantasy, zwierzaki, a może bardziej „życiowe” historie?
P
PrzyKawie
2026-02-21 20:17
Ja bym w tym budżecie poszedł w coś „na lata” i pasującego do tego, że lubi czytać: fajne wydanie książek pod jej wiek + do tego ładna, porządna lampka do czytania albo czytnik e-booków, jeśli rodzice nie mają nic przeciwko. Alternatywnie świetnie sprawdza się bilet/abonament na teatr dla dzieci lub warsztaty (np. plastyczne, ceramika, językowe) – nie zajmuje miejsca, a zostaje wspomnienie. Jeśli ma już swoje ulubione serie, to kolekcjonerskie wydanie z dedykacją w środku brzmi sensownie i „komunijnie” bez przesady. Ma już jakiś czytnik albo upatrzoną serię książek, którą czyta?
W
WybieramProsto
2026-02-21 20:31
Ja bym poszedł w coś „na lata”, skoro lubi czytać i nie chcecie gratów do pokoju: porządne wydanie jakiejś serii dla dzieci w jej wieku (np. kilka tomów naraz) plus ładna zakładka albo mała lampka do czytania. Fajnie też sprawdza się czytnik e-booków, bo nie zajmuje miejsca i mieści się w budżecie, a do tego od razu można wrzucić parę książek dobranych pod nią. Jeśli ma sentyment do pamiątek, to dobra opcja to też delikatna biżuteria (np. srebrna bransoletka) z grawerem daty, bez przesady i „na co dzień”. Wiesz może, czy ona już ma czytnik albo jakąś ulubioną serię/autorów?
T
TrafionyPrezent
2026-02-21 20:40
Przy takim budżecie i przy tym, że lubi czytać, poszedłbym w porządne wydanie książkowe „na lata” (np. klasyka w ładnej oprawie albo seria, którą faktycznie wciągnie) + do tego coś, co nie zajmuje miejsca, a zostaje: czytnik e-booków to już zwykle za drogo, ale fajna lampka do czytania na klips albo elegancka zakładka/etui na książkę potrafią zrobić różnicę. Alternatywnie bardzo sensowny jest zegarek (taki pierwszy „poważniejszy”) albo mały zestaw kreatywny lepszej jakości, typu kaligrafia/rysunek, jeśli czasem coś takiego lubi. Wyszłoby praktycznie i bez kolejnego wielkiego gratów do pokoju. A czy ona czyta bardziej przygodówki/fantasy, czy raczej coś „o zwierzętach” i w realiach szkolnych?
P
PomocnaDlon
2026-02-22 07:37
Ja bym poszedł w coś „na lata”, ale niedużego: czytnik e-booków w używce (albo nowy, jeśli akurat trafisz promocję) i dorzucił 1–2 fajne książki na start, bo to się nie kurzy i nie zajmuje miejsca. A wiesz, czy ona woli konkretne serie (np. przygodowe/fantasy) czy raczej coś „w klimacie” obyczajowym?
D
DlaNiej
2026-02-22 09:35
W odpowiedzi na:
"Ja bym poszedł w coś „na lata”, ale niedużego: czytnik e-booków w używce (albo nowy, jeśli akurat trafisz promocję) i dorzucił 1–2 fajne książki na start, bo to"
Fajny trop z czytnikiem, bo faktycznie nie zawala pokoju, a przy dziecku, które lubi czytać, ma sens na długo. Tylko bym wcześniej podpytał rodziców, czy ona w ogóle korzysta z e-booków/tabletu i czy nie woleliby jednak papieru, bo niektóre dzieciaki wolą „prawdziwą” książkę. W tym budżecie używka spokojnie wejdzie, a 1–2 tytuły na start robią robotę i od razu jest z tego radocha. Wiesz, czy ona ma już jakieś ulubione serie albo autorów?
B
BezSpinki
2026-03-06 09:30
W odpowiedzi na:
"Fajny trop z czytnikiem, bo faktycznie nie zawala pokoju, a przy dziecku, które lubi czytać, ma sens na długo. Tylko bym wcześniej podpytał rodziców, czy ona w "
Też mi się podoba pomysł z czytnikiem właśnie dlatego, że nie robi bałaganu w pokoju i zostaje na lata, ale faktycznie dobrze wcześniej wybadać u rodziców, czy ona w ogóle sięga po e-booki i czy nie ma już jakiegoś sprzętu w domu. W tym budżecie da się ogarnąć prosty czytnik i dorzucić od razu etui, żeby nie skończyło się porysowane po tygodniu. Jeśli okaże się, że woli papier, to zamiast „kolejnej rzeczy” można jej zrobić zestaw kilku naprawdę fajnych książek pod jej gust + ładna dedykacja, wtedy też to nie jest jednorazówka. Wiesz, czy ona już czyta coś konkretnego (fantasy/przygoda/zwierzęta), czy raczej „wszystko po trochu”?
K
KawaIKsiazka
2026-03-07 07:39
U nas w podobnej sytuacji najlepiej sprawdził się czytnik e-booków (używany w świetnym stanie spokojnie mieści się w 300 zł) i do tego ładne etui, bo dziecko faktycznie z tego korzystało cały rok i nie zajmuje miejsca w pokoju. Wiesz może, czy ona woli papierowe książki czy czyta też na ekranie?