Menu

Jaki prezent dla księgowej po kilku latach współpracy będzie odpowiedni?

K
KartkaPlusUpominek
2026-04-16 14:14
Od kilku lat współpracuję z księgową, która pomaga mi przy firmowych rozliczeniach i chciałbym wręczyć jej drobny prezent w ramach podziękowania. Nie jest to bardzo prywatna relacja, raczej stały kontakt zawodowy, więc zależy mi, żeby upominek nie był zbyt osobisty ani przesadzony. Okazją jest zakończenie kolejnego roku rozliczeniowego i chciałbym, żeby całość wypadła naturalnie. Czy w takiej sytuacji prezent powinien być bardziej formalny? Jaki budżet wygląda rozsądnie?
Odpowiedzi (2)
J
Julka
2026-04-16 14:47
Moim zdaniem ostrożnie z prezentami przy takiej relacji, bo księgowa świadczy usługę zawodowo i zbyt osobisty upominek może wyjść trochę niezręcznie. Jeśli już, to raczej coś neutralnego: dobre czekoladki, kawa, herbata albo po prostu kartka z podziękowaniem i krótka wiadomość. Przy kilku latach współpracy taki gest będzie zrozumiały, o ile nie wygląda jak próba „odwdzięczania się” za konkretne decyzje czy rozliczenia. Jaki budżet masz mniej więcej na myśli?
N
NaSzybko
2026-04-16 20:50
U mnie w podobnej sytuacji dobrze wypadł elegancki zestaw kawy i herbaty z krótką kartką z podziękowaniem, bez żadnych osobistych akcentów. Przy relacji typowo zawodowej trzymałbym się czegoś praktycznego i niedrogiego, żeby nie zrobiło się niezręcznie.